Ce trebuie să ştii despre hipertensiunea oscilantă

Ce trebuie să ştii despre hipertensiunea oscilantă

Pentru a pune diagnosticul de hipertensiune oscilantă, se fac mai multe măsurători

Deşi mai puţin cunoscută, hipertensiunea oscilantă este, în fapt, o formă de manifestare a hipertensiunii, însă cu urmări mai grave, afirmă medicii.

Oscilaţiile mari îşi pun amprenta negativ asupra inimii, iar în cazul celor cu vulnerabilităţi cardiace creşte riscul de deces.

„În general, în cazul unui hipertensiv, valorile tensionale sunt ridicate, dar constante şi deci pot fi controlate. În cazul celor cu hipertensiune oscilantă însă, aceste valori oscilează nepermis de mult, dar rămân ridicate şi există dificultăţi în stabilirea medicaţiei", explică prof. dr. Mircea Cinteză, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Există însă şi situaţii când termenul de hipertensiunea oscilantă este folosit eronat. De exemplu, în situaţii de efort fizic mărit, în momentele încărcate emoţional ori într-o situaţie conflictuală, tensiunea sistolică (valoarea mai mare) poate ajunge şi la 180 mmHG. Sănătatea persoanei în cauză însă nu este pusă în pericol, deoarece, la finalul momentului perturbator, tensiunea se normalizează. „La omul sănătos, variaţiile tensiunii sunt normale în condiţiile unui efort suplimentar. Însă aici avem de-a face cu o tensiune oscilantă adaptativă, nicidecum cu o hipertensiune oscilantă", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Dificil de identificat

Diagnosticul de hipertensiune oscilantă se stabileşte cu dificultate. Atunci când există suspiciuni în acest sens, medicul trebuie să facă mai multe măsurători (câteva zile la rând), pentru a stabili valoarea tensională constantă.

„După depistarea valorilor constante, medicul va prescrie un tratament, ţinând cont şi de vârstă şi de bolile asociate", spune prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu" din Bucureşti. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările