Alimente care ne ţin de foame

Alimente care ne ţin de foame

Legumele şi lactatele sunt surse bune de proteine

De oriunde ar proveni proteinele – din carne sau din vegetale – este bine să le consumăm în porţii mici şi regulate şi nu dintr-o dată în cadrul unei singure mese.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă le mâncăm dintr-o dată, atunci organismul nu va avea toţi nutrienţii de care are nevoie pe parcursul întregii zile, cantitatea de proteine de care avem nevoie la fiecare masă fiind de circa 30 de grame, potrivit dr. Angela Catic, profesor asistent de medicină internă la Baylor College of Medicin, SUA, citată de site-ul de ştiri medicale webmd. com.

Nu vom avea un meniu complet în lipsa proteinelor pe care le putem găsi în borcanul cu unt de arahide sau în seminţele de in sau de chia adăugate în cereale şi iaurt. Pentru cei care vor să ocolească proteinele din carne, iată o listă a celor mai bune surse noncarne.

Ouăle conţin proteine-etalon – pentru că au în compoziţie toţi aminoacizii de care avem nevoie-, într-un ou fiind sub 5% colesterol şi doar 70 de kilocalorii. Ouăle au şi avantajul că sunt uşor de preparat şi simplu de adăugat la felurile de mâncare pe care le servim la masă, de exemplu, în salată. Pot fi şi baza unei mese simple sub formă de omletă sau alături de câteva vegetale - spanac -  sau brânză.

Lactatele degresate pot fi una din opţiunile sănătoase: brânza ţărănească, iaurtul, laptele de vacă fiind pline de proteine.

Seminţele de quinoa, chia sau in, soia, lintea sau vegetalele au, pe lângă proteine de înaltă valoare biologic şi vitamina A, calciu şi fier.

Şi nu în ultimul rând fasolea şi mazărea boabe conţin pe lângă proteine şi carbohidraţi şi fibre alimentare. Avantajul mare este că aportul de proteine nu este însoţit şi de lipide, proporţia de substanţe nutritive fiind de 73% glucide; 3% lipide şi 24% proteine. Conţin de asemenea potasiu, folaţi, vitaminele A C, E şi B6, precum şi carotenoizi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările