UDMR nu se leapădă de Viktor Orban, deşi Iohannis, PSD şi PNL insistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Viktor Orban FOTO Arhivă
Kelemen Hunor şi Viktor Orban FOTO Arhivă

Klaus Iohannis, PNL şi PSD cer ca UDMR să se dezică de Viktor Orban, dar Kelemen Hunor şi ai lui refuză categoric. Mai mult, liberalii sunt împărţiţi privind scoaterea UDMR de la guvernare.

Mai bine de o săptămână a trecut de când premierul Ungariei, Viktor Orban, a devenit un centru al atenţiei mondiale prin tradiţionalele declaraţii anti-UE şi anti-NATO, dar mai ales pentru cele cu tentă rasistă, dovadă fiind reacţiile unor instituţii internaţionale, state şi actori politici. Însă timpul n-a fost suficient şi pentru liderii UDMR să aibă o poziţie clară de delimitare faţă de ceea ce a spus Orban.

Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a intervenit şi a subliniat gravitatea celor spuse pe scena de la Băile Tuşnad. „Este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi şi reacţiile spaţiului public au arătat că este o problemă pentru noi”, a punctat şeful statului.

Mai mult, a cerut şi UDMR-ului clarificări, văzând că liderii Uniunii adoptă politica struţului. „Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniştrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul”, a completat Iohannis, care a precizat că nimeni nu vrea o criză guvernamentală.

Replica UDMR, contondentă

Primul lider UDMR care a răspuns colegilor de Coaliţie, şi mai ales lui Klaus Iohannis, a fost Hegedus Csilla, purtătoare de cuvânt şi o voce puternică la nivelul Uniunii: „Nu comentăm declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tuşnad au fost scoase din context şi nu e cazul ca noi să dăm explicaţii”, a răspuns sec Hegedus, înainte de a închide telefonul, într-o scurtă intervenţie la Antena 3.

Presat inclusiv de apelul public al lui Klaus Iohannis, Kelemen Hunor a dat şi el un interviu. Publicaţia aleasă, agenţia de stat Agerpres. Din start, încă din primul răspuns, Kelemen subliniat că nimeni nu are niciun motiv să-i scoată de la guvernare: „Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie”.

Apoi a urmat îndulcirea poziţiei publice a lui Viktor Orban, de la Băile Tuşnad, fiind de părere că declaraţiile acestuia au fost scoase din context, deşi premierul de la Budapesta a avut o tiradă a afirmaţiilor rasiste, anti-LGBT, anti-UE şi un ton împăciuitor faţă de Moscova. Dovadă sunt reacţia Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Ungaria, în primul rând, sau a Comitetului Internaţional Auschwitz, ultimul declarându-se „îngrozit” de opiniile premierului maghiar. „Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”, a precizat, însă, Kelemen Hunor.

Ca meniul să fie complet, liderul UDMR a punctat că nu sunt o problemă nici aplauzele pentru Orban, explicaţia fiind că unii au aplaudat din simpatie, alţii din respect, fiind de părere că lumea aplaudă şi după o piesă de teatru, fie că a fost bună sau mai slabă.

PNL şi PSD contraatacă

În PNL, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte menţinerea UDMR. Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a avut mai multe intervenţii în care a subliniat că formaţiunea lui Kelemen Hunor ar trebui să facă un pas în spate. Şi Alexandru Muraru (lider PNL Iaşi) a vorbit de iminenţa ruperii relaţiilor cu UDMR. Un ton mai împăciuitor au avut Alina Gorghiu (preşedintă interimară a Senatului) şi Ionuţ Stroe (purtător de cuvânt al PNL).

Spre deosebire de alţi colegi din Coaliţie, Titus Corlăţean (PSD) a pus punctul pe „i“ în cazul Uniunii: „UDMR a intrat într-un cerc vicios din care impresia este că nu ştie cum să iasă. S-a ajuns în ultimii ani la o dependenţă foarte serioasă de Budapesta, de FIDESZ, de premierul Viktor Orban. Dependenţă politică, poate şi economică, financiară. Cred că este important pentru România, pentru cetăţenii români de etnie maghiară şi pentru reprezentarea lor politică, ca UDMR-ul să fie un partid politic al României şi din România”, a afirmat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite