Coronavirus: Giganţi farmaceutici s-au angajat în găsirea unui vaccin contra COVID-19

Coronavirus: Giganţi
farmaceutici s-au angajat în găsirea unui vaccin contra COVID-19

Oamenii de ştiinţă caută remediile în laborator

Comunitatea ştiinţifică este preocupată de găsirea unui remediu contra noului coronavirus din China COVID-19 care a declanşat pandemia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe studii au fost anunţate de mai multe ţări ale lumii. SUA a anunţat chiar că are în desfăşurarea un studiu clinic, preşedintele Trump cerând cercetătorilor şi industriei farma să accelereze procesul, potrivit AFP, preluat de agerpres.ro. Benjamin Neuman, virusolog la Texas A&M University-Texarkana, a afirmat însă că "vor fi multe încercări, multe erori, dar şi multe opţiuni de explorat".
Iată o listă a companiilor înscrise în cursa găsirii remediului: 
 
Regeneron a dezvoltat anul trecut un medicament administrat intravenos, cunoscut sub numele de "anticorpi monoclonali", care au îmbunătăţit semnificativ rata de supravieţuire în cazul pacienţilor afectaţi de virusul Ebola.
 
Compania a modificat genetic şoareci al căror sistem imunitar a devenit asemănător cu cel al oamenilor. Şoarecii au fost expuşi la virus, la forme atenuate ale virusului sau la proteine virale pentru a dezvolta anticorpi umani, a explicat Christos Kyratsous, vicepreşedinte în cadrul departamentului de cercetare de la Regeneron.
 
Aceşti anticorpi sunt apoi izolaţi şi examinaţi pentru a-i selecta pe cei mai eficienţi, care sunt cultivaţi în laboratoare, purificaţi şi apoi administraţi la om, intravenos.
 
"Dacă totul merge bine şi aşa ar trebui să fie, ar trebui să ştim care sunt cei mai buni anticorpi în următoarele săptămâni", iar studiile clinice ar trebui să înceapă în această vară, potrivit acestuia.
 
Medicamentul ar putea funcţiona atât ca tratament cât şi ca vaccin, putând fi administrat oamenilor înainte de a fi expuşi, chiar dacă efectele nu sunt decât temporare deoarece anticorpii nu vor face parte din memoria sistemului imunitar al indivizilor.
 
Regeneron încearcă, de asemenea, să combată inflamaţia plămânilor, o problemă care se dezvoltă în timpul formelor severe ale infectării cu noul coronavirus, prin utilizarea unui alt medicament al său, Kevzara, conceput iniţial pentru a trata inflamaţiile cauzate de artrită.
 
Acesta din urmă tratează un simptom, nu virusul în sine.
 
Sanofi. Grupul farmaceutic francez Sanofi s-a asociat cu Departamentul de Sănătate din Statele Unite pentru a dezvolta un candidat la vaccin, folosind "tehnologia ADN-ului recombinat". Aceasta constă în combinarea ADN-ului virusului cu ADN-ul unui virus inofensiv pentru a crea o nouă entitate celulară capabilă să provoace un răspuns imunitar. Antigenii creaţi prin această operaţiune pot fi apoi reproduşi pe scară largă.
 
Această tehnologie se află deja la baza vaccinului Sanofi împotriva gripei. Datorită studiilor sale asupra SARS, în special asupra candidatului său la vaccin care a demonstrat o protecţie parţială în testele pe animale, compania consideră că este "un pas înainte" în dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19.
 
David Loew, vicepreşedinte executiv şi responsabil în cadrul Sanofi Pasteur, a declarat că ar putea avea un candidat la vaccin "în mai puţin de şase luni" şi că s-ar putea intra în faza de studiu clinic "în aproximativ un an până la un an şi jumătate".
 
Inovio Pharmaceuticals. Companie americană de biotehnologie, lucrează de la crearea sa, în 1983, la vaccinuri ADN, care funcţionează precum celelalte vaccinuri pe bază de ARN menţionate mai sus, dar mai sus în acest lanţ.
 
"Noi prevedem începerea studiilor clinice în Statele Unite în aprilie şi apoi rapid în China şi Coreea de Sud, unde epidemia afectează mulţi oameni", a declarat într-un comunicat J. Joseph Kim, preşedintele Innovio. "Intenţionăm să livrăm un milion de doze până la sfârşitul anului datorită resurselor şi capacităţilor noastre existente", a precizat el.
 
Moderna. Primul studiu clinic pentru testarea unui vaccin candidat contra noului coronavirus a început luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane. Vaccinul se numeşte mRNA-1273 şi a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA şi compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts. Participanţii vor trebui să treacă prin diferite faze pentru a se afla dacă vaccinul este eficient şi sigur. Acesta funcţionează cu informaţii genetice de la virus, care se ataşează de celule şi le infectează. Aceste informaţii sunt stocate în aşa-numitul "ARN mesager", care transportă codul genetic de la ADN la celule.
 
Dacă totul se derulează conform planului, ar putea fi comercializat într-un an şi jumătate, în ipoteza în care epidemia se va prelungi până la următorul sezon gripal, potrivit lui Anthony Fauci, directorul Institutului naţional american pentru boli infecţioase, expertul lui Donald Trump asupra coronavirusului.
Compania speră ca remediul să fie disponibil în maximum un an şi jumătate. 
 
Gilead Sciences. Dintre medicamentele utilizate în lupta contra COVID-19, remdesivirul companiei americane Gilead ar putea fi primul intrat pe piaţă. Antiviralul a fost dezvoltat împotriva altor virusuri precum Ebola (fără a fi eficient) şi nu a fost încă aprobat. Însă, s-a arătat promiţător în tratarea pacienţilor cu coronavirus din China, potrivit medicilor, şi a fost utilizat pentru a ajuta la tratarea a doi pacienţi din Statele Unite şi Franţa.
Gilead lansează ultima fază a studiilor clinice din Asia, cunoscută sub numele de "Faza 3".
 
"În prezent, nu există decât un singur medicament care credem că ar putea fi cu adevărat eficient. Acesta este remdesivir", a declarat Bruce Aylward, responsabil în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit lui Anthony Fauci, acest antiviral ar putea fi disponibil "în următoarele luni".
Remdesivir se modifică în interiorul corpului uman pentru a arăta ca unul dintre cele patru componente constitutive ale ADN, nucleotidul. Când virusurile se reproduc, fac acest lucru într-un mod "rapid şi oarecum neglijent", potrivit virusologului Benjamin Neuman. Remdesivir poate fi încorporat în virus în timpul uneia dintre aceste replicări. Antiviralul poate determina mutaţii nedorite la virusul, care l-ar putea distruge.
 
CureVac lucrează împreună cu Universitatea din Queensland la un vaccin cu "ARN mesager". Directorul său general, Daniel Menichella, s-a întâlnit cu responsabili de la Casa Albă în urmă cu câteva zile şi estimează că va fi disponibil un candidat la vaccin în câteva luni.
 
Compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) colaborează cu o companie de biotehnologie din China pentru a pune la dispoziţie tehnologia sa pentru fabricarea adjuvanţilor pentru vaccinurile epidemice. Un adjuvant ajută anumite vaccinuri să amplifice răspunsul imunitar, creând o imunitate mai puternică şi mai durabilă decât în cazul vaccinului singur împotriva infecţiilor.
 
În Statele Unite, compania farmaceutică Johnson & Johnson are în vedere utilizarea anumitor medicamente pentru a afla dacă acestea pot ajuta la tratarea simptomelor pacienţilor deja infectaţi cu acest virus. De asemenea, ea lucrează la dezvoltarea unui vaccin cu o versiune dezactivată a agentului patogen.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: