Anual 1.700 de femei mor, în România, din cauza cancerului de col uterin. Andreea Moldovan: Doar vaccinarea previne boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat în Ministerul Sănăţăţii a exemplificat că, în Australia, încă de acum 10 ani, vaccinarea anti-HPV este obligatorie, Foto: Shutterstock
Secretarul de stat în Ministerul Sănăţăţii a exemplificat că, în Australia, încă de acum 10 ani, vaccinarea anti-HPV este obligatorie, Foto: Shutterstock

Doar vaccinarea contra HPV poate preveni apariţia cancerului de col uterin, care face anual peste 1700 de victime în România, atrage atenţia medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănăţăţii.

„Din fericire, numărul de cazuri vaccinate creşte în fiecare an. Şi eu am o fiică, am vaccinat-o fără să stau pe gânduri. Sunt studii care ne arată eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin prin milioane de oameni la care s-a administrat.” a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, de Ziua Internaţională de conştientizare a HPV, la Europa FM.

De asemenea, ea a explicat şi care sunt riscurile la care se expun cei care refuză vaccinarea Vaccinarea anti HPV – Human Papilloma Virus, care este gratuită dar opţională, în România, şi că doar anumite tulpini ale virusului care pot să provoace cancer de col uterin.

„Este o infecţie care se transmite preponderent pe cale sexuală. Odată ce virusul este dobândit, el are nevoie de timp, de ani de zile, ca să inducă nişte modificări locale, în principal la nivelul colului uterin, care să se traducă după aceea în apariţia leziunilor canceroase şi ulterior în apariţia cancerului. Este important ca acest interval de timp să nu treacă fără controale”, a mai spus Andreea Moldovan.

Conform sursei citate, medicul epidemiolog a îndemnat părinţii care doresc ca fetele lor să fie imunizate anti HPV, să ia legătura cu medicul de familie pentru a le programa. Vârsta optimă la care poate fi administrat acest vaccin este între 11 şi 14 ani, dar şi fetele care au trecut deja de această vârstă pot face vaccinul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănăţăţii a spus că, în Australia, spre exemplu, încă de acum 10 ani, vaccinarea anti-HPV este obligatorie, iar această măsură combinată cu controlul Papa Nicolau a condus la scădere semnificativă a numărului de cazuri de cancer de col uterin. 
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite