VIDEO Cum explică deputata PSD Gabriela Podaşcă salvarea lui Dan Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Podaşcă, deputat PSD FOTO Adevărul
Gabriela Podaşcă, deputat PSD FOTO Adevărul

Deputata Gabriela Podaşcă a vorbit, la Adevărul Live, despre noua lege a alegerilor parlamentare, despre cum răspunde PSD moţiunii de cenzură anunţată de PNL, despre rolul lui Liviu Dragnea în partid, dar şi despre cazul Dan Şova, care a fost salvat, a doua oară, de arest preventiv de către colegii senatori.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Începem direct, am vrea să vă întrebăm în ce stadiu este legea alegerilor parlamentare.

Gabriela Podaşcă: Am plecat de la primul principiu: reducerea numărului de parlamentari. Vom avea 330 de deputaţi şi 130 de senatori în acest număr fiind incluşi şi cei doi senatori de Diaspora. Noi am ţinut cont de dorinţa oamenilor şi de o dorinţă manifestată şi în partid de a reduce numărul de parlamentari.

Adevărul: Dorinţa oamenilor a fost exprimată la referendumul din 2009. Oamenii au spus că vor 300 de aleşi. Ce se va întâmpla dacă legea va fi atacată la Curte?

Gabriela Podaşcă: Din câte înţeleg, nici PNL, nici UDMR nu îşi manifestă această dorinţă. Sper că urmează la Cameră un vot favorabil. Ar fi ipocrit din partea PNL sau UDMR să atace legea la Curte. Noi vorbim de un Parlament bicameral, deci nu avem o modificare a Constituţiei, şi aici e o discuţie mai amplă. Acum doi ani de zile, am fost membră a Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, am avut un proiect, vedem acum că acele modificări nu mai sunt bune. Este o discuţie mult mai amplă. Ţinând cont de faptul că avem Parlament bicameral, numărul de aleşi este mult mai redus.

Adevărul: Ce se va întâmpla cu referendumul? Rămâne suspendat?

Gabriela Podaşcă: A fost un referendum consultativ. Aşteptăm să se reia activitatea în cadrul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. În momentul în care PNL va decide că doreşte să revizuiască Constituţia, PSD e deschis la orice discuţie. Ştiu că domnul Chelaru a avut nenumărate încercări de a strânge la aceeaşi masă reprezentanţii PNL. PNL spunea că e o minciună faptul că liberalii nu participă la comisie. Acum câteva săptămâni, Gorghiu a spus clar că proiectul e depăşit.

Adevărul: Pe de o parte, vă înţelegeţi când e vorba de alegeri parlamentare, dar pe revizuirea Constituţiei, nu.

Gabriela Podaşcă: Noi ne-am luat o serie de angajamente de a produce modificarea Constituţiei.

Adevărul: Credeţi că e mai bine să avem Parlament bicameral sau unicameral?

Gabriela Podaşcă: Mai toate parlamentele au intenţia de a merge spre bicameralism.

Adevărul: Referitor la aceeaşi lege, mai e o problemă cu votul pentru Diaspora. Aveţi şase locuri, deşi PNL a vrut 12.

Gabriela Podaşcă: Nu am auzit niciun fel de argument. PNL nu a avut argumente. De ce nu 10 plus 20? Noi nu ştim în mod concret câţi români sunt în afara României. Era nevoie de un mecanism prin care cetăţenii să se înregistreze pentru a vedea clar câte secţii de votare trebuie să creăm.  Era nevoie de acest mecanism.

Adevărul: O să mă pun în rolul opoziţiei şi vă voi spune că Ponta nu a uitat că a pierdut alegerile din cauza românilor din Diaspora şi de asta nu vrea să susţină votul.

Gabriela Podaşcă: E o afirmaţie exagerată. Când vom vedea câţi români sunt în străinătate, putem avea o discuţie. Acum nu cunoaştem această cifră.

Adevărul: Odată cu micşorarea numărului de parlamentari, PSD va fi pus în situaţia de a tăia de pe listă multe nume.

Gabriela Podaşcă: Aceste discuţii se vor purta la nivelul organizaţiilor şi fiecare preşedinte va vedea în ce măsură acea persoană doreşte să candideze.

Adevărul: În Parlament circulă zvonul că PSD pregăteşte proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari tocmai ca cei mai în vârstă să nu ceară alt mandat.

Gabriela Podaşcă: Această bârfă a fost emisă de PNL care a semnat iniţial această iniţiativă. PNL face un joc interesant. Când îşi dau seama că un subiect e sensibil, se delimitează de el. Aşa au făcut cu pensiile parlamentarilor. Sunt de acord în discuţiile dintre colegi că pensiile trebuie mărite, semnează iniţiativa, iar când constată că lucrurile nu sunt grozave, se retrag.

Adevărul: Doamna Plumb a spus că Guvernul nu susţine iniţiativa.

Gabriela Podaşcă: Trebuie să decidem în cadrul Comisiei de Muncă.

Adevărul: Pentru alocaţii sunt bani?

Gabriela Podaşcă:  PNL are tot felul de iniţiative. În momentul în care depui un proiect, trebuie să prezinţi sursa de finanţare. Nu s-a întâmplat asta la amendamentul PNL. O astfel de măsură e o măsură cu precădere de stânga. Deşi ne povesteşte PNL cum mărirea alocaţiilor e o victorie liberală, eu vă spun că e a Guvernului. Guvernul a găsit resursele necesare.

Adevărul: Domnul Ponta spunea că ar dori alocaţie diferenţiată. E corect?

Gabriela Podaşcă: Sunt ţări, cum e Italia, care au alocaţii diferenţiate. Când tu iei 3000 de euro, nu ştiu cât valorează pentru tine 84 de lei. Cred că e o chestiune de percepţie asupra modului în care putem drămui mai bine banul public. Înainte să fie promulgată legea, au ieşit Pocora şi Gorghiu supărate pe Guvern. De ce încerci în mod deliberat să induci în eroare opinia publică? Mi se pare penibil. Colegii de la PNL ţin retorica populistă în continuare.

Adevărul: Cu alocaţiile diferenţiate când se va lua o decizie?

Gabriela Podaşcă: Se aşteaptă o precizare CCR legată de constituţionalitatea unei astfel de prevederi.

Adevărul: Ne întoarcem la pachetul de legi electorale. Ce spuneţi despre legea alegerilor locale? De ce pentru primari a rămas alegerea într-un singur tur iar şefii de CJ sunt aleşi indirect?

Gabriela Podaşcă: A fost vorba despre o decizie politică luată împreună cu colegii de la PNL. Noi nu am schimbat legea, a fost vot într-un singur tur în 2012. Eu nu cred că faptul că avem un tur sau două influenţează în vreun fel prezenţa. În 2008, IPP a calculat în ce măsură primarii mai sunt aleşi dacă avem un tur sau două. Câştigul unui partid dacă avem alegeri în primul tur sau în două tururi este de 1%.

Adevărul: Deci dumneavoastră susţineţi alegerea primarilor într-un tur.

Gabriela Podaşcă: Am votat modificarea.

Adevărul: De ce nu aţi votat şi ca şefii de CJ să fie aleşi direct?

Gabriela Podaşcă: Noi ne-am imaginat că funcţia administrativă va căpăta o mai mare greutate. Am văzut că şefii de CJ, când s-au confruntat cu probleme penale, a fost greu să fie daţi jos. Acum, acel preşedinte poate fi schimbat mult mai uşor.

Adevărul: Se pot modifica foarte uşor majorităţile din CJ.

Gabriela Podaşcă: Schimbarea se face pe o motivare foarte clară. Trebuie să ai justificare solidă.

Adevărul: Credeţi că baronii locali au primit prea multă putere?

Gabriela Podaşcă: Depinde de funcţia politică pe care o deţinea respectivul.

Adevărul: Primarii vor avea o putere mai mare decât preşedinţii de CJ.

Gabriela Podaşcă: Influenţa e dată de rezultatele pe care le ai. Când vorbim de câştigarea alegerilor, mă raportez la un preşedinte de organizaţie, nu de CJ.

Adevărul: Liberalii vor depune mâine moţiune de cenzură pe subiectul votului prin corespondenţă.

Gabriela Podaşcă: Impresia mea e că PNL vrea să dărâme Parlamentul, nu Guvernul. Nu are nicio legătură cu activitatea Guvernului. Eu mă gândeam că atunci când vei fi decis pe o temă, vei găsi una reprezentativă, ceva cu care să critici Guvernul. Problema e alta. E o presiune din partea organizaţiilor judeţene că nu sunt destul de vocali. Ce s-ar întâmpla dacă ar prelua conducerea? Nu au nici măcar echipă. Ceea ce vreau să spun este că moţiunea este lipsită de substanţă.

Colegii de la PNL ar trebui să privească spre viitor şi să nu se bazeze pe monitorizări de presă. Au fost o serie de probleme tehnice în crearea de secţii de votare.

Adevărul: Deci nu aveţi emoţii cu moţiunea PNL.

Gabriela Podaşcă: Am emoţii... că nu o vor depune.

Adevărul: În moţiune se face referire şi la problemele cu Justiţia ale PSD. Ce s-a întâmplat la votul în cazul Şova?

Gabriela Podaşcă: Domnul Vosganian nici măcar nu este anchetat. Eu cred că PNL are alte probleme.

Adevărul: Domnul Vosganian nu face parte din PNL acum şi a fost salvat cu ajutorul majorităţii PSD.

Gabriela Podaşcă: Una fac în Parlament, alta discută la televizor. Am văzut ce s-a întâmplat în Comisia juridică la Senat. PNL a încercat să tergiverseze discuţiile în cazul Şova. PNL a citit Decizia CCR într-un fel şi când puteau lua o decizie, şi-au văzut de drum.

Adevărul: De ce ţineţi atât de mult să-l salvaţi pe Şova?

Gabriela Podaşcă: Premierul a spus altceva. Dacă timp de opt ani nu găseşti probele care să te determine să-l arestezi preventiv... trebuie să ne gândim că e o chestiune de principiu. Să respectăm etapele de parcurs.

Adevărul: În cazul doamnei Udrea nu v-aţi pus un semn de întrebare?

Gabriela Podaşcă: Nu am văzut dosarele, au fost citite de comisii. Ca să le oferi celor de la DNA instrumentele pentru a demara cercetările, era nevoie de această cerere.

Adevărul: Nu credeţi că ar fi bărbăteşte ca domnul Şova să demisioneze?

Gabriela Podaşcă: Domnul Şova a demisionat din funcţia de vicepreşedinte.

Adevărul: Nu. A fost dat afară.

Gabriela Podaşcă: Nu, nu a fost dat jos, ci şi-a dat demisia. Am încercat să arătăm că nu poţi da lecţii când ai cazuri similare în curtea ta.

Adevărul: De ce aţi promis că nu votaţi împotriva ridicării imunităţii?

Gabriela Podaşcă: Până la urmă nu poţi impulsiona votul senatorilor sau deputaţilor. Un vot e un act individual. Eu nu sunt jurist, cum aş putea să caracterizez un anumit caz? Să dau un verdict?

Adevărul: Un alt coleg cu probleme este Dragnea. De ce s-a amânat şedinţa CEX?

Gabriela Podaşcă: A fost o ceremonie de învestire în funcţie a noului ministru.

Adevărul: A durat 10 minute.

Gabriela Podaşcă: Dureaza, mergi la minister, predai documente.

Adevărul: Donmul Dragnea a înregistrat demisia la partid şi a părut că ezită, a spus că l-au impresionat mesajele.

Gabriela Podaşcă: În ziua în care a apărut decizia, nu a existat nicio clipă senzaţia că domnul Dragnea şi-ar retrage demisia. E normal să fie mesaje de susţinere. Au fost lideri din teritoriu, PSD-PNL.

Adevărul: Acum care e statutul domnului Dragnea?

Gabriela Podaşcă: Nu mai e preşedinte executiv. E simplu membru de partid. Nu putem să negăm toată experienţa sa.

Adevărul: Deci respingeţi afirmaţia că Liviu Dragnea a fost tras pe linie moartă.

Gabriela Podaşcă: Nu ştiu a cui e această afirmaţie, dar o resping.

Adevărul: Are un birou al lui domnul Dragnea?

Gabriela Podaşcă: Vă invităm la partid să vedeţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite