Medicamentul care inversează procesul îmbătrânirii

Medicamentul care inversează procesul îmbătrânirii

Cercetătorii de la Harvard au reuşit să inverseze procesul îmbătrânirii FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire importantă: un nou medicament poate să dea înapoi procesul îmbătrânirii, cel puţin aşa au demonstrat studiile pe animale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii americani au folosit un compus chimic pentru a întineri muşchii şoarecilor şi, conform lor, au transformat muşchi în vârstă de 60 de ani în unii de 20 de ani. Însă forţa musculară nu s-a îmbunătăţit, notează BBC.
 
În cadrul studiului realizat de cercetători de la Şcoala de Medicină Harvard, SUA, s-a identificat un nou mecanism al bătrâneţii şi apoi s-a descoperit cum să-l vindece. Îmbătrânirea este considerată un drum cu sens unic, însă cercetătorii au demonstrat că anumite aspecte ale ei pot fi inversate.
 
Cercetarea s-a concentrat o o substanţă numită NAD. Nivelul acestei substanţe scade în toate celulele organismului o dată cu vârsta. Echipa de cercetători a întrerupt funcţionarea mitocondriilor, care reprezintă alimentarea cu energie a fiecărei celule, conducând astfel la o producţie mai mică de energie şi la o îmbătrânire încetinită. Experimentele au demonstrat că, mărirea nivelurilor substanţei NAD, prin administrarea unui compus chimic care era transformat natural de organismul şoarecilor în NAD, putea inversa procesul îmbătrânirii.
 
O singură săptămână de administrare a „elixirului tinereţii“ la şoareci în vârstă de doi ani, a adus modificări importante a muşchilor. Muşchii şoarecilor vârstnici semănau cu unii ai unor şoareci în vârstă de doar şase luni în ceea ce priveşte funcţia mitocondrială, uzajul muscular, inflamarea musculară şi rezistenţa la insulină.
 
„Noi credem că este o descoperire fenomenală“, mărturiseşte doctorul Ana Gomes, de la departamentul de genetică a Universităţii Harvard. Ea susţine că puterea musculară poate reveni cu un tratament mai lung.
 
Acest medicament, totuşi, nu poate vindeca tot ce ţine de procesul îmbătrânirii. Alte aspecte, cum ar fi scurtarea telomerilor sau leziunile ADN-ului nu pot fi inversate. „Îmbătrânirea ţine de mulţi factori, nu este o singură componentă care poate fi reparată. Este greu să obţii inversarea întregului proces“, adaugă dr. Gomes. 
 
Echipa de la Harvard doreşte să înceapă testele pe oameni începând cu 2015. „Tratamentul uman este un proiect îndepărtat, dar, din ce ştim acum, nu credem că va trebui să-l iei începând cu vârsta de 20 de ani şi până mori. Pare că putem începe tratarea îmbătrânirii chiar şi atunci când suntem deja bătrâni, dar nu foarte bătrâni încât să fim «nereparabili»“, spune dr. Gomes.
 

Citeşte şi:
 
 
Infarct sau reumatism? Întâlnite cândva doar la bunicii noştri, astfel de probleme de sănătate sunt în prezent tot mai des diagnosticate la persoane sub 40 de ani. Iată cum le poţi recunoaşte şi preveni!
 
 
Într-o lume a evoluţiei tehnologice, de care medicina beneficiază foarte mult, nu este foarte surprinzător că speranţa la viaţă a oamenilor creşte. Totuşi, nu creşte cu cât ar trebui. Corpul uman este făcut să reziste până la 90 de ani, cu 20 de ani mai mult decât speranţa la viaţă a românilor, care este de 70 de ani.
 
 
Un doctor american în vârstă de 74 de ani, cu o condiţie fizică a unui bărbat de 30 de ani, crede că a descoperit secretul tinereţii fără bătrâneţe: curele de testosteron.
 
 
Cercetătorii n-au descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţe, dar ei sunt destul de optimişti că nemurirea va fi atinsă până la mijlocul acestui secol. Şi asta printr-un procedeu banal în tehnologie, în orice gadget şi computer.
 
 
Diverse metode ştiinţifice ar putea să prevadă şansa noastră de a trăi mai mult sau mai puţin, cu o precizie destul de mare. Vă prezint pe scurt două dintre aceaste metode şi nişte  rezultate extrem de interesante.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările