VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Presiunea nu trebuie făcută pe Chevron, ci pe bandiţii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu susţine că protestele faţă de lucrările demarate de Chevron în România sunt justificate, dar consideră că guvernanţii trebuie traşi la răspundere şi nu compania.

În opinia lui Cartianu, românii, în istorie, au avut o speranţă permanentă dincolo de Ocean”.

“America a fost în postura de potenţială salvatoare a României. După război, Germania era praf şi pulbere şi oricum am avut o experienţă neplăcută cu Germania în timpul războiului. Toată Europa de Vest a avut nevoie de Planul Marshall pentru a se reconstrui. Românii, mai ales cei care au simţit cizma sovietică, şi-au îndreptat speranţa către cineva care era puternic şi interesat de Europa”, a explicat Cartianu.

Pe de altă parte, el a arătat că dezamăgirea românilor, după 1989, a fost provocată de “speranţa prea mare” că prăbuşirea comunismului va fi urmată de o creştere a nivelului de trai. Nu cred că sunt obligaţi americanii să ne ridice ei nivelul de trai”, a adăugat Cartianu.

În ce priveşte investiţiile companiilor americane în România, Grigore Cartianu arată că trebuie făcută o distincţie între politica unei companii şi cea a guvernului american.

“Cumva, guvernele noastre sunt vinovate că românii încep să mârâie la americani”, a adăugat el.

“Presiunea nu trebuie făcută pe Chevron, ci pe bandiţii noştri. Guvernele se comportă banditeşte. Cred că miza numărul unu în România este Justiţia. Nu-i vei convinge pe Şova sau pe Rovana Plumb să facă lucrurile într-un fel corect, pentru că e miza prea mare pentru ei”, crede Grigore Cartianu.

În opinia sa, cel mai important subiect, la ora actuală, este cel referitor la independenţa Justiţiei.

“S-a deschis o premieră, cea cu subminarea economiei naţionale. O Justiţie puternică înseamnă şi judecători puternici, procurori puternici. Pericolul e să nu scape hoţii. Justiţia trebuie întărită. O Justiţie foarte puternică îi va pune cu botul pe labe pe cei care fură sau sunt tentaţi să fure”, a explicat jurnalistul.

În ce priveşte explorarea gazelor de şist, Cartianu susţine că explorarea este “obligatorie”, dar este nevoie de mai multă transparenţă.

Pe de altă parte, crede că “în mod cert, explorarea este legată şi de exploatare”.

E clar că e prinsă şi exploatarea, nu ar fi bine să ştim şi noi cât revine lui Chevron? Cât revine statului român?”, întreabă el.

Totodată, el consideră că România nu îşi va căpăta independenţa energetică în condiţiile actuale. “Nu mai suntem dependenţi de ruşi, suntem dependenţi de Chevron”, arată Cartianu.

În ce priveşte proiectul Roşia Montană, jurnalistul susţine că  s-a făcut pe şest. Vedem acum că este o ecuaţie total nefavorabilă. Statul român, probabil intenţionat, s-a dus la 19 procente de la 33%. Acum zic 25%. Sunt specialişti care spun că pentru privat, ca să exploateze la Roşia Montană, este rentabil şi să ia ei 35%. ”

De ce un Guvern îşi permite să trateze cu o companie străină la modul ăsta netransparent? Sunt riscuri de mediu, vedem cum le asumăm. Dar hai să vedem partea economică. Eu îi ştiu pe politicienii români cum au semnat contracte, mereu în defavoarea României şi în favoarea companiilor străine”, a mai spus Cartianu. 

Despre Acordul UE- R.Moldova: Cred că este o bătălie importantă câştigată.  Europa, cu diplomaţia ei extraordinară, a lucrat temeinic, inteligent în planul diplomaţiei. Ucraina a fost adusă şi ea la masa negocierilor, România a fost exclusă pentru că a fost pretenţia ruşilor. Se consideră că e extrem de subiectivă. Faptul că s-a făcut acest prim pas, că UE a dat un semnal extrem de altruist, de generos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite