VIDEO Viorica Dăncilă a refuzat să transmită un mesaj pentru victimele de la Colectiv. Ulterior, Guvernul a dat un comunicat referitor la tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă. Foto: EPA-EFE.
Viorica Dăncilă. Foto: EPA-EFE.

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit marţi, la Parlament, despre nevoia de a avea un consens între partide înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, aşa cum au căzut de acord Klaus Iohannis şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Întrebată de jurnalişti dacă are vreun mesaj pentru victimele de la Colectiv, aceasta a refuzat să răspundă şi a plecat.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a transmis, printr-un comunicat de presă, un mesaj referitor la tragedia de la Clubul Colectiv, din urmă cu trei ani.

„Gândul meu se îndreaptă în aceste zile către tinerii care şi-au pierdut viaţa în tragicul incendiu din Clubul Colectiv şi către cei care au suferit în urma acestui cumplit incident“, se arată în mesajul transmis de Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă. „Societatea românească va fi marcată mult timp de această tragedie, care ne responsabilizează să vedem onest când lucrurile nu merg cum ar trebui şi să le îndreptăm. Întreaga mea compasiune şi condoleanţe familiilor şi prietenilor greu încercaţi, iar celor răniţi le doresc putere şi sănătate!“, mai afirmă Viorica Dăcilă. 

***

Viorica Dăncilă a răspuns întrebărilor jurnaliştilor despre evaluarea miniştrilor Cabinetului său şi despre eventuala remaniere guvernamentală, precum şi despre preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie.

La final, premierul a fost întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, din urmă cu trei ani, însă a plecat fără să răspundă la întrebare.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Klaus Iohannis este singurul politician care a adus un omagiu victimelor de la Colectiv: el a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare la Clubul Colectiv.

Klaus Iohannis comemorare 3 ani Colectiv FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României – incendiul din clubul Colectiv. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. „Nu avem nimic”, spun ei, nici spitale pentru arşi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. "Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv", spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Au fost începute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu există niciun vinovat.

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone.

În apropierea fabricii Pionierul, acolo unde funcţiona clubul Colectiv, vor avea loc marţi două slujbe de pomenire. Prima va avea loc la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, începând de la ora 10.00, dacă vremea va permite, în faţa monumentului funerar ridicat de Arhiepiscopia Bucureştilor. Al doilea parastas va avea loc, începând de la orele 11.00, în Piaţa Bucur.

Marţi seara, victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin „marşul Chitarelor”, care începe în Piaţa Unirii, spre Piaţa Bucur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite