„Nu expunerea la soare este periculoasă, ci faptul că aceasta se face la ore când ultravioletele sunt prea puternice“. Top 10 categorii la risc în cancerul de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţele prelungite la plajă, fără protecţie solară, reprezintă principalul factor de risc pentru apariţia cancerului de piele. Cu toate acestea, există o serie de alte obiceiuri care înclină negativ această balanţă.

Din păcate, cancerul de piele nu ocoleşte pe nimeni, deşi cazurile pediatrice sau la persoanele cu piele închisă la culoare sunt mai rare. Leziunile maligne pot apărea ca urmare a unor factori ce nu pot fi controlaţi  - moştenire genetică -, dar într-o măsură şi mai mare, ca urmare a unor factori controlabili  - un stil de viaţă nociv pentru piele.

Vârsta, numărul mare de tatuaje, fumatul, expunerea la substanţe chimice sunt tot atâţia factori care cresc riscul de apariţie a celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cel de piele. Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de dermato-venerologie Bioderm (foto jos), dezvăluie mai jos care sunt categoriile cu cel mai mare risc şi cum putem preveni cancerul de piele. 

1.Persoane cu istoric de arsuri solare

Orice expunere la soare are efecte dăunătoare, însă corpul posedă mecanismele necesare pentru a repara pielea deteriorată. Problema intervine atunci când agresiunile sunt atât de mari, încât stratul superior al pielii nu mai poate fi reparat, aşadar unele zone se pot pigmenta necorespunzător şi pot să apară aluniţe, leziuni şi alte semne care, dacă îşi schimbă rapid forma, mărimea sau culoarea, ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic.

„Este important de reţinut că nu expunerea la soare este periculoasă în sine, ci faptul că aceasta se face la ore în care radiaţiile ultraviolete sunt prea puternice  - intervalul orar 10.00-16.00 -, fără protecţie adecvată şi articole de îmbrăcăminte care să acopere pielea. Arsurile solare frecvente, în special în copilărie şi în adolescenţă, sunt asociate cu o creştere semnificativă a riscului de a dezvolta ulterior cancer de piele‟, atrage atenţia dr. Lucian Russu. 

Istoricul de arsuri solare este asociat cel mai des cu apariţia melanomului  - chiar şi o singura arsură solară poate avea impact asupra pielii, în timp ce carcinomul scuamos şi cel bazocelular sunt două tipuri de cancer de piele care apar în urma expunerii repetate la soare – persoanele care muncesc mult în aer liber, persoane care locuiesc în ţări însorite, şoferi  - mâna stângă sau dreaptă, după caz, fiind cele mai expuse zone. 

Imagine indisponibilă

2.Persoanele tinere, mai expuse la melanom

În funcţie de tipul de celule cutanate care suferă modificări, cancerul de piele poate fi de mai multe tipuri: carcinom scuamos, carcinom bazocelular şi melanom. „Riscul de a dezvolta primele două forme de cancer de piele creşte odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce melanomul – cea mai agresivă formă de cancer cutanat – se întâlneşte mai frecvent la persoanele tinere. Melanomul este deja al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 29 de ani”, mai spune medicul dermatolog Lucian Russu. 

 3.Persoane cu pielea foarte deschisă – fototipul 1

Cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele îl au persoanele cu fototipul 1. Mai exact, cele cu pielea albă, pistrui şi păr roşcat şi care nu se bronzează în urma expunerii la soare  - se ard direct. Acestea se înroşesc direct şi se irită foarte uşor. Şi persoanele care au fototipul 2  - piele albă, păr blond - au risc de îmbolnăvire, chiar dacă ceva mai scăzut decât fototipul 1. În ambele situaţii, tegumentul nu produce suficientă melanină, care să ofere protecţie împotriva acţiunii razelor ultraviolete. 

„Oricine poate fi diagnosticat cu cancer de piele, indiferent de pigmentul pielii. Chiar dacă riscul de apariţie a afecţiunii este mai mare în cazul persoanelor cu pielea albă, cele cu nuanţa închisă a tenului au un mare dezavantaj. În cazul lor, cancerul de piele se depistează mai greu şi, prin urmare, numărul celor care ajung să fie diagnosticaţi cu cancer avansat, metastatic, este mai mare. De aceea, indiferent de caracteristicile pielii, este foarte important să ajungem regulat, chiar de două ori pe an, în cabinetul medicului dermatolog pentru a evalua starea aluniţelor şi a pielii‟, ne sfătuieşte dermatologul.   

4.Persoanele cu istoric familial de cancer de piele

Dacă o rudă de gradul I sau II a suferit de cancer de piele, riscul de a dezvolta cancer cutanat creşte considerabil. Şi istoricul personal de cancer de piele creşte acest risc. „Persoanele care au un istoric de cancer cutanat de tip carcinom prezintă un risc de 10 ori mai mare să dezvolte un alt tip de cancer non-melanom. Persoanele care au suferit în trecut de melanom au un risc triplu de a dezvolta carcinom scuamos sau carcinom bazocelular ori un subtip al acestora”, adaugă dr. Lucian Russu. 

5. Persoanele cu expunere regulată la substanţe chimice

Incidenţa cancerului de piele este mai mare în cazul celor care îşi desfăşoară activitatea în medii profesionale unde se lucrează cu substanţe chimice: arsenic, cărbune, diverşi solvenţi, gudron, clorură de vinil, dar şi alte substanţe care afectează ADN-ul pielii. 

Imagine indisponibilă

6. Fumătorii

Persoanele care fumează au un risc mare de a suferi nu doar de cancer pulmonar, ci şi de cancer de piele. „Fumul de ţigară conţine, pe lângă nicotină, peste 4.000 de substanţe nocive, care favorizează apariţia carcinomului scuamos, lucru dovedit, de mai multe studii efectuate de-a lungul timpului”, explică medicul dermatolog Lucian Russu. 

7. Istoric de keratoză actinică 

Petele precanceroase care apar în urma expunerii la soare reprezintă un factor major de risc pentru apariţia cancerului de piele. „Cam 10% dintre keratozele actinice se pot transforma în leziuni maligne”, atrage atenţia medicul. 

8. Persoane cu un sistem imunitar slăbit

Problemele sistemului imunitar, indiferent dacă sunt moştenite genetic sau apărute ulterior, în urma unor afecţiuni, slăbesc rezistenţa organismului în faţa infecţiilor şi pot creşte, de asemenea, riscul de malignităţi cutanate. Printre factorii de risc ai cancerului de piele se numără şi infecţia cu HPV  - Human Papilloma Virus, anumite medicamente care cresc sensibilitatea la soare, chimioterapia, radioterapia. 

arsuri solare

9. Persoanele care frecventează saloane de bronzat

Chiar dacă bronzul obţinut la salon este mai rapid, ultravioletele emise de solar sunt la fel de agresive ca cele naturale. Ba chiar doza de ultraviolete primită la solar poate mai concentrată decât cea primită natural, de la soare. „Prin expuneri repetate, este afectat ADN-ul celulelor pielii, crescând major riscul de apariţie a melanomului. Cei care obişnuiesc să se bronzeze artificial o dată pe lună şi au sub 35 de ani prezintă un risc cu 75 % mai mare de a dezvolta o formă de cancer de piele”, atrage atenţia dr. Lucian Russu. 

Şi aparatul folosit la uscarea lacului de unghii specific manichiurii semipermanente şi pentru fixarea construcţiilor de unghii din gel sau acril emite ultraviolete la fel de periculoase pentru piele. Sfatul medicilor este să vă protejaţi pielea cu produse cu SPF cel puţin 30 şi când mergeţi să vă faceţi manichiura.  

Mitriţă tatuaj

10. Fanii tatuajelor

Tatuajele permanente provoacă o sensibilitate crescută la soare - pielea tatuată se poate arde mai mult decât pielea netatuată. De asemenea, acestea îngreunează screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele, pentru că semnele apărute pe piele şi eventualele modificări ale acestora nu mai sunt la fel de vizibile. 

Cum prevenim/depistăm incipient cancerul de piele

Pentru preveni apariţia cancerului de piele sau a depista afecţiunea în stadiu incipient, când şansele de tratare sunt mari, sunt necesare vizitele regulate la medicul dermatolog, chiar şi de două ori pe an, în cazul categoriile vulnerabile, însoţite de o dermatoscopie digitală. „Dermatoscopia digitală este singura investigaţie dermatologică care poate să depisteze leziunile cu potenţial malign încă din stadii incipiente  - inclusiv leziuni precanceroase. Spre deosebire de o lupă obişnuită, dermatoscopul digital poate să mărească imaginea unei aluniţe de 140 de ori, oferind imagini full HD despre pigment, vascularizaţie şi alţi indicatori importanţi care ne ajută să depistăm timpuri această afecţiune severe‟, conchide dr. Lucian Russu, medic specialist dermatolog. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite