„Pentru fiecare român depistat cu COVID-19 sunt 10 oameni nedepistaţi”. Cu ce teste putem verifica dacă am avut boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele oficiale ne arată că aproape 250.000 de români au avut COVID-19 de la începutul pandemiei şi până acum, dar numărul real ar putea fi de 10 ori mai mare. În aceste condiţii, este normal să ne întrebăm dacă suntem printre cei care au dobândit imunitate fără să ştie. Când ar trebui să ne verificăm nivelul de anticorpi şi ce teste alegem aflăm în continuare de la specialişti.

Rata de imunizare la COVID-19 în România este de 4,6%, după cum arată datele preliminare ale studiului de seroprevalenţă realizat vara aceasta de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Raportat la populaţia ţării, aceasta înseamnă că aproape 900.000 de români au trecut până acum prin infecţia cu noul coronavirus. Procentul de imunizare a fost anunţat de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, după prelucrarea a 11.000 din cele 17.000 de probe recoltate, scrie Agerpres.

Studiul care analizează ce procent din populaţie are anticorpi la noul virus s-a derulat din iulie şi până în septembrie, când numărul de cazuri noi a crescut de la aproximativ 400 pe zi la cel mult 2.000 pe zi. Rata infecţiilor a înregistrat o creştere accelerată din luna octombrie, ceea ce ar însemna că numărul celor care au trecut prin boală este mai mare în prezent.

Mult mai mulţi români au avut COVID-19 până acum

În ţările care nu testează suficient, numărul real al celor infectaţi cu noul coronavirus ar putea fi de 10 ori mai mare decât cel raportat oficial, spun cercetătorii americani într-un articol publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA).

Studiile care au condus către această concluzie au fost realizate în SUA, dar ele pot fi extrapolate şi pentru alte ţări, inclusiv pentru România, spune conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. „Există acest raport care este real, este cunoscut: la fiecare caz pozitiv, se consideră că există o corespondenţă de aproximativ 9-10 persoane asimptomatice care nu sunt depistate. Este un raport de 1 la 10, rotunjit, care se aplică mai ales ţărilor care nu testează suficient, cum este şi România”, spune specialistul. De la începutul pandemiei, aproape 250.000 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Conform acestei ipoteze, numărul real de persoane infectate ar fi de aproape 2.500.000.

„Într-o ţară cu testare puternică, raportul dintre cazurile identificate prin testare şi cele nedepistate este de 1 la 5. În ţările cu testare mai slabă, cum este România, pentru fiecare om depistat sunt 10 oameni care au boala şi nu sunt depistaţi”.

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Bolnavii internaţi la ATI sunt un indicator al cazurilor reale

Numărul de bolnavi internaţi la terapie intensivă (ATI) ne poate oferi un reper cu privire la cifra reală a românilor infectaţi cu noul coronavirus, potrivit dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

„Eu mă uit întotdeauna la numărul de oameni care sunt în ATI, vizavi de numărul de infectări. Indicatorul cel mai clar al numărului de îmbolnăviri într-o ţară este numărul de pacienţi din ATI. Sunt statistici care spun că, pentru 5 cazuri în ATI, sunt 1.000 de oameni care au boala în momentul respectiv. Faţă de cazurile raportate, eu cred că numărul real este mult mai mare”, spune dr. Ciornei.  

Cum se schimbă rata deceselor

Noile cifre schimbă raportarea ratei de deces în România. Procentul este calculat acum la numărul total de cazuri identificate de autorităţi prin testare RT-PCR. Dacă populaţia care a trecut prin boală este mult mai numeroasă decât cea pe care o arată cifrele oficiale, rata de mortalitate ar trebui raportată la aceasta, rezultând un procent mult mai mic.

La un număr total de aproximativ 220.000 de cazuri şi 6.600 de decese, rata de mortalitate este de 3%. La 900.000 de cazuri, rata deceselor se reduce la numai 0,73%, iar la 2.200.000 de români infectaţi, ea ar fi de numai 0,3%.

Există foarte, foarte mulţi oameni care au forme uşoare sau asimptomatice care nu sunt depistate şi cred că mortalitatea efectivă a bolii este mult mai mică decât cea pe care ne-o închipuim noi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauţi, pentru că nu ştim unde şi cum loveşte boala”.

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Asimptomaticii fac anticorpi protectori?

Cu un număr real de persoane infectate atât de mare, este justificat să ne întrebăm dacă nu am avut deja o formă asimptomatică sau uşoară de COVID-19 şi dacă este cazul să ne verificăm imunitatea cu teste de anticorpi. Dar este relevantă o testare pentru o persoană care a trecut prin boală fără simptome?

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite