Cancerul de colon, boala care afectează tot mai mulţi tineri. Ce ar trebui să ştim pentru a-l preveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Despre cancer de colon se spune că e responsabil de un deces la fiecare trei minute, în Europa. În România a fost, în 2020, pe primul loc în topul cancerelor nou diagnosticate.

Acest tip de cancer a început să afecteze tot mai mulţi tineri, iar tumorile, în cazul lor, sunt mai agresive decât în cazul persoanelor vârstnice, atenţionează medicii.

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterologie, ne-a detaliat cele mai importante informaţii pe care ar trebui să le cunoaştem cu toţii despre cancerul colorectal.

1. Se înregistrează un deces prin cancer de colon la fiecare trei minute

Cancerul colorectal este cel mai frecvent cancer digestiv, responsabil pentru mai mult de 14% din cazurile de cancer şi este a doua cauză de deces prin cancer, în Europa. Se consideră că, în Europa, la fiecare trei minute, moare un pacient cu cancer colorectal.

Numărul de cazuri noi este în creştere, în special la grupa de vârstă 20-34 de ani. Un număr mare de tumori care apar la vârste tinere sunt diagnosticate în stadii avansate, sunt mai agresive şi mai des fatale.

2. Poate fi prevenit prin screening

La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer. În România, cancerul colorectal a ocupat primul loc, în 2020, ca număr de cazuri nou diagnosticate (13,1%).

Vorbim, aşadar, de o boală extrem de frecventă, dar pe care o putem preveni prin măsuri de screening. Cele mai comune astfel de măsuri sunt colonoscopia şi testul de depistare imunochimic pentru hemoragiile oculte.

3. Cancer de colon cauze: se poate transmite genetic

Cancerul colorectal apare sub influenţa factorilor genetici şi a factorilor de mediu.

Există sindroame genetice de cancer colorectal - sindroamele de polipoză familială caracterizate printr-un număr foarte mare de polipi - sute sau mii - şi sindromul Lynch în care apar la aceeaşi persoană sau în familie tumori de colon, de obicei, proximal, dar şi alte tumori înrudite (de endometru, ovar, rinichi, stomac, intestin subţire, ficat).

Aceste sindroame genetice sunt responsabile de un număr mic din cazurile de cancer, aproximativ 7%. Implicarea factorilor genetici este demonstrată şi de apariţia cancerului colorectal la rude ale pacientilor cu tumori de colon sau rect, în afara sindroamelor genetice menţionate.

4. Fumatul, dar şi anumite alimente cresc riscul de cancer de colon

Factorii de mediu care pot creşte riscul de apariţie a cancerului colorectal sunt:

5. Bolile inflamatorii intestinale şi diabetul predispun la cancer de colon

Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale, în special cei cu o afectare extinsă a colonului, au un risc mai mare de a face cancer de colon pe parcursul vieţii şi necesită monitorizare atentă colonoscopică după mai mulţi ani de evoluţie a bolii. De asemenea, persoanele cu diabet pot avea un risc crescut de cancer colorectal.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite