USL a intrat în război cu etnicii maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor si Victor Ponta
Kelemen Hunor si Victor Ponta

Prezenţa scăzută a populaţiei maghiare la referendumul pentru demitere preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a născut reacţii vehemente din partea reprezentanţilor USL. În schimb, liderii partidelor maghiare nu acceptă ca cetăţenii români de origine maghiară să fie consideraţi rersponsabili pentru eşecul referendumului.

Premierul Victor Ponta l-a atenţionat duminică, imediat după ce a votat, pe omologul său ungar, Viktor Orban, cerându-i să nu mai intervină în viaţa politică a României şi să nu îndemne cetăţenii români de etnie maghiară să nu vină la vot.

"Eu mi-am făcut datoria ca prim-ministru al României să-l atenţionez pe primul-ministru al Ungariei să nu mai intervină în viaţa politică a României, pentru că am văzut locuitorii din Harghita şi Covasna îl ascultă pe premierul Orban, însă suntem în România şi vreau ca românii să-şi decidă singuri soarta dinolo de persoane fie din România, fie din alte ţări, care vor răul României", a spus Ponta.

Ministrul Culturii, Puiu Hașotti, i-a acuzat pe liderii UDMR că au boicotat referendumul prin apeluri la neparticipare transmise de către preoții maghiari.

"În mod evident, UDMR-ul a lansat un apel către minoritatea maghiară și știm foarte bine, a fost lansat prin clerul pe care îl are, prin biserica evanghelică, prin biserica protestantă și așa mai departe, deci în mod evident UDMR-ul s-a comportat și chiar altfel decât au fost și unele discuții preliminare, dar vocația trădării la UDMR este deja arhicunoscută", spus Haşotti.

Răspunsul UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică seară, că respinge orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot.

"Resping orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot şi nu putem accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest rezultat ", a spus liderul UDMR.

Aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Acesta a precizat că este "nedrept" şi îl deranjează faptul că "se încearcă să fie scoşi vinovaţi ungurii" în legătură cu participarea slabă la referendum.

"E nedrept şi mă deranjează că se încearcă să fie scoşi vinovaţi ungurii. Dacă prezenţa la referendum ar fi de 48 - 49 la sută şi ar lipsi unu la sută unguri, ar putea fi criticaţi. Dar ungurii în ţara asta sunt 6 - 7 la sută. Prezenţa slabă a fost determinată de o multitudine de factori. Mesajul UDMR, să se voteze după conştiinţă, a fost prea elastic, neconvingător, cred că trebuia să spunem ori albă, ori neagră. Nu a fost timp", a declarat Frunda.

Un alt lider al etnicilor maghiari, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că secuii nu au mers la vot pentru că nu au fost de acord cu "ilegalităţile şi manipulările nedemocratice ale USL".
"Nu putem fi de acord ca această ţară să fie condusă cu mijloace nedemocratice şi anticonstituţionale", a spus liderul PCM Covasna.

Poziţia lui Tokes

Europarlamentarul Tokes Laszlo a catalogat poziţia etnicilor maghiari faţă de referendum ca un vot negativ faţă de USL.

"Pasivitatea nu i-a caracterizat doar pe maghiari.Nu este vorba numai de secuime, de Harghita şi Covasna, ci şi de populaţia din Arad, Bihor, Bistriţa- Năsăud. Nu este absenteism politic, ci de un vot negativ dat complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist", a spus Tokes.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", referitor la referendum, că le urează "românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite