Vot în Parlamentul European pentru RePowerEu. Europarlamentar: România trebuie să profite de posibilitatea modificării PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Victor Negrescu a subliniat că România trebuie să profite de posibilitatea modificării PNRR, anunțând că plenul Legislativului european votează capitolul RePowerEu, care va permite modificări pe energie, dar și un alt amendament, prin care pot fi modificate reformele până pe 30 aprilie.

Parlamenul European votează modificări pentru PNRR FOTO Virgil Popescu / Facebook
Parlamenul European votează modificări pentru PNRR FOTO Virgil Popescu / Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat într-un comunicat de presă că noul acord privind capitolul RePowerEU din planurile naționale de redresare și reziliență va fi votat, astăzi, în plenul din Parlamentul European, arătând totodată că a fost agreat un nou amendament pentru combaterea sărăciei energetice și implementarea unor măsuri care sprijină consumatorii vulnerabili. 

De asemenea, europarlamentarul a susținut, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, faptul că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naționale de redresare și reziliență, adusă de noul amendament. 

Amendament nou: Reformele din PNRR pot fi modificate

Potrivit europarlamentarului, instituțiile europene au agreat un nou amendament, iar „dacă un stat membru poate demonstra impactul generat de războiul din Ucraina, de inflație sau de fluxurile comerciale globale, acesta va putea modifica atât proiectele, cât și reformele din plan, până la data de 30 aprilie anul acesta”.

Prin urmare, eurodeputatul a explicat că, în opinia sa, „România trebuie să îşi propună o optimizare mai amplă a PNRR în aşa fel încât toate țintele şi obiectivele să fie realizate”.

Potrivit sursei citate, Victor Negrescu a subliniat și că „modificările planurilor naționale trebuie să fie justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina, de inflație sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale, iar optimizările trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament”.

„Mecanismul de redresare și reziliență reprezintă singurul mijloc prin care Uniunea Europeană poate face față provocărilor pe care le întâmpinăm, mai ales pe componenta de energie, dar și concurenței globale. De aceea, trebuie să ne asigurăm că planurile naționale corespund nevoilor reale din fiecare stat membru și că toate resursele financiare disponibile sunt folosite integral”, a mai transmis eurodeputatul.

De altfel, eurodeputatul a explicat că „trebuie să fructificăm această oportunitate pentru a combate sărăcia energetică, efectele negative ale inflației, creșterea prețurilor la alimente, pentru a optimiza reformele care ar putea avea un impact negativ asupra climatului social în context de război și pentru a rezolva problemele întâmpinate de IMM-uri”.

Ce este RePowerEU

Declanşarea conflictului militar în Ucraina de către Rusia, principalul furnizor extern de gaze naturale al UE, a reamintit care este valoarea diversificării surselor de aprovizionare cu energie şi a adus securitatea energetică în prim-planul atenţiei guvernelor statelor membre UE.

Astfel, Uniunea Europeană a hotărât să pregătească un plan integrat în PNRR, menit să protejeze consumatorii de o posibilă întrerupere a furnizării de gaze naturale, dar şi să crească securitatea energetică a continentului: planul REPowerEU

Anunţat în luna martie 2022 şi aprobat în luna mai, planul REPowerEU are la bază două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenţei UE de importurile de combustibili fosili din Rusia şi necesitatea gestionării crizei climatice. Cei trei piloni ai planului sunt: realizarea de economii de energie, diversificarea aprovizionării şi dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite