UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei. Mandatul preşedintelui se va reduce la 4 ani; Partidul cu cele mai multe mandate numeşte premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei FOTO Arhiva Adevărul
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei FOTO Arhiva Adevărul

Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei, reuniţi luni în cea de-a cincea zi de şedinţă, au legitimat amendamentul care instituie reducerea mandatului preşedintelui de la cinci an la patru ani. De asemenea, s-a votat favorabil ca iniţierea referendumului să fie aprobată de Parlament.

UPDATE Iiniţiatorii unei moţiuni de cenzură trebuie să facă în acelaşi timp şi propunerea de candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

UPDATE Comisia  a adoptat un amendament al PSD care prevede că Guvernul îşi poate asuma răspunderea doar o dată pe sesiune, pe un singur proiect, cu excepţia codurilor.

UPDATE : Preşedintelui României nu mai are atribuţia de a cere începerea urmăririi penale a unui ministru, precum şi suspendarea din funcţie a acestora, conform unui amendament propus de UDMR şi adoptat de comisie.

În varianta adoptată, noua prevedere are următorul conţinut:” Art.109.- (2) Parlamentul, în şedinţă comună a celor două Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmărirea penală a primului-ministru şi a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În cazul aprobării cererii de urmărire penală a membrilor Guvernului, primul-ministru va înainta Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, o cerere motivată de suspendare din funcţie a acestora. Suspendarea din funcţie, se va decide în şedinţa comună a celor două Camere. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”

UPDATE Noua formulă de desemnare a premierului de către şeful statului: Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus un amendament potrivit căruia preşedintele să fie obligat să desemneze premier pe reprezentantul partidului sau alianţei care a obţinut cel mai mare număr de mandate la alegeri. Astfel, articolul 103 va avea următoarea formulare:

 "Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică care a participat la alegeri, care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor".

Totodată, articolul modificat prevede şi că, în cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de premier pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică care a participat la alegeri şi care a obţinut cel mai mare număr de voturi. 

UPDATE  Preşedintele ar urma să propună Parlamentului candidaţii pentru şefia SRI şi a SIE, că numească şeful Statului Major General, la propunerea ministrului Apărării şi cu avizul premierului şi să prezinte anual în Parlament starea securităţii naţionale.

UPDATE Amendament adoptat. Art.91 Preşedintele României reprezintă statul român la reuniuniile UE având ca teme relaţiile externe al UE, politica de securitate comună şi modificări ale tratatelor constitutive al UE (PNL).

UPDATE Parlamentarii au decis că iniţierea unui referendum se aprobă de Parlament, cenzurând astfel preşedintele care poate convoca referendumul.  De asemenea, s-a decis ca referendumul să fie valabil dacă la el participă 30 la sută dintre alegători.

Art.90.- (1) Preşedintele României sau de cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei. Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi.

2) Cetăţenii care iniţiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

(3) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”

UPDATE Amendament adoptat  Art.89: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor sau alianţelor politice parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin a unei solicitări de învestitură". Amendamentul a fost votat cu 17 voturi "pentru".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat că procedura de dizolvare este ineficientă şi, prin urmare, se doreşte flexibilizarea acestei proceduri pentru a putea fi folosită în caz de criză politică. Dacă majoritatea de 2/3 decide că este nevoie să se meargă la alegeri anticipate. 

UPDATE Amendament aprobat  Art.85.- (31) Preşedintele României nu poate refuza propunerile primului-ministru de revocare şi numire a unor membri ai guvenului. Amendamentul, propus de PSD, a fost votat cu 19 voturi "pentru"

UPDATE Amendament aprobat: Art.85.- (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, după acordarea avizului comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului.

Amendamentul, propus de grupul PNL, a primit 17 voturi "pentru" si 5 voturi împtrivă. 

UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei a legitimat amendamentul potrivit căruia mandatul preşedintelui se va reduce de la 5 la 4 ani. 

Astfel, Articolul  "Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului" devine "Mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului". 

Amendamentul a fost votat cu 15 voturi "pentru", două împotrivă şi două abţineri. 

Membrii Comisiei au adoptat amendamentul propuse de PNL, prin care se introduce noţiunea de "şef al statului" în cazul preşedintelui României.

"Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării".  Amendamentul PNL a fost adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi o abţinere.

PNL a retras amendamentul prin care se preciza că "preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică".

UPDATE Senatorul PDL Alin Tişe a cerut Comisiei constituţionale, la începutul şedinţei, să ia act de faptul că deputatul Gabriel Andronache nu mai este membru PDL, iar în ciuda acestui fapt a luat parte la lucrările Comisie. 

"Domnul Andronache a fost primit în această comisie îndeplinind două condiţii: calitatea de parlamentar şi de membru PDL. Solicit să se ia act de faptul că domnul Andronache şi-a pierdut calitatea de membru în Comisie în momentul în care a pierdut calitatea de membru PDL", a explicat senatorul Tişe.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a afirmat că, până în momentul în care plenul reunit decide altceva, deputatul Andronache este membru al acestei comisii. 

Crin Antonescu: "Nu se pot pune în discuţiile deciziile care s-au luat. Aduce-ţi supleantul şi vom rezolva problema". Membrii Comisiei au votat cu 18 voturi "pentru" ca un supleant PDL să ia parte la lucrările Comisiei.


Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat săptămâna trecută că la nivelul USL s-a decis ca în noua Constituţie să fie prevăzut că mandatul prezidenţial va fi exercitat pe o perioadă de patru ani, nu de cinci ani ca în prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite