Sunt utile suplimentele cu melatonină? Ce trebuie să ştim despre efectele secundare

Sunt utile
suplimentele cu melatonină? Ce trebuie să ştim despre efectele secundare

Suplimentele cu melatonină pot da stări de somnolenţă în timpul zilei

Melatonina este un hormon care controlează ceasul organismului – ciclurile somn-veghe. Nivelurile naturale ale acestui hormon sunt cele mai mari în timpul nopţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Melatonina este un hormon antioxidant produs în timpul somnului de glanda pineală din creier care ajută la menţinerea biortimurilor naturale ale organismului. Unele studii sugerează că suplimentele cu melatonină sunt utile în tratamentul tulburărilor de somn.

Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, SUA, suplimentele cu melatonină sunt utile dacă sunt luate pe termen scurt. La fel ca şi alte medicamente împotriva insomniei şi acesta poate da dependenţă, poate avea o eficienţă scăzută pe măsură ce creşte perioada de administrare. În plus, poate determina un apetit crescut.

Cele mai frecvente efecte secundare ale administrării suplimentelor cu melatonină sunt durerile de cap, ameţeala, greaţa, somnolenţa.

Alte efecte secundare mai puţin comune includ depresia instalată pe perioade scurte, tremur, anxietate uşoară, crampe abdominale, iritabilitate, lentoare, confuzie şi dezorientare, hipotensiune arterială.

Din pricina faptului că suplimentele cu melatonină determină somnolenţă pe parcursul zilei nu sunt indicate şoferilor sau celor care mânuiesc echipamente grele. În plus, aceste suplimente interacţionează cu alte medicamente precum anticoagulantele, cele prescrise împotriva convulsiilor, contraceptivele, antidiabeticele şi imnosupresivele.

Potrivit aceleiaşi surse, înainte de administrarea suplimentelor cu melatonină este necesar consultul medical, mai ales dacă pacientul are şi boli cronice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările