Viorica Dăncilă, interviu la TVR: Iubesc Europa, văd România în interiorul UE, dar îmi iubesc mai mult ţara. Nu vreau mai multe viteze, vreau să fim trataţi egal
0Viorica Dăncilă a susţinut un interviu, cu ocazia Zilei Naţionale, la Televiziunea Română, spunând că trebuie să luăm exemplu de la cei care au înfăptuit Marea Unire. Aceasta a reamintit importanţa preluării preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, însă a ţinut să critice europarlamentarii români care au lansat atacuri la adresa Guvernului. Dăncilă a mai spus că deşi iubeşte Europa, nu îţi doreşte ca aceasta să aibă mai multe viteze.
Redăm interviul premierului la TVR:
Viorica Dăncilă: Centenarul este despre sărbătorirea idealului naţional. E despre omagierea faptelor eroice ale celor care s-au jertfit pentru România Mare. Avem datoria de a lăsa copiilor noştri ceea ce am primit de la înaintaşii noştri acum 100 de ani.
Lavinia Şandru: Oare o să reuşim să lăsăm la o parte toate aceste mici orgolii şi să ne unim în faţa unui ideal?
Am vorbit despre puterea exemplului, despre cum trebuie să luăm exemplu de la cei care au înfăptuit Marea Unire. Încă mai cred în acest lucru. Proiectele naţionale presupun acest lucru. Acest lucru presupune să dăm la o parte interesele politice şi să ne unim. Eu văd preluarea preşedinţiei Consiliului UE ca pe un examen pe care trebuie să-l dea România în faţa Europei. Am văzut declaraţiile Comisiei Europene şi ale Parlamentului European.
Ce părere aveţi despre discursurile atacurile colegilor români din Parlamentul European? Aşa se întâmplă şi în alte ţări?
Este de neînţeles, nimic nu poate justifica un atac al României de români. Cred că România face o notă discordantă. Să vorbeşti despre propria ţară aşa este un lucru de neînţeles şi pentru celelalte state membre. Ca europarlamentar, trebuie să aduci un plus de imagine pentru ţara ta, nicidecum să te poziţionezi împotriva ţării tale. Eu, în calitate de liderul social-democraţilor din PE, de fiecare dată am încercat să arăt aşa cum e România, cu oameni oneşti, gospodari, buni. România are toate formele de relief. Am văzut colegi şi cu o altă opinie. Pentru mine a fost un lucru care m-a dezamăgit şi m-a întristat. Am văzut de-a lungul timpului reacţiile nefireşti a doi europarlamentari. Era doamna Macovei care întotdeauna s-a poziţionat în acest fel. Faptul că ne aflăm în an Centenar şi faptul că suntem români. Acest lucru trebuie să fie obiectivul fiecărui român.
Ce ne uneşte de ceilalţi români din alte colţuri?
Ne unesc foarte multe. Prima mea vizită în calitate de prim-ministru a fost în Republica Moldova şi acest lucru am vrut să fie un semnal al importanţei pe care o acordăm Republicii Moldova. Am vrut ca în an Centenar să avem o şedinţă comună de Guvern în care să fim alături de ei în ceea ce privesc investiţiile. Încercăm ca prin obiectivele noastre să aducem Moldova cât mai aproape de noi şi nu numai la un nivel afectiv. Sunt convinsă că inima românilor e alături de inima românilor din Repulica Moldova. Preluarea preşedinţiei trebuie să fie un semnal pe care îl dăm Rep. Moldova că suntem deschişi să îi sprijinim pe drumul proeuropean, singura soluţie care va da prosperitate cetăţenilor moldoveni.
Cum îi simţiţi pe cei aflaţi la cârma acestei ţări de care noi suntem atât de apropiaţi? Vedeţi sprijin şi din partea cealaltă?
Văd o abordare reciprocă a tuturor proiectelor. Cred că hotărârea lor a fost dovedită de prezenţa premierului la Bucureşti, de dorinţa de a strânge aceste relaţii existente deja, dar amplificte, impulsionate. Cred că acesta e semnalul pe care am reuşit să-l dăm în a patra şedinţă comună.
Cum vedeţi că vor merge lucrurile în timpul preşedinţiei? Brexitul şi alegerile europarlamentare?
România e pe deplin pregătită să preia preşedinţia, România a asigurat preşedinţia din umbră în timpul celei austriece, tocmai pentru a avea o trecere lină. Fiecare ministru are o agendă clară, cu dosarele legislative şi non-legislative. Şi aici aş vrea mai multă responsabilitate, dacă cineva are nelămuriri să ne întrebe, pentru că toate aceste atacuri politice pot face României la nivel european – şi am dat exemplul Finlandei. Vom veni cu forma finală a programului preşedinţiei la finalul lunii. Este o preşedinţie foarte grea, vom avea de răspuns unor provocări pe care nu le-a mai avut nicio ţară până acum. Va trebui să răspundem unor provocări legate de migraţie, de terorism, de Brexit. Toate aceste lucruri trebuie să fie realizate în prima parte a anului.
Mă uit la dumneavoastră şi văd că sunteţi un om care iubeşte Europa foarte mult.
Iubesc Europa, văd România în interiorul UE, dar îmi iubesc mai mult ţara. Vreau ca România să fie privită ca un stat membru, cum e privită Franţa, Germania. Nu vreau mai multe viteze, vreau să fim toţi egali. Privesc cu îngrijorare la viitoarea configuraţie a PE şi a Comisiei Europene, într-adevăr, din cauza euroscepticismului. Trebuie să apropiem Europa de cetăţeni. România este cea mai proeuropeană ţară.
Românilor le transmit să continue să-şi iubească ţara, să fie uniţi în apărarea valorilor şi simbolurilor. Cred că acest lucru e foarte important pentru România.