VIDEO Hellvig, după audierile din Parlament: „SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi Justiţie“. Ce spune Ţuţuianu despre vacanţele lui Coldea şi Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig, şeful SRI FOTO Eduard Enea
Eduard Hellvig, şeful SRI FOTO Eduard Enea

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, după audierile Comisiei de control a SRI că instituţia pe care o conduce nu are ofiţeri acoperiţi în politică şi justiţie şi că în mandatul său serviciul nu se va implica în jocurile politice.

UPDATE Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiei de control a SRI: 

Despre prezenţa Elenei Istode în concedii cu Rizea

În presă au apărut câteva fotografii. Doamna general a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii. Era normal să fie declanşată o anchetă în interiorul SRI. Rezultă că a fost prezentă, în Monaco. O parte din cheltuieli au fost suportate de doamna general şi relaţia cu Rizea are la bază calitatea de foste colege de Facultate. Aceste concedii au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne.  A spus că a locuit într-o proprietate care aparţiena familiei Rizea. 

Cu privire la ambele rapoarte, chiar dacă nu avem o încălcare a legii, avem o problemă de raportare deontologică. Atunci când sunt prezenţi în activităţi în deplasări cu parlamenri din Comisia de control, cu oameni de afaceri. Domnul Hellvig dispus un Cod de conduită a SRI, care să clarifice până unde poate să meargă un om al serviciului cu terţe persoane.

Despre prezenţa lui Coldea cu Ghiţă

Este confirmată prezenţa la Toscana, la Seychelles, prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă, la Paris. S-au prezentat facturi şi chitanţe. Nu am putut să clarificăm dacă ele sunt reale. Mă gândesc să vedem dacă Comisia poate cere ANAF. Vom decide dacă vom invita şi alte persoane. Concluzia Comisiei este că nu au fost încalcate normele interne

Dacă nu sunt încălcări ale legii, este normal să fie pus în funcţie. Domnul Coldea a făcut o cerere de trecere în rezervă. Trecerea în rezervă a fost apreciată ca fiind oportună de generalul Coldea. S-a adus un prejudiciu, cel puţin de imagine, SRI.

Despre implicarea serviciilor în proteste

Am stabilit că există preocupări ale SRI de eventuale grupuri extremiste şi obligarea legală a serviciului de a comunicate date şi informaţii cu privire la manifestaţii publice sau organizate. Domnul Hellvig a spus că nu se va implica în asemenea activităţi. A dispus măsuri cu caracter intern care ţin de protecţia internă a serviciului. Ţin de atribuţiile pe care le are directorul SRI. 

Despre presupusa implicare a lui Coldea în Guvern

Am întrebat de dosarele unor proprietari de trusturi de presă. Ni s-au pus la dispoziţie date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, de informări către persoane care au calitatea de beneficiari de informaţii sau au transmis informaţii către organe de cercetare penală, inclusiv privind autostrada Comarnic –Braşov. Dacă domnul Ghiţă ar fi (-n.r.găsit), ar fi util să fie audiat. Domnul Coldea ar putea fi chemat. Domnul Victor Ponta ar putea. Orice persoană ar putea să ceară audierea la Comisiei. Nu am închis investigaţia pe acest subiect.

Despre relaţia lui Coldea cu Kovesi

Comisia de control intern ne-a comunicat că doamna Kovesi a fost prezentă la întâlniri ale SRI, întâlniri publice. Sunt unele informaţii la care nu putem avea acces. Discuţiile sunt înregistrate şi pot fi consultate de organe pe cercetare penală, când vor fi declasificate de istorici. 

Despre modificarea legilor privind siguranţa naţională

Toţi cei care au venit la conducerea Comisiei de control a spus că un pachet este necesar. Realizarea acestui pachet implică nu doar Comisia SRI, ci şi CSAT, preşedinte, Guvern, SRI. Legea de funcţionare a SRI e adoptată în anii ’90. Cadrul normativ este depăşit. Este de discutat în ce măsură CSAT poate adăuga la cadrul legislativ existent. Cred că a lăsat îndoieli cu privire la colaborarea dintre aceste instituţii. Răspunsul SRI este că au asigurat suportul tehnic în acest colective mixte. Există un protocol şi am solicitat să ne fie comunicat acest protocol. O să vă prezentăm ce conţine acest protocol. 

Despre bugetul SRI

Bugetul va fi  cu 10% mai mic decât bugetul în execuţie al anului precedent. Solicitările Serviciului au fost mai mari. Am convenit că acest buget acoperă minimul necesar. Nu am putut să aprobăm bugetul pentru că trebuie discutat bugetul de stat în Guvern. Probabil, săptămâna viitoare vom da un raport şi pe buget. Este de discutat cât este mandatul directorului, a prim-adjunctului pentru a evita situaţii care s-au întâmplat până acum.

Şi George Maior a dat explicaţii şi nu au fost împreună în insulele Seychelles. I s-au pus întrebări. A răspuns de acolo de unde este. Domnul Dîncu nu a fost anchetat. Sebastian Ghiţă nu a fost ofiţer acoperit. A fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională. Sunt mai multe instituţii responsabile în a verifica unde se află Sebastian Ghiţă.


UPDATE Eduard Hellvig, directorul SRI: 

Am participat azi la o discuţie utilă, onestă, transparentă aşa cum e normal să existe la acest nivel între comisia de control şi SRI. Mi-am exprimat dorinţa de a avea o comunicare cât mai deschisă şi transparentă. Discuţiile nu au ocolit evenimentele recente. Am oferit detalii referitoare la ancheta internă şi la mecanismele de identificare şi sancţionare a lucrurilor care nu funcţionează în parametrii acceptaţi. 

Vă mărturisesc că am cumpănit mult înainte de a împărtăşi aceste gânduri. Suntem martori la o divizare a societăţii româneşti, la atacuri la adresa insituţiei pe care o reprezint. 

Am preluat mesajele preluate din partea persoanelor de bună credinţă. Le voi trata cu toată seriozitatea. Suntem conştienţi de lucrurile care s-au vehiculat în spaţiul public şi le tratăm cu toată responsabilitatea. 

Există interes în a destabiliza SRI. Le spun tuturor. SRI are instrumente prin care să se apere pe el şi pe cetăţeni. Un SRI slab, timorat ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor. 

Eu nu am date şi dovezi care să confirme tot ce se spune în spaţiul public. Pentru orice presupus abuz care implică SRI, Comisia de control trebuie sesizată. Consider că într-o democraţie reală e esenţial şi fundamental ca serviciile să nu fie omniprezente şi omnipotente. Acele vremuri au apus de mult şi nu trebuie să se întoarcă. 

Subliniez şi faptul că oricând SRI va fi solicitat sau mandatat de către decidenţi să ajute la întărirea statului român, o va face ca în trecut, în limitele date de lege şi Constituţie. Demionizarea instituţiei pe care o conduc prin plasarea ei în zona speculaţiilor îi afectează pe angajaţii noştri oneşti şi loiali. Ne afectează menirea dată de lege. Ne e greu să ne apărăm. Cei care ne atacă ştiu că nu intrăm în acest joc şi continuă. 

Am speranţa că aceste lucruri se vor opri, dacă nu pentru noi, măcar pentru binele României pe care fiecare dintre noi şi-l doreşte. vreau să subliniez hotărârea de  a ţine SRI în cadrul legal şi misiunile date de lege. Cei care mă cunosc ştiu că urăsc abuzurile. SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi Justiţie. În mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun joc de putere. În mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau mişcări de stradă aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri. 

Cred că fiecare instituţie trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul legii. Vreau o colaborare cu toate instituţiile statului. 

Au existat în urma hotărârilor luate de decidenţi protocoale de colabiorare cu cei care asigură aplicarea legii. Ofiţerii SRI nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală. A fost supraveghere operativă şi tehnică în limita mandatelor. 

Colaborarea se face în concordaţă cu decizia CCR din martie 2016. 

Eu am afirmat public că avem nevoie de o legislaţie în materie de securitate naţională. Am dovedit toleranţă zero pentru derapajele de orice natură. Am făcut-o fără să fac un spectacol din asta. Când au apărut lucruri care nu funcţionează am dispus şi voi dispune măsri reparatorii. 

Voi enumera următoarele: un cod de etică profesională a SRI ce va fi în câteva zile publicat în câteva zile în Monitorul Oficial. Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea unui pachet nou de legi pentru securitatea naţională. Noi nu avem voie să avem iniţiative legislative. E bine asta. E rolul Parlamentului. 

Despre bugetul SRI pe 2017: 

Sunt atent la orice lucru cu privire la ceea ce înseamnă banul public. Am pus accent pe următoarele coordonate: contraterorism, contraspionaj, crime cibernetice. Calitatea de membru al NATO ne obligă să participăm la asigurarea securităţii colective şi consumă o sumă consistentă a bugetului SRI. România e al doilea contributor ca analiză la NATO după SUA. 

O parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii. Ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnologie avansată noi avem nevoie de mai mulţi angajaţi. Securitatea naţională presupune un efort bugetar adecvat. Cheltuielile de asigurare a securităţii întotdeauna mai mici decât cele de insecuritate. 

În urmă cu aproape doi ani, când am primit votul Parlamentului pentru a fi director al SRI, ştiam un lucru: să mă asigur că această instituţie lucrează şi va lucra în interesul cetăţeanului. Azi vă spun că SRI a înţeles acest lucru. Împreună cu angajaţii SRI am pus instituţie pe această direcţie care se va menţine şi după terminarea mandatului meu. 


UPDATE Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control a SRI:

Am pornit de la împrejurarea că suntem o comisie nou. Toţi suntem noi, cu excepţia domnilor cezar Preda şi Verestoy Attila. Azi am considerat că e necesar să cunoaştem şi să ne fie prezentată echipa managerială a SRI, cadrul legal, rolul SRI în stat, aspecte privind controlul SRI. 

Am discutat despre starea de securitate naţ a României. Despre mediul intern de securitate, vulnerabilitate în procesul de guvernare, contraspionaj, contraterorism, cyberintelligence.  

Am avut două rapoarte discutate azi. Situaţia domnului Florian Coldea. Şi al doilea, cea privind generalul de brigadă Elena Istode.  Ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă. membrii comisiei au decis să nu închidă discuţia pe acest subiect şi să continuăm discuţia pe subiect. 

Am discutat pe marginea bugetului SRI, precizându-vă că încă nu avem oficial un buget. Avem comunicat de la Finanţe o cifră care înseamnă alocarea bugetară. Am discutat despre priorităţile pe 2017. Am încercat să facem o analiză a gradului de acoperire. 

Am avut discuţii pe competenţele SRI privind manufestaţiile şi eventuala implicare a SRI în manifestaţiile din ultimele zile. A fost o discuţie lungă, cred că şi consistentă.

Ne-am propus să discutăm în perioada următoare în aducerea cadrului legislativ la zi. Am identificat şi câteva acte normative. 

Controlul trebuie să fie permanent, concret, real, efectiv. Să asigurăm prin controlul parlamentar că SRI e supus unui control democratic. Ne preocupă ca SRI să aibă toate mijloacele necesare pentru îndeplinirea atribuţiile precizate în lege. 

Vom avea discuţii privind execuţia bugetară pe anul 2017. O să avem şi raportul de activitate pe 2015. Vom fi extrem de receptivi şi vom intra imediat în analiză pe orice situaţii apar în mediul public. Vom înlătura din spaţiul public că nu Comisia de control a SRI verifică SRI, ci invers.

UPDATE Directorul SRI, Eduard Hellvig, a ajuns la Parlament. Acesta a declarat că va explica de ce SRI are nevoie de o anumită sumă pentru bugetul pe 2017. "Sunt discuţii în acest moment legat de bugetul instituţiei. Voi face precizări şi în cadrul Comisiei cu privire la bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm. Vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extem de importante cu cei din clubul de la Berna“, a spus Hellvig, care a venit la comisie cu patru valize cu documente secretizate. 

 „Am speranţa unui nou început între Parlament şi SRI. Sunt convins că în această audiere voi da răspunsuri la multe întrebări din spaţiul public“, a adăugat directorul SRI. 

Fiind întrebat de retragerea lui Florian Coldea şi Comisia internă a SRI, Hellvig a precizat: „Sunt documente clasificate, documente aflate la dispoziţia Comisiei“.

„Evident că nu a avut nicio implicare. Vom discuta şi în comisie aceste lucruri. Sunt absolut convins că vom lămuri toate aspectele care au fost în dezbaterea publică”, a declarat Eduard Hellvig întrebat de jurnalişti dacă SRI a avut vreo implicare în protestele de duminică.


„Am avut o discuţie şi am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, la ora 11,00, la sala comisiei de control, cu două subiecte. Subiectul numărul unu este legat de ceea ce se întâmplă acum în spaţiul public - cazul Coldea, subiectul numărul doi este legat de bugetul Serviciului pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele care privesc cele două subiecte", a precizat Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiei de control a activităţii SRI, săptămâna trecută.

La audieri a fost invitat directorului SRI, adjuncţii săi  şi cei care gestionează problema bugetului, potrivit Agerpres. 

Ţuţuianu a spus că parlamentarii vor primi din partea conducerii SRI "„oate datele, toate informaţiile, inclusiv raportul comisiei de anchetă“. „Comisia SRI are atributul de a verifica legalitatea funcţionării acestui serviciu. Faptul că domnul Coldea este astăzi într-o altă situaţie nu anulează dreptul acestei comisii de a verifica, de a lămuri în ce măsură, în cadrul serviciului, s-au produs sau nu anumite fapte şi în ce măsură sunt respectate dispoziţiile legale incidente“, a mai spus Ţuţuianu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite