VIDEO: Planeta cu ochii pe România/ Presa internaţională despre referendum: „Un vot invalid va fi cel mai rău rezultat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demiterea preşedintelui ţine de prezenţa la urne FOTO: Mediafax
Demiterea preşedintelui ţine de prezenţa la urne FOTO: Mediafax

Referendumul din România stârneşte reacţia întregii planete. De la New York până la Jakarta jurnaliştii analizează problema suspendării preşedintelui Traian Băsescu. 

Presa internaţională abundă în informaţii cu privire la evenimentul politic ce are loc astăzi în România. Reacţiile se ţin în lanţ începând de la cauzele ce au determinat acest  referendum şi până la situaţia pe plan extern, ca efect al disputelor interne. 

Reuters: Românii votează pentru demiterea preşedintelui, timp în care acesta cere boicotarea referendumului.

Acesta are în vedere măsurile de austeritate şi traficul de influenţă aplicate de Traian Băsescu. Sondajele de opinie la nivel naţional indică  un număr de 65% pentru demitere. Până la zece dimineaţa, 9,1% din populaţie s-a prezentat la vot, existând posibilitatea ca până la închiderea urnelor (23:00) să fie peste 50% din populaţie. Una dintre consecinţele evenimentelor politice de astăzi constă în amânarea vizitei reprezentanţilor FMI pentru un nou ajutor financiar pentru România. 

Update: Cu trei ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa la vot a fost de 37,7%, conform BEC, fiind o marjă de eroare de 3%. 

BBC:  Suspendarea preşedintelui Băsescu a fost făcută printr-o serie de paşi care au atras atenţia UE asupra constituţionalităţii mişcării. Învinuirile aduse şefului de stat sunt abuzul de putere şi amestecul în responsabilităţile guvernului. Ca apărare, preşedintele cere populţiei boicotarea referendumului prin neprezentarea la urne. Chiar dacă sondajele până în momentul referendumului erau de 65% pentru demitere, jurnaliştii consideră că estimarea unei victorii a uneia din părţi este dificil de precizat . Indiferent de cine va rămâne la putere va afecta, pe termen lung, stabilitatea politică şi economică. Corespondentul BBC consideră că este cea mai mare confruntare politică din România din 1990 până acum.  Demiterea lui Traian Băsescu va necesita noi alegeri prezindenţiale. Referendumul a amânat vizita FMI pt un nou ajutor financiar. 

Al Jazeera: Românii decid soarta preşedintelui! Deschiderea urnelor a avut loc la orele 07:00. Numărul votanţilor eligibili este de 18,3 milioane de locuitori împreună cu românii din diaspora. Au fost amplasate urne în plus la Marea Neagră. Băsescu şi membrii partidului PDL solicită boicotarea referendumului prin neprezentarea la urne. Comisia Europeană consideră că problemele interne ale României ridică „îndoieli serioase” cu privire la înţelegerea statului de drept. 

Washington Post: Schimbările politice ridică semne de întrebare pentru oficialii europeni şi pentru reprezentanţii guvernului american cu privire la respectarea statului de drept. Criticile îl au în vizor pe premier pe care îl acuză de orchestrarea procedurii pentru preluarea puterii. Măsurile de austeritate din 2010 i-au scăzut popularitatea preşedintelui Traian Băsescu. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au deschis urnele de votare în ambasadele din state precum SUA, Italia, Franţa, Spania, unde numărul românilor se ridică la aproximativ două milioane. 

Bloomberg: Românii îşi demit preşedintele. „Un vot invalid va fi cel mai rău rezultat şi va declanşa un declin în cursul valutar din următoarele săptămâni, după cum se vede că actualul guvern se angajează în mai multă «gimnastică» constituţională orientată înspre înlăturarea preşedintelui”, a declarat economistul Peter Attard Montalto. Eforturile guvernului Ponta de a uşura procedura de demitere şi de a diminua puterea Curţii Constituţionale au atras critici din partea unor lideri europeni precum Jose Barroso şi Angela Merkel. Criza politică a mărit costurile de împrumut şi a devalorizat leul. Referendumul a amânat vizita FMI în România pentru ajutorul financiar de 5 miliarde de euro. 

The Australian: Românii hotărăsc astăzi soarta preşedintelui. Măsurile de austeritate au provocat realizarea referendumului. 
 

Guardian: atrage atenţia asupra efectelor ca urmare a referendumului: critica internaţională la adresa campanie guvernamentale pentru demiterea preşedintelui şi amânarea noului ajutor financiar acordat de FMI. Acuzaţiile de la Bruxelles s-au centrat asupra subminării statului de drept în eforturile întreprinse de formaţiunea politică adversă în vedera demiterii  preşedintelui. Urne de vot suplimentare pentru cei care se află în vacanţă la mare. O prezenţă la vot de peste 50% este posibilă pe baza estimării făcute în urma prezenţei de 9,1% la ora 10:00. 

Le Monde: Preşedintele Traian Băsescu a mai trecut de un referendum în 2007, însă popularitatea i-a scăzut în urma măsurilor de austeritate din 2010. Reprezentanţii Uniunii Europene au criticat guvernul condus de premierul Victor Ponta pentru că a încalcat statul de drept prin atacarea Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi. Membrii coaliţiei de centru-dreapta au depus eforturi pentru demiterea preşedintelui suspendat, acuzat de depăşirea prerogativelor. În vederea atingerii obiectivelor, au fost amplasate urne suplimentare pentru turiştii aflaţi la Marea Neagră şi perioada de deschidere este mult mai lungă decât la alte alegeri electorale, între 07:00-23:00. Echipa preşedintelui este convinsă de fraudarea alegerilor, apelând la populaţie pentru boicotarea aşa-numitei „lovituri de stat”.

FinancialTimes: Referendumul din România pentru demiterea preşedintelui este rezultatul confruntării politice dintre Partidul Democrat Liberal şi noul guvern de stânga, condus de Victor Ponta, aflat la guvernare din luna mai. Dacă va fi demis, Traian Băescu ar fi „ultima victimă” a nemulţumirilor cetăţenilor la măsurile de austeritate. Preşedintele a apelat la boicotarea votului ca ilegitim, prin păstrarea prezenţei la vot sub 50% din populaţia ţării. Demiterea sa va pune sub semnul întrebării democraţia şi disciplina fiscală. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii i-au cerut coaliţiei aflate la guvernare să respecte Constituţia şi statul de drept, deoarece acestea au fost afectate pe perioada desfăşurării suspendării preşedintelui. Reducerea alocaţiilor pentru copii, tăierea pensiilor sunt doar câteva acuze aduse de o parte din români regimului de austeritate instaurat de Băsescu. La ora 14:00, prezenţa la vot a românilor a fost de 21,37%. 

Telegraph: România se confruntă cu cel mai puternic test de la căderea comunismului şi până în prezent. Referendumul vine pe fondul crizei politice ce a ridicat semne de întrebare asupra existenţei democraţiei. Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de corupţie, violarea Constituţiei, ceea ce a determinat suspendarea preşedintelui. În schimb, acesta le-a cerut românilor să nu participe la vot, pentru că această prezenţă ar ajuta „lovitura de stat”. În 2007 a mai avut loc încă un referendum, în urma căruia Băsescu şi-a menţinut poziţia ca şef al statului. De data aceasta, Traian Băsescu nu mai este pe lista favorită a românilor, conform sondajelor de opinie care arată că 70% din populaţie este pentru demiterea preşedintelui. Criza actuală din România, ce ameninţă instituţiile democratice, este cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. José Manuel Barroso şi-a exprimat „îngrijorările serioase cu privire la ultimele evenimente poilitce din România” şi a subliniat necesitatea de a garanta „verificările necesare şi balanţele dintr-un sistem democratic”.

Egypt Independent: În România are loc un referendum pentru suspendarea preşedintelui. Dacă prezenţa la vot va fi mai mică de 50% din populaţia ţării, atunci votul va fi declarat invalid, preşedintele Băsescu rămânând la putere până în 2014. În schimb, dacă Băsescu va fi demis, România va trebui să organizeze alegeri prezinţiale în luna noiembrie. 

Euronews: Soarta lui Băsescu este decisă de voturile românilor. Guvernul Ponta are nevoie de o prezenţă la vot de peste 50% din populaţie pentru a-l da jos pe preşedintele Traian Băsescu. În schimb, opoziţia îndeamnă să nu se prezinte la urnele de votare.  

Times Colonist: Măsurile de austeritate introduse în 2010 şi cerute de Fondul Monetar Internaţional în schimbul împrumutului, au ştirbit din popularitatea preşedintelui Băsescu. Acestea, coroborate cu acuzaţiile guvernului Victor Ponta, precum violarea Constituţiei, folosirea informaţiilor serviciilor serviciilor secrete împotriva adversarilor, au determinat realizarea referendumului.

BFM TV: Referendum pentru a determina soarta preşedintelui Băsescu. Validitatea referendumului constă în prezenţa la vot peste 50% din populaţia României. Prezenţa la vot în primele trei ore de la deschiderea urnelor este comparabilă cu cea a alegerilor locale din luna iunie. 

Huffington Post: Popularitatea preşedintelui Traian Băsescu a fost afectată de deciziile economice răsfrânte asupra populaţiei. Criticile aduse premierului Victor Ponta de către oficialii europeni şi americani exprimă neîncrederea în guvernul de stânga de a respecta independenţa justiţiei. La orele 14:00 prezenţa la vot a fost de 26,86% din electorat, conform Biroului Electoral Central, un prag mult mai scăzut faţă de alegerile locale din luna iunie. 

CNN: Suspendarea lui Băsescu de la începutul lunii iulie s-a realizat pe baza acuzaţiilor de depăşire a puterii prezidenţiale prin tăierea salariilor, fără a se lua în considerare că acestea erau condiţiile impuse de FMI. Criza politică a avut consecinţe şi asupra devalorizării leului comparativ cu euro, atingand nivelul cel mai ridicat. „Supravieţuind” în funcţia de preşedinte şi la ultimul referendum din 2007, preşedintele apelează şi de această dată la popor, cerându-i să boicoteze „lovitura de stat” dată de USL. 

Voice of Russia: Prezenţa la vot a românilor este estimată la 55%

BNA: Românii votează hotărârea guvernului de stânga de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu, acuzat de depăşirea atributelor prezidenţiale.

Irish Times: Băsescu cere românilor să nu se prezinte la vot, în timp ce guvernul Ponta apelează la popor pentru validitatea referendumului. 

Vocea Rusiei: Planul „B” al coaliţiei de centru-stânga le va permite să-şi menţină conducerea chiar dacă prezenţa la vot va fi sub 50% +1 din populaţie. Articolul 3 din Hotărârea 34/2012 oferă posibilitatea ca, în cazul în care participarea la vot va fi puţin sub 50% şi un număr important de cetăţeni îşi vor exprima opţiunea pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, coaliţia poate împiedica reinstalarea lui Băsescu pe scaunul de la Cotroceni. În acest context, o variantă constă în repetarea referndumului şi menţinerea lui Crin Antonescu în calitate de preşedinte interimar. 

Jakarta Globe: evidenţiază măsurile de austeritate care au condus la suspendarea preşedintelui precum reducerea salariilor şi creşterea taxelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite