Adevărul Live de la 13.00: Ce este un RMN funcţional şi în ce cazuri este folosit frecvent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RMN

Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie-imagistică la Clinica SANADOR, explică la Adevărul Live ce este un RMN funcţional, ce afectiuni depistează şi în ce cazuri este folosit cu o mai mare frecvenţă.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) a fost demonstrată pentru prima oară în anul 1973, devenind populară în anii ’90, odată cu dezvoltarea RMN-ului funcţional.

Un câmp magnetic puternic este plasat în jurul creierului. Acesta menţine temporar nucleele atomilor creierului într-o singură direcţie. Odată eliberaţi, atomii „oscilează” înapoi la poziţiile lor originale şi emit un semnal slab pe o frecvenţă radio, semnal care poate fi preluat de către un dispozitiv de recepţie sensibil.

Investigaţia este neinvazivă şi necesită cooperarea deplină a pacientului şi înţelegerea de către acesta a cerinţelor adresate de medicul investigator, pentru ca paradigmele să poată fi aplicate. Este de preferat ca pacientul să efectueze RMN cerebral cu substanţă de contrast într-o şedinţă anterioară examinării funcţionale, pentru a reduce timpul de examinare şi, implicit, eventualul disconfort al acestuia.

Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie-imagistică la Clinica SANADOR, doctor în ştiinţe medicale şi cadru universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, explică astăzi, de la ora 13.00, la Adevărul Live ce este un RMN functional şi care sunt principalele avantaje ale acestei tehnici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite