UPDATE Traian Băsescu se întâlneşte la Bruxelles cu Jose Manuel Barroso, Viviane Reding şi Herman Van Rompuy
0Preşedintele Traian Băsescu face vineri o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, anunţă Administraţia Prezidenţială.
UPDATE: Traian Băsescu va susţine o conferinţă de presă la Bruxelles în jurul orei 17:00. Conferinţa va detalia discuţiile avute cu liderii europeni.
UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a întâmpinat vineri, pe preşedintele Traian Băsescu, la intrarea în sediul instituţiei de la Bruxelles, cu formula "Ce bine că vă văd, domnule preşedinte", cei doi râzând apoi zgomotos.
Aceasta este prima dată când cei doi oficiali se întâlnesc, după reîntoarcerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE: Traian Băsescu nu va susţine o conferinţă de presă comună cu Barroso. "Acelaşi aranjament va fi aplicat şi la întâlnirea cu premierul Ponta, la fel ca la întâlnirea cu preşedintele Băsescu", a precizat Ollivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în briefingul de presă zilnic de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
UPDATE: Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Viviane Reding a început. Comisarul european pe Justiţie s-a arătat îngrijorat de respectarea statului de drept în România. "Trebuie restabilită încrederea în independenţa justiţiei şi în respectarea statului de drept", a spus Reding.
UPDATE: Jose Manuel Barroso a ţinut să-i transmită preşedintelui Traian Băsescu că o parte a cerinţelor avansate în scrisoarea către Guvern nu au fost respectate.
Barroso a enumerat trei dintre cerinţele adresate guvernului Ponta. În opinia preşedintelui PE nu s-au îndeplinit punctele în care se prevede restituirea completă a atribuţiilor Curţii Constituţionale referitoare la controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului, stoparea criticilor aduse unor critici ale magistraţilor şi numirea unui Avocat al Poporului care să fie acceptat de toate partidele politice.
Premierul Victor Ponta declarase că a îndeplinit toate punctele, mai puţin o jumătate. "L-am informat pe preşedintele Comisiei la începutul săptămânii: sunt îndeplinite 10 puncte şi jumatate. Un punct se referă la incompatibilitatea a doi parlamentari cu postul pe care îl ocupa - în cazul unuia, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a constatat-o deja (Sergiu Andon - n. r.), iar plenul Parlamentului urmează să se pronunţe asupra pierderii mandatului acestuia; în cazul celui de al doilea, un senator, Comisia Juridica încă dezbate; de aceea, sunt îndeplinite zece puncte şi jumatăte. În aceasta lună, merg la Bruxelles, pentru a mă interesa la domnul Barroso în privinta măsurilor ce ar putea fi luate pentru restabilirea încrederii", a explicat Ponta.
Dacă analizăm scrisoarea trimisă de Barroso şi declaraţia lui Ponta observăm că punctul 9 al scrisorii este cel rezolvat doar pe jumătate. În cauză se află senatorul liberal Mircea Diaconu. Acesta a primit decizie de incompatibilitate cu funcţia de senator din partea ANI, iar Parlamentul urmează să decidă.
UPDATE: Întrevederea preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, s-a încheiat la ora 12.45 (ora României - n.r.). Cei doi au discutat aproape o oră şi nu au făcut declaraţii de presă comune la finalul întâlnirii.
În cadrul întrevederii, preşedintele CE i-a transmis şefului statului că toate forţele politice din România, guvernamentale şi de opoziţie, ar trebui să acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politică şi instituţională.
Conform unui comunicat al CE, preşedintele Barroso şi-a exprimat îngrijorarea privind evenimentele politice recente din România şi imaginea pe care acestea au creat-o în rândul partenerilor europeni. "El a subliniat că nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele sã respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale", menţionează comunicatul Comisiei.
Preşedintele Barroso a subliniat şi importanţa stabilităţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea României şi situaţia economică şi financiară.
De asemenea, în urma revenirii la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Comisiei Europene a arătat că "toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională".
"Aceasta va fi importantă în special în privinţa campaniei pentru alegerile parlamentare din această toamnă", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Preşedintele Jose Manuel Barroso "a insistat şi asupra importanţei continuării eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi asupra continuării monitorizării de către Comisia Europeană a situaţiei în următoarele luni".
Aderarea la Schengen şi uniunea bancară, alte teme ale întrevederii Băsescu-Barroso
Potrivit aceluiaşi comunicat al CE, Barroso a reiterat, în întâlnirea de vineri, de la Bruxelles, cu preşedintele Traian Băsescu, sprijinul său pentru aderarea României la Schengen.
"Preşedintele Barroso a reiterat sprijinul său pentru aderarea României la Schengen", se menţionează în comunicatul de presă transmis de Comisia Europeană după întrevederea celor doi oficiali.
De asemenea, preşedintele CE a reluat şi suportul său pentru "necesitatea ca autorităţile române să consolideze managementul actual al fondurilor europene".
Totodată, potrivit comunicatului, preşedintele Jose Manuel Barroso şi preşedintele Traian Băsescu au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Uniunea Europeană şi în particular din zona euro, discutând şi despre anunţurile făcute de şeful CE în discursul său privind starea Uniunii din Parlamentul European.
"Cei doi oficiali au discutat în mod particular şi despre propunerile Comisiei privind uniunea bancară şi mecanismul unic de supraveghere, care vor întări zona euro în acelaşi timp cu protejarea intereselor ţărilor membre non-euro şi integritatea pieţei comune", se precizează în comunicatul CE.
De asemenea, cu privire la cadrul bugetar multianual 2014-2020, "cei doi preşedinţi au convenit asupra nevoii de a avea un buget ambiţios al UE, care să garanteze o politică de coeziune ambiţioasă şi să asigure îmbunătăţirea competitivităţii şi creşterii economice din Uniune", se mai arată în comunicatul Comisiei.
Vizita la Bruxelles a fost anunţată joi şi de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia primului discurs susţinut de la revenirea la Cotroceni.
Şeful statului a precizat că întâlnirile au fost stabilite la solicitarea sa.
Preşedintele Băsescu a informat că pe agenda de discuţii se află teme precum Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV), aderarea României la spaţiul Schengen, posibilitatea extinderii cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene şi chestiuni ce ţin de agenda europeană precum procesul de realizarea a uniunii bancare.
Întâlnirea preşedintelui cu Van Rompuy: Ce bine că vă văd, domnule preşedinte