Viitorul președinte al României ar putea fi ales din luna septembrie. Coaliția pregătește terenul la începutul sesiunii parlamentare

0
Publicat:

PNL și PSD au bătut palma ca să treacă la foc automat proiectul de lege al UDMR prin care alegerile prezidențiale pot fi organizate cu cel mult 90 de zile anterior datei când expiră mandatul șefului de stat în funcție, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”.

Klaus Iohannis nu e afectat de decalarea calendarului electoral FOTO AP
Klaus Iohannis nu e afectat de decalarea calendarului electoral FOTO AP

„Ziua alegerilor este duminică. Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, prevede singurul articol al proiectului de lege, depus de fostul ministru Cseke Attila, dar și de mai mulți colegi din UDMR.

În prezent, alegerile sunt în noiembrie

În prezent, prevederea din legea referitoare la alegerea președintelui României menționează că scrutinul pentru noul șef al statului are loc în luna premergătoare celei în care expiră mandatul. Așadar, în luna noiembrie. Prin urmare, prin noile prevederi ar putea fi duse alegerile prezidențiale inclusiv în septembrie, adică ar permite și o eventuală comasare.

Acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mai aplecate a preluării mandatului de către președintele nou ales. Propunerea legislativă ia în considerare și unele modele existente la nivel internațional, asemănătoare ca propunere formulată. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, alegerile prezidențiale se desfășoară în prima zi de marți a lunii noiembrie, iar președintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor”, au explicat inițiatorii în expunerea de motive.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, în ședința de luni a Coaliției a fost agreată adoptarea în ritm accelerat a proiectului de lege al UDMR. Conform unor surse de la vârful PNL, până, cel tarziu, pe 14 februarie ar putea trece de ambele foruri proiectul care acum nu a fost dat nici la comisiile de specialitate din Senat.

Minimum 99 de zile de campanie în 2024

Alegerile prezidențiale, precum și celelalte scrutinuri – europarlamentare, locale și parlamentare –, vor duce la o perioadă foarte lungă de campanie electorală. Mai precis, vor fi minimum 99 de zile de campanie, conform legislației în vigoare, în condițiile în care promovarea partidelor politice și trimiterea de materiale electorale deja a început.

Deocamdată oficial este stabilită doar data europarlamentarelor, adică 9 iunie. Consens este și în ceea ce privește localele, adică 29 septembrie, acest rând de alegeri fiind dus în toamnă după ce în 2020 Parlamentul a prelungit perioada mandatelor din cauza pandemiei de coronavirus. Mai rămâne ca în interiorul Coaliției să existe consens în ceea ce privește datele sau lunile în care vor fi prezidențialele și parlamentarele, decizia fiind la Guvern, care stabilește calendarul complet al modului cum sunt desfășurate și toți pașii de la alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite