Remedii blânde pentru o tuse rebelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tusea îţi creează neplăceri? La serviciu, acasă, persoanele de lângă tine sunt deranjate de faptul că tuşeşti întruna? Medicina naturistă îţi sare în ajutor şi de data aceasta.

1 Eucaliptul înlesneşte expectoraţia

Infuzii, siropuri din plante, tincturi, ulei esenţial, cataplasme…Împotriva tusei există o gamă largă de remedii naturiste. Fie că este vorba despre o tuse seacă sau productivă, toate acestea merg pe acelaşi principiu: să te ajute să expectorezi şi să elimine microbii.

O plantă care are proprietăţi expectorante, antibacteriene şi care se poate întrebuinţa în multe moduri este eucaliptul. Infuzia din eucalipt se prepară prin adăugarea a 2-3 grame de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se beau zilnic două căni de ceai. Infuzia rece poate fi folosită şi sub formă de gargară, de trei ori pe zi. De asemenea, poţi întrebuinţa eucaliptul şi sub formă de ulei esenţial. Atenţie, se administrează între 2 şi 6 picături pe zi, nu mai mult!

Te gândeşti la inhalaţii? Nimic mai simplu! Dizolvă 4-6 picături de ulei esenţial în 150 ml de apă fierbinte şi inhalează aburii pentru câteva minute.

2 Cimbrul dezinfectează căile respiratorii

Tusea sâcâitoare trece şi cu ceaiul din cimbru, o plantă cu proprietăţi bronhodilatatoare şi antimicrobiene. Aceasta se prepară din două linguriţe de ceai la o cană cu apă caldă şi se beau două căni zilnic. Este indicat să îndulceşti ceaiul cu miere, deoarece mierea este antioxidant şi antimicrobian. De asemenea, mierea este recomandată în cazul tusei, fiindcă duce la o hiperscreţie a salivei şi a mucusului. Iar conţinutul mare de zahăr creşte nivelul de substanţe calmante pe care corpul nostru le produce.

3 Lemnul dulce fluidizează secreţiile

Tinctura din lemn dulce fluidizează secreţiile bronşice şi te ajută să expectorezi.  Diluează 20-30 de picături de tinctură de lemn dulce de 3 ori pe zi într-o cană cu apă caldă şi bea acest amestec cu înghiţituri mici. Nu folosi totuşi această plantă pentru mai multe săptămâni, căci scade tensiunea arterială.

4 Siropul de miere cu lămâie unge căile

Combinaţia de suc de lămâie şi miere este cel mai simplu sirop antitusiv pe care îl poţi pregăti chiar tu. Amestecă două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere, încălzeşte puţin siropul. Atenţie! Nu încălzi prea tare siropul, pentru că mierea de albine îşi pierde proprietăşile la temperaturi ridicate.

5 Cataplasmele cu făină de muştar şi tărâţe decongestionează

Nu-ţi plac ceaiurile? Nu-i nimic. Alternativa pe care ţi-o propunem constă în aplicarea  cataplasmelor cu făină de muştar şi tărăţe. Amestecă 25 de grame de făină din boabe de muştar cu 25 de grame de tărâţe. Adaugă câteva picături de apă, astfel încât să obţii o pastă. Întinde pasta pe un prosop şi aplic-o pe torace, pentru decongestionarea căilor respiratorii. Este bine să ţii cont că aceste cataplasme nu sunt recomandate copiilor mai mici de 15 ani!

Specialistul nostru

În caz de tuse seacă, fitoterapia recomandă decoct dintr-o lingură de scai-vânăt la o cană de apă. Acest decoct se bea înghiţitură cu înghiţitură pe parcursul unei zile. De asemenea, efecte bune au şi infuziile din podbal, pătlagină sau tei. Ele se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă.

Se administrează una-două căni zilnic. În caz de tuse productivă, indicate sunt infuziile din ciuboţica-cucului sau busuioc. Infuziile se pregătesc dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă şi se beau zilnic două căni. De asemenea, utilă în caz de tuse productivă este şi infuzia dintr-o lingură de cimbrişor la o cană de apă, din care se vor bea zilnic 2-3 căni.
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite