Reducerea numărului secretarilor de stat dă bătăi de cap Puterii. Ultima variantă luată în calcul de Coaliție
0Liderii Coaliției încă lucrează pentru forma finală a proiectelor pentru care ar trebui să-și asume răspunderea Guvernul, unul din aspectele aflate încă în negociere fiind cel al reducerii secretarilor și subsecretarilor de stat, care ar putea fi limitat la un număr fix per minister.
Nu doar definitivarea măsurilor fiscale dă bătăi de cap Coaliției, ci și o măsură considerată de partide mai simplă, a reducerii numărului de demnitari din ministere, în condițiile în care de la reforma făcută de Boc în iulie 2010 (când se ajunsese la circa 60 de demnitari), numărul lor ajuns în perioada Guvernului Ciucă la 131.
Atenție, acesta e numărul doar al secretarilor și subsecretarilor de stat din Guvern, nu și al celor care au funcții asimilate acestor demnități. Un secretar de stat încasează o leafă brută de 16.640 de lei.
În prima formă a actului normativ referitor la măsurile bugetare, formularea era că numărul secretarilor de stat, al subsecretarilor de stat și vicepreședinților, precum și al funcțiilor asimilate acestora va fi diminuat cu minimum 20%. Aceasta era prevederea la începutul lunii august. Câteva săptămâni mai târziu, când mai mulți miniștri au mers la Bruxelles să discute despre PNRR și reforme, forma pe care o gândiseră era de reducere a numărului tuturor acestor demnități cu minimum 30%.
Potrivit informațiilor „Adevărul“, în interiorul Coaliției o discuție este pentru o altă formulare, adică una prin care să fie permis un număr de maximum patru secretari de stat per minister. De asemenea, ar putea fi stabilit un număr de maximum doi subsecretari de stat per minister. Surse din Coaliție au precizat că teoretic ideea e bună, pentru că ar duce la un număr maxim de 80 secretari de stat, iar multe ministere nici nu au subsecretari de stat. Însă problema e că s-ar putea ca unele ministere să reducă drastic din componență, în timp ce unele să răsufle ușurate, ceea ce „ar fi incorect și anormal“, în condițiile în care sunt instituții care au nevoie de mulți coordonatori, cum e cazul Ministerului Fondurilor și Proiectelor Europene.
Coaliția va trebui să ia decizia zilele acestea, dacă vrea să pună proiectele de lege în transparență până la finalul săptămânii. Apoi, începând cu săptămâna viitoare, să plece proiectele de lege pe circuitul de avizare.
Ministerele fruntașe la demnitari
Până la ieșirea UDMR de la guvernare, ministerul fruntaș la număr de secretari de stat și subsecretari de stat era Dezvoltarea. Acolo erau 11 demnitari. Însă lăsarea în afara Executivului a UDMR a însemnat plecarea a doi oameni, în timp ce un altul a plecat în Parlament, pentru a prelua un mandat de senator, iar funcția sa nu a mai fost ocupată.
La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt șapte secretari de stat și un subsecretar de stat. Adrian Câciu, noul ministru, a păstrat doar jumătate din vechea echipă de secretari de stat a lui Marcel Boloș.
Prin urmare, acum a rămas lider la numărul de demnitari Ministerul Internelor. Nu mai puțin de șase secretari de stat și patru subsecretari de stat sunt la această instituție. Și la Educație sunt șapte demnitari, fiind cinci secretari de stat și doi subsecretari de stat.
Șase secretari de stat are și Ministerul de Finanțe (condus acum de Marcel Boloș), un număr similar fiind și la Ministerul Transporturilor, în fruntea căruia se află Sorin Grindeanu.