USR, în plin război contra DNA, sesizează Comisia Europeană pe tema dosarului privind vaccinurile anti-COVID-19. PSD: O aberație sinistră

0
Publicat:

USR a sesizat Comisia Europeană asupra „acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate” ale unui procuror și ale șefului DNA, prin dosarul privind achizițiile de vaccinuri anto-COVID-19. În replică, PSD consideră că Uniunea arată că a abandonat lupta anticorupție.

USR continuă retorica anti-DNA FOTO Facebook USR
USR continuă retorica anti-DNA FOTO Facebook USR

USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”, anunță partidul condus de Cătălin Drulă, precizând că scrisoarea a fost adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care e denunțată încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.

Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european."

Acuzații de antivaccinism

În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, adaugă Cătălin Drulă.

În concluzie, USR solicită Comisiei Europene să acorde atenție acestui caz, care are implicații semnificative atât la nivel național, cât și european. „Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiția independentă și măsurile anticorupție din România. Suntem însă deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna", conchide liderul USR.

Replica PSD și reacția CSM

Într-o reacție pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, susține că modul cum se poziționează acum USR arată oportunismul politic și despărțirea acestora de orice formă de luptă împotriva corupției.

„Cred că primii chemați să comenteze asemenea gesturi ar trebui să fie cei care și-au pus încrederea într-o astfel de clasă politică. E împotriva oricărui discurs al acestora (n.r. - al membrilor USR) din trecut, dacă ne uităm la ce spun acum. Arată un oportunism politic pe care nu-l credeam. O asemnea despărțire față de lupta de lupta anticorupție, față de „Fără penali (n.r. - în funcții publice)” e fără precedent. Acum să spui că procurorul pe care probabil l-ai felicitat la condamnarea lui Dragnea e antivaccinist, e o aberație sinistră. Cred că demersul acesta e capacul pus activității și prezenței parlamentare a USR”, a precizat Romașcanu pentru „Adevărul”

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a venit marți cu o sesizare din oficiu „cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în raport cu afirmațiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupție, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunității față de foști membri ai Guvernului României”.

„La data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este "cel mai mare malpraxis judiciar", fiind ”un atac politic” al procurorilor anticorupție. Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează și a separației puterilor în stat”, arată Secția de procurori a CSM cu privire la acuzațiile USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite