Ministrul Sănătăţii răspunde că nu are bază legală să achiziţioneze aceste teste pentru instituţiile de învăţământ. Vicepremierul aşteaptă validarea testelor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar INSP ţine să explice că România se raportează la documentele UE şi că în documentele UE definiţia de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă şi testele pe bază de salivă.

În tot acest timp, în care autorităţile române aruncă pisica testelor COVID-19 dintr-o ogradă în alta, alte state membre UE nu au nicio problemă în a derula campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă în lupta contra SARS-CoV-2.

Autorităţile române îşi pasează mingea deciziei privind folosirea testelor rapide pe bază de salivă

Europa se confruntă cu al treilea val al pandemiei de COVID-19. Pe lângă campania de vaccinare şi restricţiile specifice, ţările europene anunţă campanii de testare în masă folosind teste rapide, inclusiv non-invazive, pe bază de salivă, în lupta contra pandemiei.

Şi în România, ministrul învăţământului, Sorin Cîmpeanu, a cerut teste rapide pe bază de salivă pentru testarea elevilor la revenirea din vacanţă, după modelul altor ţări europene. Dar oficialii români continuă să îşi pasese mingea asumării deciziei de la o instituţie la alta.

După ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, răspundea că instituţia pe care o conduce nu are bază legală să achiziţioneze teste rapide pentru şcoli, Vicepremierul Dan Barna aşteaptă validarea INSP-ului pentru a lua o decizie în privinţa folosirii acestor teste în şcoli şi grădiniţe.

”Noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar. În măsura în care INSP-ul va spune da, această testare e una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări. Şi eu îmi doresc, cum începe şcoala să avem acest mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situaţia ca anumite clase să fie închise”, a declarat Vicepremierul Dan Barna la Digi24, care speră că validarea testelor din partea INSP va veni în următoarele zile.

Pe de altă parte, INSP-ul aşteaptă modificarea definiţiilor pentru testele şi proba folosită în testele COVID-19 din documente UE înainte să se pronunţe în privinţa testelor rapide pe bază de salivă.

”Tipul de teste şi tipul de probă care sunt utilizate în confirmarea unei infecţii cu virusul Sars-CoV-2 este o componentă esenţială din definiţia de caz, nu din metodologia de supraveghere în integralitatea sa. Definiţia de caz utilizată în România ţine cont de definiţia de caz existentă la nivelul tuturor statelor membre UE. Cel puţin deocamdată, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definiţiei de caz care să ia în calcul tipul de probă salivă”, a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Între timp, chiar şi fără modificări de definiţii de caz, alte state membre UE derulează campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă, pentru protejarea populaţiei şi stoparea pandemiei de COVID-19.

Testare în masă cu teste rapide pe bază de salivă în Austria

În plină carantină regională, guvernatorul landului austriac Burgenland, a anunţat la sfârşitul lunii martie că va demara o campanie de testare în masă în perioada sărbătorilor pascale. Guvernatorul Hans Peter Doskozil a declarat că va testa gratuit întreaga populaţie a ţinutului cu teste rapide non-invazive pe bază de salivă. Acesta a menţionat că au fost comandate 300.000 de teste rapide pe bază de salivă care vor fi distribuite tuturor locuitor din landul austriac.

"Fiecare dintre propriile noastre acţiuni pot ajuta la controlul pandemiei, pe de o parte, şi la transformarea pandemiei într-o spirală negativă, pe de altă parte", a spus Doskozil, considerând testarea în masă cu teste rapide pe bază de salivă o soluţie la îndemână pentru controlul răspândirii noului coronavirus.

Teste rapide pe bază de salivă în şcolile franceze încă din februarie

Franţa a aprobat încă din februarie înlocuirea testelor rapide antigen cu cele non-invazive pe bază de salivă pentru testarea săptămânală a elevilor.

„Categoria prioritară sunt copiii şcolarizaţi pentru a identifica, fără a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva şi proteja şcolile, care dorim să rămână deschise cât mai mult timp posibil”, anunţa în februarie ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran.

Oficialul francez a menţionat că decizia a fost luată pentru a nu îi perturba prea mult pe cei mici şi a evita introducerea de beţişoare în fosele nazale.

Astfel, începând cu mijlocul lunii februarie, autorităţile franceze au efectuat în medie 200.000 – 300.000 de testări săptămânale în rândul şcolarilor folosind teste rapide pe bază de salivă.

Contact: Ioana Petrea | ioana.petrea@mcmeva.com | https://www.protejat.ro/