Viktor Orban, la Băile Tușnad: „Lăsați China să doarmă. Când se trezește, va zgudui lumea“
0Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită la Băile Tușnad, a declarat, folosind avertismentul lui Napoleon Bonaparte, că Beijingul a devenit o forță de producție, iar „dominanța americană se restrânge încontinuu”.
„Lăsați China să doarmă. Când se trezește va zgudui lumea”, a spus premierul Viktor Orban, amintind de ceea ce spunea Napoleon Bonaparte.
„Este tentant să crezi că va rămâne în fruntea lumii (n. r. SUA), dar adevărul vieții este că nu există învingători și învinși permanenți în lume. Un adevăr și mai inconfortabil este că există schimbări în instituțiile internaționale, deoarece China și-a creat propriile instituții”, a spus premierul Viktor Orban în discursul său de la Băile Tușnad.
Premierul Ungariei a mai explicat: „Conform experienței mele, când omul ia decizii politice trebuie să ia trei planuri temporale. Aceste trei planuri sunt: timpul tactic, strategic și istoric. Dacă încadrarea este greșită atunci decizia îți poate aduce decizii neașteptate. Când doamna Merkel s-a confruntat cu invazia de migranți a încadrat-o în timpul tactic și a spus că va rezolva problema. Astăzi este evident că problematica ținea de timpul strategic. SUA, în anii 70, când decid să elibereze China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. A încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam”.
„Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni. China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție. Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge în continuu. Cei mari ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a mai spus premierul Ungariei.
Cu privire la Uniunea Europeană, premierul maghiar a mai declarat că „avem nevoie de o piață mondială, nu de o Uniune Europeană închisă”.
„Nu vrem ca toată lumea să aibă aceeași credință, să ducă aceeași viață de familie, dar insistăm că avem o casă, o limbă și o cultură comună, că aceasta este baza pentru securitatea și prosperitatea maghiarilor și că trebuie protejată cu orice preț. Nu vom ceda în fața șantajului politic sau financiar", a mai susținut premierul Ungariei.