Trump instituie noi reguli aplicate femeilor însărcinate pentru a limita „turismul maternal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia Trump consideră că „turismul maternal” este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. FOTO EPA / EFE
Administraţia Trump consideră că „turismul maternal” este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. FOTO EPA / EFE

Administraţia Donald Trump va limita, începând de vineri, 24 ianuarie, vizele acordate femeilor însărcinate, suspectate că vor să nască pe teritoriul Statelor Unite pentru ca viitorii lor copii să beneficieze, automat şi permanent, de naţionalitate americană. Practica este bine cunoscută în SUA sub numele de „turism maternal”, relatează CNN.

Potrivit unei informări a Departamentului de Stat, ce a fost trimisă miercuri către ambasadele din întreaga lume, noile reguli vor intra în vigoare pe 24 ianuarie. Schimbarea acestora „este necesară pentru a spori siguranţa publică, siguranţa naţională şi integritatea sistemului de imigraţie”.

Astfel, Departamentul de Stat „nu va mai elibera vizele temporare (B-1 / B-2) pentru străinii care doresc să intre în Statele Unite pentru „turism maternal”.

Vizitatorilor din SUA li se vor refuza vizele temporare dacă se va constata că „scopul principal” al călătoriei este acela de a obţine cetăţenia americană pentru un viitor copil născut pe teritoriul Statelor Unite. Regula nu se aplică celor 39 de ţări - majoritatea din Europa - care fac parte din programul Visa Waiver Program, s-a arătat într-o conferinţă de presă.

În timpul discuţiei cu reporterii, funcţionarul s-a străduit să explice modalităţile specifice prin care noua regulă va fi aplicată şi eficacitatea practică a acesteia, în contextul în care, în comunicarea oficială, se arată faptul că ofiţerii consulari nu pot întreba direct o femeie dacă este însărcinată.

"Nu trebuie să întrebaţi solicitantele de viză dacă sunt însărcinate, cu excepţia cazului în care aveţi un motiv specific articulabil pentru a crede că ar putea fi însărcinate şi intenţionează să nască în Statele Unite. Ar trebui să documentaţi un astfel de motiv în notele de caz", se menţionează în informarea primită de ambasade. „Desigur, nu trebuie să întrebaţi toate solicitantele dacă sunt însărcinate sau intenţionează să rămână însărcinate.”

Conform declaraţiei oficialului Departamentului de Stat, solicitantele care declară că vor călători pentru efectuarea de proceduri medicale ar putea fi primele vizate de noile reguli. În cazul acestor femei, efectuarea de proceduri medicale ar putea constitui „motivul specific articulabil” pentru aducerea în discuţie a unei potenţiale naşteri pe teritoriul american. În plus, celor care invocă motivul medical, li se va cere să demonstreze existenţa modalităţilor de tratament şi să dovedească posibilitatea de a susţine toate costurile asociate acestora.

Funcţionarul nu a negat că ofiţerii s-ar putea folosi de indiciile vizuale ca parte a motivării, deşi acesta a refuzat insistent să răspundă la întrebarea dacă oficialii consulari pot întreba direct o femeie dacă este însărcinată, doar pentru că aspectul exterior indică spre o posibilă sarcină. Funcţionarul a menţionat însă că ofiţerii nu au voie să solicite teste de sarcină.

Deşi conform declaraţiei de la Casa Albă, schimbarea regulilor a fost „necesară pentru a spori siguranţa publică, securitatea naţională şi integritatea sistemului nostru de imigraţie”, funcţionarul care a purtat discuţiile cu jurnaliştii nu a putut descrie un exemplu specific de ameninţare a securităţii naţionale care a apărut ca urmare a „turismul maternal". În schimb, el a subliniat că schimbarea susţine „închiderea unei lacune care creează o vulnerabilitate”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite