Adevărul Live de la 13.00: Dr. Ioan Cordoş explică cele mai noi metode de tratament împotriva cancerului bronhopulmonar
0Cancerul pulmonar reprezintă în acest moment principala cauză de deces prin cancer în ţara noastră, iar 3 sferturi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi abia în stadiul 3 sau 4 de boală.
Estimările arată că, în 2022, peste o jumătate de milion de europeni vor fi diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Acest tip de cancer continuă să provoace 1 din 5 decese cauzate de cancer în Europa (20% din toate decesele cauzate de cancer). În plus, aproape 12% din noile cazuri de cancer descoperite şi diagnosticate în Uniunea Europeană sunt cazuri de cancer bronhopulmonar.
Cancerul bronhopulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Aproximativ 1,6 milioane de decese sunt înregistrate anual, reprezentând 19% din totalul deceselor prin cancer. În România, cancerul pulmonar reprezenta, conform estimărilor pentru anul 2018, 20,2% din totalul deceselor prin cancer, iar incidenţa în populaţia generală diagnosticată cu boli neoplazice a fost de 13,6%, mult mai crescută la bărbaţi (19,1%) în comparaţie cu femeile (7,2%).
Fumătorii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer pulmonar, chiar dacă acest tip de cancer poate apărea şi la persoanele nefumătoare. Riscul de a dezvolta o formă de cancer pulmonar creşte cu numărul de ţigări fumate zilnic şi cu intervalul de timp în care persoana respectivă a fumat. Persoanele care renunţă la fumat chiar şi după o perioadă îndelungată în care au fumat, pot scădea riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Profesor Doctor Ioan Cordoş, medic primar specializat în chirurgie toracică şi chirurgie generală, la SANADOR, explică de la ora 13.00, la Adevărul Live, care sunt mai noi metode de tratament pentru cancerul bronhopulmonar.