VIDEO Nicuşor Dan: S-a furat mai mult decât la alte alegeri. Susţinerea PNL a fost mai importantă decât a USR-PLUS. Am recunoştinţă pentru Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea

Primarul ales al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a explicat, la Adevărul Live, faptul că renumărarea voturilor în Bucureşti ar fi „inutilă”, pentru că diferenţa e prea mare faţă de Gabriela Firea: 30.000 de voturi. Deşi PNL şi USR PLUS au majoritate în Consiliul General, Nicuşor Dan vrea un parteneriat şi cu PMP şi nu exclude intrarea în PNL pe viitor.

Adevărul: Sunteţi sigur că sunteţi primar general pentru că PSD cere anularea votului şi reluarea alegerilor?
Nicuşor Dan: Sunt sigur că nu sunt investit în funcţie. Încă nu am nicio atribuţie. Voi fi învestit  în 10-12 zile. E absurdă această solciitare şi sunt sigur că va fi respinsă de BEC. A fost o uriaşă fraudă cu spoturi plătite de PSD. BEC a spus că este campanie mascată. Spoturile au lansat şi în ziua votului. Ne-au oameni că au fost telefoane mincinoase cu minciuni că tai ajutorul pentru persoane cu dizabilităţi. Am văzut în secţiile de votare diferite episoade. 

Credeţi că s-au furat voturi în Bucureşti?
Da, mai mult ca la alte alegeri. Avem dovezi. Eu am avut trei secţii cu zero voturi. Din îndemânarea unora şi nebăgarea de seamă a altora am ajuns cu zero. La Consiliul erau voturi. 

Aici nu e vina reprezentanţilor PNL şi USR-PLUS?
Nu m-am ocupat de asta. Tot ce înseamnă ziua votului şi supravegherea voturilor exprimate a fost atributul partidelor. Au fost neglijenţi. 

Aţi fi de acord cu renumărarea voturilor?
Decizia o are BEC. Diferenţa e aşa de mare că mi se pare inutilă renumărarea. 

Matematic ce diferenţă e între dvs şi Firea?
Vreo 30.000 de voturi. Reprezintă cam 5%. 

Cum vedeţi scandalul de la Sectorul 1?
Nu cunosc toate detaliile. Din informaţiile citite, lucrul cel mai scandalos mi se pare că într-o unitate de instituţie publică funcţiona sediul unui partid politic. Aş spune că e în zona penală. 

Cu cine veţi face majoritate în Consiliu?
Acum urmează ca BEC să valideze numerele. Acum în CMGB sunt 12 consilier PNL, 17 din partea USR PLUS, 5 din partea PMP şi 21-22 din partea PSD. Majoritatea simplă e 28. Eu aş vrea o majoritate şi cu PMP. Aş vrea ca o majoritate cu PMP să fie şi la primăriile de sector. 

Credeţi că USR-PLUS va accepta şi PMP în majoritate? În vară s-au opus. 
Nu a fost o opoziţie categorică. Vorbesc de luna august. A existat o oarecare opoziţie. Nu a fost o alianţă, ci acord de candidaţi comuni. De-a lungul negocierilor opţiunea a fost deschisă, dar nu s-a concretizat. 

Acum aţi discutat cu Barna şi Orban?
Aşteptăm rezultatele oficiale şi apoi am discuţiile. 

Credeţi că sunt de acord?
E ceva ce eu îmi doresc. E nevoie de majoritate solidă. 

Aţi discutat cu Băsescu după scrutin?
Nu am discutat. Cred că m-am întâlnit odată pe holuri la B1TV. Era înainte de anunţarea candidaturii sale. Nu am avut un dialog cu domnia sa. 

Aţi fost întrebat deja dacă vă înscrieţi în PNL şi aţi răspuns evaziv, că veţi continua parteneriatul cu PNL. Dacă vă cere Ludovic Orban să vă înscrieţi în PNL, ce-i răspundeţi?
O să-i dau acelaşi răspuns, pe care îl numiţi evaziv, şi pe care l-am dat şi în seara alegerilor. Îmi doresc ca toate energiile mele să se concentreze pe administrarea Bucureştiului, pentru că situaţia e gravă.

Deci rămâneţi momentan independent.
Pentru acest moment.

E importantă această nuanţă. În primăvară spuneaţi că nu excludeţi, teoretic, să vă înscrieţi fie în USR, fie în PNL. Mai există posibilitatea, teoretică, să vă întorceţi în USR?
Teoretică.

Doar teoretică. Practic, nu credeţi că vă mai întoarceţi.
Repet, în momentul acesta vreau să mă concentrez pe administrarea Capitalei.

Până la finalul mandatului veţi fi membru de partid sau veţi rămâne independent?
Nu am făcut aceată reflecţie.

Deci nu excludeţi posibilitate ca la un moment dat să vă înscrieţi în PNL. 
Nu exclud nicio variantă, dar în acest moment aceasta este poziţia.

Care e relaţia cu Orban?
Foarte bună.

Aveţi o datorie morală faţă de Orban?
Datorie e un cuvânt exagerat. Recunoştiinţă există. Orban a luat în februarie decizia decisivă pentru locale. După sprijinirea PNL s-au simplificat lucrurile. A fost momentul psihologic al localelor. Susţinerea logistică, materială din partea PNL a fost consistentă. 

Mai consistentă ca a USR-PLUS?
Da. 

Logistic?
Logistic susţinerea PNL a fost mai importantă. Vreau să evidenţiez un lucru: noi am câştigat la 5% faţă de PSD. Ce s-ar fi întâmplat dacă era unc andidat PNL şi unul USR-PLUS. Ar fi fost primar Firea, iar PSD intra în forţă pentru parlamentare. Ne-a trecut glonţul pe la ureche. 

Fără decizia lui Orban mai eraţi primar al Capitalei?
E greu să faci istorie contrafactuală.

Cum aţi primit ştirea că Orban a discutat cu Pandele în noaptea alegerilor?
Acum aud. Nu ştiam că în noaptea aceea a fost discuţia. Înţeleg că a avut o tiradă la adresa mea şi a susţinătorilor mei. Eu am avut un parteneriat solid cu Orban şi PNL. E important ca după alegerile parlamentare să existe un parteneriat între primarul general şi priul-ministru. 

Majoritatea din PNL, USR-PLUS şi PMP va rezista 4 ani de zile?
Suntem obligaţi să rezistăm pentru că am primit un mandat de la bucureşteni şi trebuie să rezolvăm problemele oamenilor, nu ca să facem jocuri. 

Ca preşedinte fondator al USR cum vedeţi scorul scos de partid la 4 ani de la lansare?
Cred că pentru USR, care acum e USR-PLUS, testul adevărat e la parlamentare. La locale în sfârşit multe organizaţii şi locale şi judeţene au consilieri. La nivel local testul adevărat e peste patru ani. La nivel naţional e peste 3 luni. 

Câte procese aveţi cu Primăria Capitalei?
Cred că 15 cele în curs. 

Traian Băsescu v-a cerut să renunţaţi la ele că sunteţi în incompatbilitate. 
Ar fi o incompatibilitate dacă aş fi şi primar şi membru al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Voi ieşi prin renunţarea la poziţia în asociaţie. În al doilea rând, asociaţie e constituită din mai multe persoane. Nu înseamnă că toţi oamenii fac ce spun eu. o să-mi menţin opinia legală. Interesul bucureştenilor e ca ce se întâmplă în Bucureşti să fie legal. E vorba de siguranţa juridică a investiţiei pe care un investitor o face. Câţi investitori mobiliari au venit de pe piaţa externi?

Câţi?
Niciunul. Dacă vrei investitori trebuie să dai o soguranţă a actului juridic. Cum să fiu eu de bună-credinţă să încep să lucrez şi să vină un ONG să spună că e ilegal. Noi am distrus o piaţă a profesioniştilor. În prezent, în mică măsură contează cât de bun arhitect eşti, cel mai mult contează să iei o autorizaţie repede şi cu multe etaje. 

Îi asiguraţi pe bucureşteni că o să aibă apă caldă şi căldură?
Sistemul de termoficare are probleme majore. S-a triplat apa folosită pentru a menţine apa în instalaţii. Lucrul relavant e că dacă ai ajuns la 2.5 tone nu se mai poate. Suntem aproape de colaps. Ce am spus în campanie şi ce repet şi acum. O să avem în iarnă sute de avarii şi că ceea ce promit eu e că vom pregăti un management de avarii, pentru ca orice avarie să fie remediată în cel mai scurt timp posibil. 

Veţi folosi poliţia pentru a vă deplasa mai repede la muncă? 
Stau suficient de aproape de Primărie. Pot să merg şi pe jos. Am o maşină pe care o conduc. E posibil ca în unele situaţii să folosesc un şofer. 

Care e oraşul preferat?
Bucureştiul. 

Şi din exterior? Un model de oraş care vă place?
Distanţa administrativă între oraşe e mai mică decât credem noi. Cred că Viena e un model. Dezvoltarea sa geografică, topografică e asemănătoare. 

Continuaţi lucrările la Podul Ciurel?
Podul Ciurel e parte a unui proiect. Această lucrare e imposibil de realizat. Ea trece la 20 de metri de un bazin de apă potabilă. de aceea Tribunalul a suspendat întreg proiectul. Nu poţi nici să acoperi bazinul, nici să treci cu şase benzi de maşină pe lângă. Pentru întreaga zonă există soluţii care sunt pe termen scurt. pentru Podul de azi un studiu de trafic ar putea face ca investiţia să fie utilă. Pentru toată zona de vest pentru care întreg proiectul era o soluţie, soluţia e un metrou de suprafaţă. Oamenii din Chiajna au o gară care poate avea un tren care să fie la Gara de Nord. Dacă vorbim de traficul rutier, când o să avem centură cu două benzi pe sens nu o să avem presiunea pe care o avem acum pe Iuliu Maniu. Trebuie să extindem nişte străzi în partea dreaptă spre Iuliu Maniu. Există soluţii pentru întreaga zonă. 

Cum evaluaţi mandatul Gabrielei Firea?
Nu aş vrea să deschid polemici. Aş vrea să am o comunicare onestă cu bucureştenii, la ce este corect să se aştepte, termenele de realziare, să deschidem uşa Primăriei. 

Uşa de la intrare o mai deschideţi?
Da, o să fie primul gest. În mandatul anterior a fost o cheltuire iresponsabilă a banului public. 

Problema Constanda cum o rezolvaţi?
O să ne uităm în istoria acestei afaceri, o să vedem dacă găsim ceva acolo. Până atunci e o hotărâre pe care trebuie să o executăm. Sper să avem înţelegere ca plata să fue eşalonată. 

Vă vedeţi în 2024 candidând împotriva lui Firea?
2024 e departe. Vă spun sincer. Îmi doresc să ajung la acest an nou cu bine, să ţinem corabia pe linia de plutire. Îmi doresc să definitvăm şi echipa, procedurile de atragere de bani europeni. 

Aţi spus că desfinţaţi unele companii munciipale. 
Da, desfiinţez. Pentru început, mai puţin funcţiile politice, oamenii vor fi duşi înapoi în administraţiile din care au plecat. O să facem un audit şi financiar şi pe funcţionare.

Ce economie faceţi la buget cu desfiinţarea?
Să vedem cât recuperăm din capitalul social vărsat. E vorba de vreo 200 de milioane. Cred că o economie de vreo 80 de milioane pe an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite