Tudose: PSD va depune un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose FOTO: Captură
Mihai Tudose FOTO: Captură

Fostul premier Mihai Tudose a anunţat că Partidul Social Democrat urmează să propună un proiect de lege care vizează plafonarea preţului pentru energia electrică.

Mihai Tudose a transmis că PSD va propune o soluţie temporară pentru plafonarea preţurilor energiei electrice.

„PSD va depune un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie a ultimelor şase luni de la momentul întrării în vigoare a legii, va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, fondul va fi alimentat de bugetul de stat şi  de sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

Atragem atenţia guvernului că această este o soluţie temporară, la adăpostul căreia trebuie să se apuce de treabă. Nu există o soluţie miraculoasă peste noapte, soluţiile trebuiau deja implementate de către Guvern.”, a transmis Mihai Tudose miercuri, într-o conferinţă de presă. 

Social-democratul a mai adăugat că sunt deja ţări în Uniunea Europeană care au luat măsuri în acest sens. „Ţări care au un Guvern, noi nu avem unul. (...) Noi avem un Superman care este wow printre blocuri, care dansează în curtea şcolii”, a subliniat Tudose.

În proiectul de lege se precizează că plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici. 

„Având în vedere creşterea exagerată a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici. Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici şi se stabileşte prin Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, se arată în proiect.

Documentul mai menţionează că se constituie Fondul naţional pentru compensarea pierderilor la furnizori şi a compensării cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici, iar finanţarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi de la bugetul de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite