Asigurările medicale private, preferate de tot mai mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultantul are rolul de a explica  în detaliu avantajele şi dezavantajele unei poliţe
Consultantul are rolul de a explica în detaliu avantajele şi dezavantajele unei poliţe

În ultimele luni, numărul persoanelor care încheie asigurări medicale de sănătate a crescut cu 48% faţă de anul trecut. Primele de asigurare, care se plătesc lunar sau anual, diferă în funcţie de vârstă şi de planul de asigurare preferat. Sumele sunt cuprinse între 19 şi 350 de euro pe lună.

Potrivit unui raport emis recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor de Sănătate, tot mai mulţi români îşi încheie pe cont propriu poliţe private de sănătate, dezamăgiţi de asigurările obligatorii care nu le acoperă nevoile. În ciuda contribuţiei lunare la asigurările sociale de sănătate, bolnavii ajung în situaţia de a plăti, totuşi, sume importante pentru a se trata în spitalele de stat. Aşadar, în primele trei luni ale acestui an, segmentul asigurărilor private de sănătate a înregistrat o creştere de 48%  faţă de primul trimestru al anului 2010.

„Concurenţa trebuie încurajată, deoarece Casa Naţională de Asigurări (CNAS) nu e preocupată de asiguraţi, ci de buget. Este bine să se spargă monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care are o atitudine dispreţuitoare şi arogantă faţă de toţi actorii din sistemul medical", spune prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Includ servicii variate

Pentru a veni în ajutorul clienţilor, cele mai multe companii de asigurări au o ofertă  variată de poliţe medicale (de tipul „basic", „full plan", pentru familie etc.). În principiu, o astfel de poliţă acoperă toate cheltuielile medicale în caz de spitalizare şi de tratament în ambulatoriu şi costurile unor intervenţii chirurgicale majore în ţară şi în străinătate. De asemenea, poliţa include orice tip de investigaţie, transport medical de urgenţă în caz de accident, cu o ambulanţă publică sau privată, până la cea mai apropiată unitate medicală, servicii stomatologice (în proporţie de circa 70%). La unele companii însă, costurile serviciilor stomatologice sunt acoperite în totalitate dacă problemele survin ca urmare a unui accident petrecut în timpul valabilităţii poliţei. Totodată, beneficiarul poliţei private are acces la toţi furnizorii medicali cu care compania de asigurări are contract şi are inclusă asigurarea medicală de călătorie.

Unul dintre punctele slabe ale asigurărilor private de sănătate este excluderea de sub acoperire a serviciilor pentru bolile existente la momentul semnării cererii de asigurare (bolile genetice, cronice sau congenitale). Cu toate acestea, dacă asigurarea este făcută pentru un grup de peste 20 de persoane (în cazul celor oferite de companii), sunt acoperite şi serviciile medicale pentru bolile cronice preexistente. De asemenea, nu sunt incluse în poliţă anumite tratamente pentru fertilitate, terapiile de tip SPA, tratamentele pentru reducerea greutăţii şi cele pentru tratarea sindromului imunodeficienţei dobândite (SIDA).

Bonusuri pentru clienţii fideli

În general, asigurarea medicală privată se încheie pe o perioadă determinată, cuprinsă între unu şi zece ani. În cazul minorilor, durata asigurării este limitată până la împlinirea vârstei de 18 ani. În ceea ce priveşte frecvenţa de plată a primelor de asigurare, aceasta rămâne la latitudinea asiguratului. Primele pot fi plătite lunar, semestrial sau anual. În plus, există şi o serie de bonusuri. De exemplu, în cazul asigurărilor cu o perioadă mai mare de doi ani, începând din al treilea an, asiguratul va beneficia de o reducere cuprinsă între 10 şi 25% dacă în anul de asigurare anterior nu a fost înregistrată nicio despăgubire.

Consultanţa este gratuită

Paşii care trebuie urmaţi pentru încheierea unei asigurări private de sănătate sunt simpli. Pe site-urile companiilor de asigurări există aşa-numite formulare de contact care trebuie completate cu câteva date personale: nume şi prenume, data şi anul naşterii, adresa (opţional), număr de telefon şi oraşul de reşedinţă. În scurt timp de la trimiterea formularului, persoana în cauză va fi contactată de un consultant de la agenţia cea mai apropiată de locuinţa sa.
Consultantul va analiza gratuit nevoile şi resursele potenţialului asigurator, iar apoi va stabili ce tip de produs i se potriveşte. La întâlnirea cu asiguratorul, persoana în cauză trebuie să aibă asupra sa o copie a cărţii de identitate şi, în plus, să completeze o cerere tip. În unele cazuri, se mai solicită acte suplimentare.

Poliţe pentru transplant de celule stem

De curând, două firme de asigurări din România au început să emită poliţe pentru intervenţii medicale cu celule stem. Astfel de poliţe acoperă costul transplantului, care se poate ridica la peste 50.000 de euro, cheltuielile de spitalizare, cazarea părinţilor şi eventualele tratamente în caz de complicaţii. Ambele tipuri de asigurări oferă acoperire atât asiguratului, cât şi fraţilor şi părinţilor lui biologici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite