Victorie dublă pentru PSD. Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan au fost numiţi judecători CCR. Cel din urmă a fost ajutat de votul minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Călin. FOTO  Inquam Photos / George Călin
Gheorghe Călin. FOTO  Inquam Photos / George Călin

Ambii candidaţi PSD pentru posturile de judecător CCR au reuşit miercuri să câştige voturile necesare atât la Camera Deputaţilor (Gheorghe Stan) cât şi la Senat (Cristian Deliorga). La cameră, social-democraţii au fost ajutaţi de voturile minorităţilor.

UPDATE: Gheorghe Stan a fost numit în urma votului din Camera Deputaţilor în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale cu 174 de voturi „pentru”. Acesta din urmă a fost ajutat şi de votul altor partide, întrucât de la coaliţia de guvernare au fost prezenţi 134 de deputaţi.

În ce privesc candidaţii propuşi de Opoziţie, Ioan Cupşa (PNL) a obţinut 63 de voturi „pentru” şi 205 „împotrivă”, în timp ce Vlad Ştefan (USR) a primit 25 de voturi „pentru” şi 243 „împotrivă”.

Şi la Senat PSD a reuşit să-şi propulseze candidatul, judecătorul de la Curtea de Apel Constanţa, Cristian Deliorga, fiind judecător CCR cu 70 de voturi „pentru”. La Opoziţie, candidatul PNL, Daniel Fenechiu, a obţinut 24 de voturi „pentru”, în timp ce candidatul USR, Mircea Daraban, a primit 10 voturi „pentru”.

Ştirea iniţială:

Atât Stan, cât şi Deliorga, au fost propuşi de PSD pentru funcţiile de judecători constituţionali.

Raportul a fost adoptat de Comisia juridică cu 25 de voturi „pentru” şi două abţineri. Camera Deputaţilor urmează să decidă, în plenul de marţi, care va începe la ora 10.00, persoana care va fi validată poentru postul de judecător al Curţii Constituţionale.

Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan a spus că statul de drept e esenţial într-un stat.

„E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în faţa unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcţii de conducere la unităţile de Parchet. Mi-am desfăşurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-şef al SIIJ. Astfel apreciez că deţin nu doar cunoştinţele necesare, dar mai ales experienţa în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcţie constituie o garanţie a respectării independenţei. Pornind de la una ditre definiţiile statutul de drept, el este garantul drepturilor şi libertăţilor individuale, asigurând securitatea internă şi externă a statului. În situaţia în care aş fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremaţia Constituţiei.Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie”, a explicat Stan, citat de Mediafax.

Florin Roman (PNL) l-a întrebat pe Stan dacă îşi asumă nominalizarea politică din partea PSD.

„Am 20 şi ceva de carieră în funcţia de procuror, nu am făcut parte din nicio formaţiune politică. Am acceptat această provocare pentru mine pentru că expertiza mea poate fi utilă CCR”, a răspuns Stan, la a doua întrebare.

Stelian Ion (USR) l-a întrebat  care e opinia sa privind raporturile dintre Comisia de la Veneţia şi CCR.

„Apreciez că tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”, a susţinut Stan.

Viitorul magistrat la CCR îl va înlocui pe pe Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite