Dozele booster oferă cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron, arată studiile CDC. Însă ce înseamnă să fii complet vaccinat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Trei noi studii de amploare ale Centers for Disease Control and Prevention din SUA subliniază importanţa administrării unei doze booster pentru a oferi cea mai bună protecţie împotriva variantei de coronavirus Omicron, conform CNN.

Acestea sunt primele date obţinute la nivel de populaţie, care examinează efectul dozelor booster împotriva Omicron, care acum reprezintă mai mult de 99% din cazurile de coronavirus din Statele Unite. Studiile, publicate vineri, ridică întrebarea dacă persoanele cu doar două doze de vaccin ar trebui considerate în continuare vaccinate complet.

„Cred că trebuie să redefinim vaccinul complet ca fiind cel cu trei doze”, a spus dr. William Schaffner,  consilier CDC de mai multă vreme, care nu a fost însă implicat în studii.

Studiile au o acoperire enormă, implicând milioane de cazuri, sute de mii de vizite la secţiile de urgenţă şi sălile ATI şi observarea a zeci de mii de spitalizări în rândul adulţilor.

Doza booster a fost eficientă în proporţie de 90% în prevenirea spitalizărilor în perioada decembrie-ianuarie când Omicron era varianta dominantă, potrivit unui studiu CDC care a analizat aproape 88.000 de spitalizări în 10 state. Prin comparaţie, cele două doze au fost eficiente în proporţie de 57% atunci când au trecut cel puţin şase luni de la a doua injecţie.

De asemenea, doza booster  a fost eficientă în 82% din cazuri în prevenirea vizitelor la camerele de urgenţă şi la centrele de îngrijire de urgenţă, potrivit studiului, care a analizat peste 200.000 de vizite în 10 state. Prin comparaţie, efectuarea dozei de rapel a fost eficienţă în numai 38% din cazuri prevenirea acestor vizite atunci când au trecut cel puţin şase luni de la a doua injecţie.

„Cred că a treia doză este cea care oferă cu adevărat cea mai solidă şi mai bună protecţie”, a spus Schaffner.

Acest studiu a fost publicat vineri în Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR / Raportul Săptămânal al Morbidităţii şi Mortalităţii) al CDC. Un al doilea studiu, publicat, de asemenea, în MMWR de vineri, a concluzionat că persoanele care au primit trei doze de vaccin au avut o mai mică probabilitate să se infecteze cu Omicron. Analizând datele a 25 de departamente de sănătate de stat şi locale, cercetătorii CDC au descoperit că printre cei care au fost vaccinaţi cu doza booster, au existat 149 de cazuri la 100.000 de persoane, în medie, în fiecare săptămână. Pentru cei care au primit doar două doze, a fost 255 de cazuri la 100.000 de persoane.

Un al treilea studiu, publicat în jurnalul medical JAMA, a arătat că vaccinarea cu doza booster a ajutat la prevenirea îmbolnăvirii oamenilor cu varianta Omicron. Studiul efectuat pe un eşantion cu puţin peste 13.000 de cazuri de Omicron din SUA a constatat că şansele de a dezvolta o infecţie simptomatică au fost cu 66% mai mici pentru persoanele care au fost vaccinate cu doza booster în comparaţie cu cei care au primit doar două doze de vaccin.

Toate cele trei studii au descoperit că persoanele nevaccinate se confruntă cu cele mai mari riscuri de a se îmbolnăvi de Covid-19.

CDC susţine în prezent că o persoană este considerată complet vaccinată după ce au trecut două săptămâni după ce au primit a doua doză de vaccin ARNm sau la două săptămâni după prima doză de vaccin Johnson & Johnson. Dozele booster sunt recomandate tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani şi la care au trecut peste cinci luni după ultimul vaccin.

Mai puţin de jumătate dintre cei eligibili pentru a primi vaccinul booster l-au şi făcut  şi doar aproximativ un sfert din populaţia totală a SUA este complet vaccinată, conform datelor CDC.

Aproape 20% din populaţia SUA eligibilă pentru a fi vaccinată -- cei cu vârsta de 5 ani şi peste -- nu a primit nicio doză de vaccin Covid-19.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite