Vicepremierul Vasile Dâncu, la Adevărul Live: Nu exclud să fac parte dintr-un viitor Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dâncu FOTO Eduard Enea
Vasile Dâncu FOTO Eduard Enea

Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale, a explicat, la Adevărul Live, de ce unele judeţe din România sunt foarte dezvoltate, iar altele mai puţin. Discuţia vine în contextul în care premierul Dacian Cioloş s-a întrebat „de ce oare“ Teleorman, judeţ condus de Liviu Dragnea timp de 12 ani, este campionul ajutoarelor sociale, iar preşedintele PSD i-a răspuns că investiţiile străine nu trec Carpaţii.

Principalele declaraţii:

De ce România a ajuns în situaţia de a avea un judeţ sărac, unul bogat?

Sunt factorii moşteniţi dinainte de 1989. Nu am moştenit o dezvoltare echilibrată. Tindea epoca Ceauşescu spre o dezvoltare echilibrată. Judeţul meu, Bistriţa-Năsăud, şi Sălaj au beneficiat de reindustrializare în ultima perioadă. A fost drama unor judeţe monoindustrializare. Nu este vina populaţiei şi a administraţiei, dar Călăraşi, Teleorman, sunt judeţe eminamente agricole. Aceste judeţe au pierdut foarte mult. Aici am moştenit decalaje. Au fost dărâmate prin corupţie, neştiinţă, ramuri întregi economice. Industria chimică unde avem cel mai mare deficit. 

Am încercat să văd în ce măsură statul poate să sprijine o viziune strategică despre dezvoltare. Statul şi administraţia nu pun la dispoziţie infrastructura. Dacă am avea ingfrastructură, Moldova nu ar fi atât de dezavantajată economic. Să oferim economiei forţă de muncă, calificată. Atât cât poate statul acum să spprijine prin reglementări economia. Capitalul românesc este mult mai productiv decât capitalul străin, ceea ce este firesc. Ne uităm la PIB, dar nu ne uităm la Produsul Naţional Brut. Capitalu străin a adus 60 de miliarde de euro din 1990. 

1% din firme produc 67% din participarea firmelor la bugetul de stat. Trebuie să avem grijă de IMM-uri. Ar trebui să ne uităm care sunt primele 200 pe care le importăm. Sunt produsele alimentare. Populaţia ocupată în agricultură este de 28%, ceea ce este foarte mult. Importăm acolo unde producem. Strategia de dezvoltare teritorială, un fel de master plan al dezvoltării. Ceea ce ar trebui să facem, cum ar trebui să prioritizăm investiţiile. 

Noi am făcut strategii din birou, dar acestea nu iau în calcul de unde facem rost de bani. Eu voi preda două tipuri de dosare: ce am făcut, lucrurile pe care le-am făcut şi stadiul, de exemplu Codul urbanistic, care va aduna toate legile care ţin de urbanism. Acum este în dezbatere publică un Cod al administraţiei. Este un lucru extraordinar, am adunat 20 de legi care au sute de republicări, mii de adnotări, avem legi care se bat cap în cap, de exemplu cum se aleg viceprimarii. L-am terminat, lam pus în dezbatere publică. Nu cred că Guvernul va accepta să-l promovăm în ultima şedinţă. Este nevoie de continuitate. Am discutat cu colegii mei, cu domnul Costin Borc, prietenul meu, despre România Competitivă. Populaţia are 5 miliarde de euro. Ar trebui să fie puşi în mişcare, dar trebuie să ai o bursă sănătoasă. 

Eu am rămas şocat în acest mandat că în 26 de ani nu s-a făcut o analiză a infrastructurii sanitare din România. Nu am putut face spitale regionale. Trebuie să vedem ce infrastructură avem de sănătate, ce oameni au, ce specializări au. Bani am investit foarte mult şi în Sănătate şi în Educaţie. Eu cred că avem nevoie pentru viitor să facem echipe pentru specialişti. Sper să rezulte după aceste alegeri un Guvern puternic. 

Politicul a fost cel care şi-a băgat coada şi a ţinut România aşa haotică?

A fost o lipsă de viziune. Natura ca mediu caută să meargă spre echilibru. Omul este singurul animal care dezorganizează. Restul tind spre echilibru în mod natural. Oamenii, nu pentru că exită interese. Problema este să gândeşti dezvoltarea. În momentul în care avem prima străpungere atunci începe să se schimbe destinul Regiunii Nord-Est. Nu avem extremism în societatea noastră, avem o umbrelă de securitate pentru pirma dată, avem resursă importantă care este resursa naturală în România, resursă umană. Avem un potenţial fantastic, dar ne uităm la propriul nostru destin ca la o piesă de teatru. Dinafară. 

Ce avem nevoie pentru asta? De nişte lideri vizionari şi charismatici au de o schimbare de mentalitate la nivelul bazei?

Nu mai avem nevoie de marii lideri războinici. Trebuie să terminăm cu războiul politic permanent. În Parlament, nu se găseşte consens. Pactul pe Educaţie, am convins PSD să participe la acest pact, am participat la scrierea lui şi am semnat într-o ceremonie, apoi nimeni nu a mai făcut nimic. Am inaugurat o bază sportivă care a fost începută în guvernările anterioare, la Cluj. Nu tăiem panglica, fără fanfară, fără nimic. S-au găsit unii să spună că vicepremierul schimbă tabăra. Prima prioritate. Ar trebui să vedem ce facem cu producţia. Cum putem săi ajut[m pe cei care produc pentru a reduce nivelul importului. Trebuie să fie un plan. 

Aţi lucrat ca vicepremeir cu Dacia Cioloş. El este propunerea PNL şi USR pentru a continua ca premier. De cealaltă parte este PSD, condus de Liviu Dragnea. Nu ştim în ce măsură poate ajunge premier, dar pare că are cele mai mari şanse săc âştige alegerile. Sunteţi optimism în ceea ce priveşte viitorul Guvern?

Eu am o structură optimistă. S-ar putea săp fiu influenţat de acest optimism. Eu sunt un intelectual de stânga. Dacă nu trebuie să aleg între curente, eu cred că nu depinden ce cele două partide, ci de majoritatea care se va crea şi cum se va crea. Eu aş prefera ca unul din aceste grupuri să poată face un Guvern cu 60% în Parlament. Vor ajunge la aceste nevoi, oricare dintre ei vor câştiga. Noi nu am văzut un program al PNL foarte bine proiectat. Am văzut foarte multe măsuri de stânga, aşa cum la PSD am văzut măsuri de stânga. O susţinere fluctuantă din partea Parlamentului ar fic el mai mare impediment. O soluţie imorală, în care să se creeze premisele unui război... Dacă aceste condiţii nu vor fi potrivnice, cred că fiecare dintre cele două partide vor putea să-şi facă o echipă. Eu am văzut experienţa din acest an. Premierul alege şi a schimbat 50% din oamnei. Tot am fragmentat echipa. Premierul va trebui să fie hotărât, să nu se uite pe tabela like-urilor de pe Facebook sau a sondajelor. Nu trebuie să mai continue războiul. Va trebui să fie premierul tuturor.  Trebuie să fii fidel proiectului care a câştigat. În legile pe care le-am făcut împreună, strategia funcţiei publice, ne-am gândit să facem o depolitizare, dar nu haotică. 

Excludeţi total să faceţi parte dintr-o formulă guvernamentală?

Nu am participat intenţionat la această competiţie electorală pentru că primul meu gând este de a mă întoarce la proiectele mele. Nu am crezut nici că voi fi ministru sau vicepremier. A fost un accdient al fiinţei mele. Nu exclud nici în viitor suprize. Cu cea mai mare probabilitate, nu voi participa la viitoarea guvernarea, dar depinde de majoritate, de ceilalţi oamnei care vor face parte din această echipă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite