Articol publicitar

Tratamentul definitiv al hiperhidrozei - transpiraţia excesivă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel d

Cu toţii transpirăm când alergăm, în zilele caniculare de vară sau în momentele de presiune emoţională, cum ar fi examene, interviuri, negocieri importante. În astfel de situaţii, transpiraţia excesivă este naturală si normală cantitativ.  Ce se întâmplă însă, dacă transpirăm excesiv fără a exista niciunul dintre factorii de mai sus, în condiţii de temperatură normală?

Atunci este vorba despre hiperhidroză – o boală ce afectează aproximativ 3 % din populaţia globului şi se clasifică, în funcţie de localizare în:

  • hiperhidroză cranio - facială,
  • hiperhidroză axilară,
  • hiperhidroză palmară,
  • hiperhidroză plantară.

Hiperhidroza cranio - facială se manifestă prin transpiraţie excesivă la nivelul scalpului şi feţei şi are un impact negativ puternic asupra calităţii vieţii pacientului. Apariţia transpiraţiei în timpul şedinţelor, în timpul unui interviu sau la o întâlnire romantică este resimţită ca fiind o situaţie extrem de neplăcută, atât pentru persoana respectiva, cât şi pentru cei din jurul său.

Hiperhidroza palmară se poate manifesta încă din adolescenţă, copiii de 13 - 14 ani, care au această problemă reuşind cu greu să se integreze într-un colectiv şi să-şi facă prieteni. Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost suficient, ei au probleme la redactarea lucrărilor scrise, din cauza transpiraţiei excesive a palmelor fiind nevoiţi să îşi şteargă mâinile foarte des, pentru a nu lăsa pete de cerneală pe foaie. Dincolo de disconfort şi de dificultatea în menţinerea concentrării, pot fi acuzaţi că semnele de pe lucrare sunt special create.

Daniel d

Se poate întâmpla ca, din cauza transpiraţiei degetelor, telefonul să nu recunoască parola de amprentă pentru deblocare, iar scrierea unei cereri pe hârtie sau semnarea unui contract să devină o misiune imposibilă. Instrumentiştii care suferă de hiperhidroză au degetele transpirate şi umflate, ceea ce le afecteaza abilitatea de a-şi manifesta talentul la adevărata valoare. 

Oamenii de afaceri care au hiperhidroză palmară evită să strângă mâna partenerilor în timpul negocierilor pentru a nu le crea o impresie neplăcută sau pentru a nu părea în ochii acestora temători sau nesiguri din cauza mâinilor umede şi reci.

Excesul de sudoare lasă urme vizibile pe îmbrăcăminte şi odată cu apariţia mirosului de transpiraţie orice posibilă poveste de dragoste se spulberă chiar de la început. Hiperhidroza nu are legătură cu igiena, dar cei din jur nu pot înţelege acest lucru şi oamenii sunt stigmatizati indiferent de cantitatea şi calitatea deodorantelor folosite.

Efectele profunde pe termen lung

Potrivit statisticilor, o mare parte a populaţiei se confruntă cu această stare neplăcută cauzată de transpiraţia excesivă şi necontrolabilă. Aproximativ 30% dintre persoanele care au hiperhidroză sunt nevoite să-şi schimbe locul de muncă şi să opteze pentru un domeniu de activitate ce presupune interacţiuni minime cu colegii. Hiperhidroza modifică profund viaţa oamenilor având efecte negative atât asupra vieţii profesionale, cât şi a celei sociale şi de familie. Deşi poate părea un simptom banal, transpiraţia abundentă ce are loc în mod constant provoacă mari complexe şi poate duce, în timp, la stări de anxietate şi depresie.

Hiperhidroza este o boală uşor de diagnosticat dar, în pofida acestui fapt, diagnosticul corect se pune în mod surprizător destul de rar. Acest lucru se datorează, pe de o parte simptomatologiei comune cu alte afecţiuni, si pe de altă parte, pentru ca este o boală puţin cunoscută de medicii generalişti.

În general, transpiraţia este considerată normală şi inofensivă, un proces natural prin care organismul elimină toxinele, un fenomen de termoreglare. Detaliul care face însă diferenţa şi indică patologia este cantitatea de transpiraţie şi contextul în care aceasta apare. De cele mai multe ori pacientul se diagnostichează singur ca urmare a căutărilor îndelungate pentru a înţelege de ce transpiră atât de tare.

Există o metodă sigură şi eficientă pentru vindecare definitivă

Există terapii alternative care au efect în stoparea hiperhidrozei o perioadă de timp, dar tratamentul cu efect permanent este cel chirurgical. Statisticile arată că, deşi, 97% dintre persoanele diagnosticate cu hiperhidroză aleg, la început, terapiile alternative precum yoga, botox sau chiar tratamente medicamentoase, la final, pentru a se vindeca, recurg la intervenţia chirurgicală.

Operaţia este minim invazivă si poartă numele de simpatectomie toracică.  Aceasta este realizată de către un chirurg toracic, care intervine toracoscopic la nivelul lanţului ganglionar simpatic toracic.

Este o operaţie prin abord unipunct, în care, printr- un singur orificiu se introduce un instrument telescopic special de 10 mm, cu un canal central care facilitează introducerea unor instrumente miniaturizate, de 2-3 mm şi care îndeplinesc mai multe funcţii.

Intervenţia se face cu anestezie generală, iar recuperarea pacientului este rapidă, acesta putând fi externat dupa 2 zile. Operaţia nu lasă semne proeminente, fiind vizibila doar o mică cicatrice de 1 cm în zona de subraţ.

Tehnica simpatectomiei toracice reprezintă o metodă rapidă, sigură şi eficientă de tratare definitivă a hiperhidrozei. Aceasta are rezultate excelente pentru pacienţii de toate vârstele. Efectele benefice ale intervenţiei se observă cu uşurinţă în toate aspectele vieţii, pacienţii fiind bucuroşi să îşi poată face prieteni, să frecventeze locurile publice, să aibă o mai mare încredere în propria persoană. Atacurile de panică şi anxietatea dispar, fiind înlocuite de bucuria de a trăi şi de a fi un om apreciat pentru ceea ce este cu adevărat.

În România, unul dintre chirurgii cu o experienţă îndelungată, o cazuistică bogată şi rezultate foarte bune este doctorul Vasile Popa. Intervenţiile sale sunt realizate la Spitalul Euroclinic Regina Maria din Bucureşti. Doctorul păstrează legătura cu pacienţii şi după operaţie, opiniile acestora fiind publice si putând fi citite aici.

Mai multe informaţii despre hiperhidroză şi detalii despre simpatectomia toracică toracoscopică gasiţi si pe site-ul hiperhidroza.com.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite