Reducerea numărului secretarilor de stat. Ce ministere și-au făcut deja „norma”

0
Publicat:

Conform schiței ordonanței de urgență privind reducerea de personal bugetar, fiecare minister trebuie să trimită acasă cel puțin 20% din numărul secretarilor și subsecretarilor de stat, fiind deja instituții care au bifat la capitolul diminuării numărului de demnitari.

Ciucă și Ciolacu sunt garanții coeziunii Coaliției FOTO Mediafax
Ciucă și Ciolacu sunt garanții coeziunii Coaliției FOTO Mediafax

Numărul funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 20%”, arată articolul din schița de OUG aflată în lucru la Ministerul de Finanțe și negociată în Coaliție.

Prin urmare, în interiorul partidelor Puterii au început să aibă loc și discuții despre aspectul reducerii numărului secretarilor de stat, pe care Coaliția va trebui să-l dezbată în următoarea perioadă. Însă, potrivit unor surse din Coaliție, „deranjul” la nivelul partidelor nu ar urma să fie așa de mare. Iar acest lucru se întâmplă pentru că deja în anumite instituții au avut loc plecări prin care situația e rezolvată. 

De exemplu, la Ministerul Dezvoltării acum au rămas doar 8 demnitari (secretari și subsecretari de stat), după ce până în urmă cu trei luni erau 11 demnitari. Doi au plecat în urma ieșirii UDMR de la guvernare, în timp ce unul a plecat pentru a ocupa funcția de senator, după ce un coleg liberal a fost votat pentru un post la ANRE.

La Ministerul Mediului, la fel, problema e deja rezolvată. În prezent sunt cinci secretari de stat din cei șapte prevăzuți în organigramă. La Ministerul Energiei, în organigramă sunt cinci secretari de stat, iar pe posturi în prezent doar patru. 

Surse politice susțin că la Economie, de exemplu, nu mai are ce reducere să aibă loc, dat fiind că deja a fost o reducere de secretari de stat, după comasarea Ministerului Turismului și Antreprenoriatului cu Economia.

Și la la Transporturi, în prezent e deja un loc liber de secretar de stat, fiind discuții dacă mai pleacă cineva, dat fiind că sunt șapte funcții de secretar de stat în HG-ul de organizare.

O decizie dificilă e de luat și la MIPE. La acest minister, Câciu mai trebuie să renunțe la cel puțin un secretar de stat. Acum sunt 8 secretari de stat și un subsecretar.

Situația de la Familie, în discuție

Liberalii împing în prezent subiectul desființării Ministerului Familiei, pentru a face noi economii.  „Sunt convins că România poate funcționa și fără Ministerul Familiei, fără nici un fel de probleme, cum poate funcționa și fără șapte instituții care au atribuții de control similare, pe același domeniu. Vine și Agenția de Mediu și Garda de Mediu și Poliția Economică și DSP-ul și DSV-ul și toată lumea în control, cu aceleași atribuții. Sunt multe lucruri care din punctul nostru de vedere trebuie regândite și acum este momentul pentru acest lucru”, a afirmat Florin Roman, într-un interviu pentru RFI.

Însă pentru a desființa acest minister, trebuie să aibă loc un nou vot în Parlament, pentru că ar fi schimbată arhitectura instituțională. Transformarea Ministerului Familiei în agenție sau autoritate ar însemna renunțarea la un ministeru, la doi secretari de stat și a unui subsecretar de stat. Anterior, de la acest minister deja a plecat secretarul de stat al UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite