Două românce din trei nu au auzit de infecţia cu virusul HPV. România, pe primul loc la incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu HPV oncogen poate fi prevenită prin vaccinare
Infecţia cu HPV oncogen poate fi prevenită prin vaccinare

România se află pe primul loc la incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin, boală provocată de infecţia cu tulpini oncogene de HPV. 70% din românce declară că nu au auzit de infecţia cu HPV.

La nivel mondial, 5% din cazurile diagnosticate anual sunt provocate de infecţia cu tulpinile oncogene de HPV, Asociaţia Americană de Luptă Împotriva Cancerului clasificând acest virus drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial.

În România, situaţia rămâne una îngrijorătoare, ţara noastră ocupând primul lor la capitolele incidenţă şi mortalitate prin cancer cervical. 70% din românce au declarat că nu au auzit de infecţia cu virusul HPV, potrivit studiului GFK „Atitudini şi comportamente în prevenţia cancerului de col uterin în România“. Dintre cele care au auzit despre această infecţie, doar jumătate sunt conştiente că atât bărbaţii, cât şi femeile, pot fi purtători sau chiar se pot îmbolnăvi în urma infecţiei cu acesta.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării  - 24-30 aprilie 2018 - MSD România a lansat, ca parte a campaniei „Protejează-i aripile!“, primul instrument digital menit să îi ajute pe români să îşi verifice şi să îşi îmbunătăţească cunoştinţele cu privire la infecţia cu HPV şi la prevenţia prin vaccinare. Testul HPV IQ este menit să verifice că româncele au cunoştinţele minim necesare pentru a fi corect informate cu privire la bolile provocate de HPV.

Este o infecţie cu transmitere sexuală

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populaţia feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus.

Infecţia este responsabilă pentru apariţia a 6 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian şi a 43% din cazurile de cancer vulvar.

Numărul cazurilor de cancer orofaringian pentru care HPV este responsabil diferă de la o regiune geografică la alta: 1 din 2 cazuri de astfel de cancer diagnosticat în America de Nord sau Japonia sunt provocate de o tulpină HPV, în timp ce doar 20% din cazurile din Europa de Sud sunt asociate infecţiei cu HPV.

Abstinenţa, cea mai sigură metodă de prevenţie

Fiind o infecţie cu transmitere sexuală, abstinenţa este cea mai sigură metodă de prevenţie a acesteia.O altă metodă de prevenţie, recomandată la nivel internaţional, este vaccinarea anti-HPV. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine introducerea vaccinării anti-HPV în programele naţionale de vaccinare şi consideră că este necesar să considerăm cancerul de col uterin, dar şi celelalte boli provocate de infecţia cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta şi-a dovedit eficienţa atât în reducerea prevalenţei infecţiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât şi a bolilor provocate de acestea.

În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecţiei cu HPV tip 6/11/16/18 în ţări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut şi de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce priveşte eficienţa vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase la femeile născute în intervalul 1989 şi 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite