Zece alimente care te scapă de depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea noastră psihică are legătură cu ce mâncăm
Starea noastră psihică are legătură cu ce mâncăm

Alimentele pe care le consumăm ne alimentează cu energie, vitamine, nutrienţi şi antioxtidanţi. Calitatea acestora nu determină însă doar starea noastră de sănătate. Tot mai multe studii arată că starea noastră psihică are legătură cu ce mâncăm.

Potrivit cercetătorilor citaţi de Huffington Post, o dietă mediteraneană, bogată în peşte, ulei de măsline, nuci şi cereale integrale, urmată timp de patru ani, poate scădea riscul de depresie cu până la 60%.

Unele dintre cele mai eficiente în combaterea depresiei sunt plantele cu frunze verzi, precum kale. Pe lângă compuşi care ajută ficatul, acestea conţin şi acid folic, o substanţă cu un rol important cu lupta împotriva depresiei.

Prin conţinutul lor bogat în vitamina B12, scoicile sunt la rândul lor un ajutor important împotriva depresiei. Scoicile sunt în special recomandate vegetarienilor, care nu pot lua acest nutrient important din carne, ouă sau lactate.

Peştele şi uleiul de peşte sunt la rândul lor ajutoare împotriva depresiei, prin conţinutul bogat de acizi omega-3. Consumul în exces ar trebui, însă, evitat de femeile însărcinate, din cauza conţinutului ridicat de mercur din unii peşti.

Nucile, alunele şi migdalele ajută, la rândul lor, în lupta împotriva depresiei, în special prin cantitatea mare de vitamina E pe care aceste alimente o conţin. Cercetătorii au observat o scădere a nivelului depresiei la persoanele care urmează o dietă mediteraneană la care se adaugă 30 de grame de nuci, alune sau migdale pe zi.

Coacăzele şi frucele de pădure sunt nişte alimente care protejează puternic creierul. Studiile arată că două porţii de coacăze sau fructe de pădure pe săptămână reduc riscul de Alzheimer cu 35%.

Fasolea, lintea şi năutul luptă cu depresia prin nivelul ridicat de acid folic şi zinc pe care îl conţin. Sunt cu atât mai importante pentru persoanele vegetariene şi vegane, care au un nivel de absorbţie al zincului cu 50% mai scăzut decât al persoanelor care mâăncă toate tipurile de alimente.

Ciocolata neagră şi pudra de cacao  ajută, de asemenea, la o stare psihică bună. Aceste alimente conţin polifenoli, un tip de antioxidant care oferă o stare de calm. 

Un sfert de ceaşcă de seminţe de dovleac conţine jumătate din doza recomandată de magneziu, un mineral esenţial în protecţia împotriva depresiei şi anxietăţii. De asemenea, seminţele de dovleac conţin zinc, acizi graşi omega-3, dar şi o substanţă care ajută somnul.

Oamenii de ştiinţă spun că există o legătură importantă între bacteriile din sistemul digestiv şi starea de spirit. Aşadar, alimentele fermentate au la rândul lor efecte pozitive asupra psihicului. Spre exemplu, varza acră poate duce la scăderea anxietăţii sociale prin conţinutul său de probiotice. Cercetătorii au mai descoperit că suplimentele nutritive cu probiotice reduc gândurile negative în timpul perioadelor de tristeţe.

Tumericul ajută la rândul său psihicul, prin conţinutul său ridicat de curcumină. Acest compus antiinflamator ajută medicamentele antidepresive să fie mai eficiente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite