Boala care te obligă să te opreşti. „Persoanele cu arteriopatie sunt, adesea, bolnavi extrem de complicaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile apărute la mers sunt semnull clar al unei boli grave
Durerile apărute la mers sunt semnull clar al unei boli grave

Durerea în pulpa piciorului, apărută la mers, care vă obligă să vă opriţi este semnul unei boli grave, astfel că este foarte important să mergeţi la medic pentru investigaţii de specialitate.

Dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, supraspecializat în chirurgie vasculară, explică de ce apare boala arterială obstructivă a membrelor inferioare, care sunt simptomele acesteia şi de ce este foarte important să fie corect diagnosticată şi corect tratată.  

”Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare sau boala arterială obstructivă a membrelor inferioare este caracterizată prin apariţia de stenoze şi obstructii la nivelul arterelor membrelor”, detaliază specialistul. 

Aceste stenoze şi obstructii împiedică curgerea normală a sângelui prin artere, ceea ce are ca efect o “hrănire” deficitară a ţesuturilor alimentate de aceste artere şi, în principal, o scădere a capacităţii de efort.”

Afecţiunea este una foarte frecventă: se estimează că în populaţia generală peste 12% are această boală, pentru ca, peste vârsta de 60 de ani, procentul să crească peste 35%.

”Frecvenţa este mai mare în rândul bărbaţilor(1/4-1/5) însă începând din cea de a şasea decadă de vârstă procentele tind să se egalizeze.”

Imagine indisponibilă

Colesterolul ridicat, diabetul zaharat, printre factorii de risc 

”Cauza acestei boli este acumularea de material ateromatos, colesterol şi depuneri de calciu în peretele arterei care progreseaza spre lumenul acesteia, îngustându-l. Aceste acumulări sunt numite plăci ateromatoase.” 

Factorii de risc care determină formarea acestor plăci ateromatoase sunt: hipercolesterolemia, diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, sedentarismul, istoricul familial. ”Toţi aceştia pot acţiona individual, însă cu cât sunt prezenţi mai mulţi factori de risc, boala este mai probabilă, iar evoluţia acesteia mai accelerată şi mai gravă. O menţiune specială pentru fumat: acesta este imperios necesar a fi abandonat fiind cel mai nociv factor de risc pentru arteriopatiile membrelor.”

Durerile obligă bolnavul să se oprească din mers

Simptomele bolii constau în parestezii  - senzaţii de furnicături, amorţeli, arsuri - în stadiile incipiente ale bolii, ulterior apare claudicaţia intermitentă - adică dureri cu caracter de crampă -  care obligă persoana să se oprească din mers. ”Această durere trece dacă bolnavul se opreşte şi apare din nou după un efort de mers. Cu cât afectarea aterosclerotică este mai importantă, cu atât distanţa de mers pe care o pot face bolnavii fără să se oprească este mai mică, iar în ultimul stadiu al bolii, durerea apare şi în repaus, trezeşte persoana din somn. Ulterior, apar răni  - leziuni trofice - la nivelul degetelor şi gambei. Apariţia de dureri în repaus şi a leziunillor trofice încadrează persoana în stadiul de “ischemie critică”. Această ischemie critică este definită astfel, pentru că, în lipsa unei atitudini terapeutice urgente care să ”aducă” sânge în zona afectată, în cel mai scurt timp, se va pierde viabilitatea în zona afectată şi va fi necesară amputaţia.”

O persoană aflată într-un stadiu incipient al bolii  - parestezii distale, claudicaţie intermitentă cu distanţă mare de mers între două dureri: 500-1.000 de metri - ar trebui sfătuit cum să controleze factorii de risc, să-şi schimbe stilul de viaţă, modul de a se hrăni, acestea fiind predictive pentru o bună evoluţie a bolii, atrage atenţia medicul.

”În stadiile mai avansate, diagnosticul topografiei leziunilor stenotice şi obstructive trebuie făcut de fiecare dată. Investigaţiile specifice sunt arteriografia periferică şi angio-computer-tomografia. Analiza acestor investigaţii face posibilă găsirea celor mai bune soluţii de tratament.”

Costul unui stent farmacologic activ indispensabil pentru lărgirea unei artere poate ajunge la 2.000 de euro

Tratamentul este unul chirurgical şi unul angiologic

De principiu, tratamentul este unul chirurgical şi angiologic, adaugă specialistul. ”Cel chirurgical presupune efectuarea de by-pass-uri arteriale, care sunt, de fapt, modalităţi de creere chirurgicală a unor rute alternative prin care sângele, impiedicat să circule din cauza obstrucţiilor vasculare prin arterele native, este direcţionat dincolo de obstrucţii prin nişte grefoane  - conducte. Aceste conducte pot să fie proprii bolnavului  - vene prelevate de la pacient - sau pot sa fie conducte sintetice.”

În afara de by-pass-uri mai există ca soluţii de restabilire de flux sanguin endarterectomia şi tromb-endarterectomia şi plastia de lărgire cu petece din diverse materiale, mai spune dr. Cătălin Popa. ”Tehnic acestea presupun îndepărtarea directă a leziunii obstructive prin “curăţarea” arterei după deschiderea acesteia. Este indicată leziunilor aterosclerotice limitate, puţin extinse sau ca tehnică complementară by-pass-ului.”

Tratamentul angiologic presupune implantarea de stent-uri la nivelul stenozelor vasculare şi angioplastia cu sondă cu balonaş, care prin umflarea unui balonas la locul unei stenoze poate realiza repermeabilizarea arterei. ”Desigur, folosirea uneia sau alteia dintre aceste metode de tratament are indicaţii precise, care se stabilesc prin consens cardiologic şi chirurgical, după analiza imaginilor obţinute prin investigaţii.”

Problema nu se opreste aici, mai spune medicul. ”O persoană cu arteriopatie obliterantă poate avea leziuni stenozante şi în alte zone ale corpului spre exemplu: carotidiene  - ale vaselor carotide - de aceea, această persoană va trebui să aibă între investigaţiile diagnostice şi o ECO-Doppler de artere carotide. La fel, ar putea avea leziuni obstructive la nivelul arterelor coronare  - cardiopatie ischemica, iar arteriografia efectuată pentru diagnosticul arteriopatiei ar trebui completată cu o coronarografie. Sunt cu atât mai necesare aceste investigatii, cu cât, dacă se confirmă leziuni carotide sau coronare, acestea vor trebui rezolvate înaintea celor ale membrelor, inima şi creierul având prioritate terapeutică.”

”Bolnavii au vârsta arterelor lor”

”Se observă că persoanele cu arteriopatie sunt, adesea, bolnavi extrem de complicaţi, cu leziuni vasculare plurifocale, care, implicând funcţii importante cum este cea cardiacă sau cerebrală, au un risc terapeutic, în general, peste medie.”

Rezultatul bun al unui tratament chirurgical al unei arteriopatii este influenţat de o bună şi atentă investigaţie diagnostică şi de o bună strategie terapeutică, mai spune medicul.

”Peste vârsta de 80 de ani, afectările aterosclerotice depăşesc 50%, un procent important de mortalitate la această grupă de vârstă se datorează extensiei leziunilor vasculare. În aceeaşi ordine de idei, chiar în decada a 5-6 de viaţă, bolnavi cu leziuni extinse şi plurifocale vasculare au risc de mortalitate naturală şi perichirurgicală mult mai mare decât media. Din această cauză, în chirurgia vasculară se spune că “bolnavii au vârsta arterelor lor”. 

În concluzie, arteriopatia obliterantă este o boală gravă prin frecvenţa ei mare şi prin evoluţia constantă în agravare, în lipsa unui tratament adecvat. Ea are costuri sociale mari cu limitări grave ale independenţei fizice sau date de infirmităţi  - amputaţii de membre. ”Un tratament adecvat presupune un diagnostic precoce şi cât mai complet. Şi acest fapt este posibil dacă medicul de familie sau bolnavul ştiu să se adreseze specialistului de chirurgie vasculară cunoscând un singur şi fără echivoc simptom: durerea în pulpa piciorului apărută la mers, care îl obligă să se oprească.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite