Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”

Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”

Laborator FOTO Guliver Gettyimages / Andrew Theodorakis

Noua terapie implică dezactivarea genei numite kat7. Testele au fost efectuate până acum pe şoareci şi au dat rezultate.

Ştiri pe aceeaşi temă

O nouă terapie genică ce poate inversa unele dintre efectele îmbătrânirii la şoareci şi le poate extinde durata de viaţă a fost dezvoltată de cercetători din Beijing . Astfel, reuşita oamenilor de ştiinţă ar putea contribui în viitor la obţinerea unui tratament similar pentru oameni, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Metoda implică dezactivarea unei gene numite kat7, despre care oamenii de ştiinţă au descoperit că joacă un rol esenţial în procesul de îmbătrânire celulară.

Trebuie menţionat că metoda nu este încă pregătită pentru a putea fi testată pe oameni.

Profesorul Qu Jing, în vârstă de 40 de ani, este unul dintre conducătorii studiului. Ea este specialistă în medicină regenerativă la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din China (CAS).

„După şase-opt luni, aceşti şoareci prezintă o îmbunătăţire generală a aspectului şi a puterii de apucare şi, cel mai important, au o durată de viaţă extinsă cu aproximativ 25%”, a declarat Qu.

Pentru a opri procesul de îmbătrânire, echipa de biologi a utilizat metoda CRISPR/Cas9 prin care au ales din mii de gene, pe acelea care aveau o mare influenţă asupra senescenţei, termenul folosit pentru a descrie îmbătrânirea celulară.

Astfel, cercetărotii au identificat 100 de gene din aproximativ 10.000, iar dintre toate acestea, kat7 are cea mai importantă contribuţie în senescenţa celulară, a explicat Qu.

Kat7 este una dintre zecile de mii de gene care se găsesc în celulele mamiferelor. Cercetătorii au inactivat-o în ficatul şoarecilor cu ajutorul unei metode numite vector lentiviral.

„Am testat funcţia genei într-o diversitate de tipuri de celule, în celula stem umană, celule stem mezenchimale, celule ale ficatului uman şi în celule ale ficatului şoarecilor şi la niciuna dintre aceste celule nu am observat niciun fel de toxicitate celulară detectabilă. Iar în cazul şoarecilor nu am observat deocamdată niciun efect secundar”, a precizat cercetătoarea.

„Cu siguranţă, este încă necesar ca funcţia kat7 să fie testată pe alte tipuri de celule umane, pe alte organe ale şoarecilor şi pe alte animale în faza preclinică înainte de a utiliza strategia în cazul îmbătrânirii umane sau a altor probleme de sănătate.

În cele din urmă, sperăm că putem găsi o modalitate de a întârzia îmbătrânirea, chiar şi cu un procent foarte mic... în viitor”, a mai adăugat Qu.

Citeşte şi:

COVID-19 se răspândeşte mai uşor în timpul vorbirii decât prin tuse STUDIU

Întrebările esenţiale despre reacţiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările