Tratamentul minorității maghiare, sămânță de scandal în Coaliție

0
Publicat:

Deputatul UDMR Zakarias Zoltan, unul dintre liderii Alianţei Maghiare din Transilvania, vine cu acuzații nefondate privind un tratament discriminatoriu al autorităților române față de maghiari, aspect negat ferm de colegii de Coaliție din PNL și PSD.

Zakarias Zoltan, deputat UDMR FOTO: Facebook Zakarias Zoltan
Zakarias Zoltan, deputat UDMR FOTO: Facebook Zakarias Zoltan

Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) a anunțat că plângerea depusă în anul 2017 pentru o presupusă infracțiune de instigare la ură, în urma unui incident la Odorheiu Secuiesc, a fost clasată pentru că faptele s-au prescris, potrivit variantei în română a agenției MTI. În acest context, AMT, prin vocea lui Zakarias Zoltan, deputat ales pe listele UDMR, acuză că „în România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”. Declarația vine, așadar, de la un membru din cercul Puterii, nu al Opoziției.

Mai mult, demnitarul statului român a afirmat că decizia nu este o surpriză, devenind „o practică sistemică faptul că autorităţile din România întârzie sau chiar obstrucţionează investigarea faptelor comise împotriva maghiarilor din Transilvania, iar dacă se fac progrese, de obicei, victimă este comunitatea maghiară”.

CNCD a decis că nu e discriminare

În dosar se investigau posibile fapte penale după ce un blogger, cunoscut drept „Miliţianul”, a postat un videoclip în care încerca să demonstreze că la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit cu mici pentru că nu vorbea limba maghiară. În urma incidentului s-a descoperit că bărbatul ar fi încercat în repetate rânduri să cumpere mici înainte ca magazinul să deschidă și că înregistrarea ar fi fost făcută cu intenţia de a instiga. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că fapta prezentată prin filmul din speță nu întrunește elementele constitutive ale discriminării directe, invocând lipsa tratamentului diferențiat si inexistența unui raport de cauzalitate între criteriul invocat şi faptă.

Reacțiile partidelor

„Adevărul” a solicitat opinia partidelor Puterii cu privire la abordarea deputatului UDMR, mai ales că e coleg de Coaliție. În timp ce Uniunea, prin vocea purtătorului de cuvânt, Csilla Hegedus, susține că este părerea personală a deputatului Zoltan, PNL şi PSD susţin că România este data exemplu de bune practici privind drepturile minorităţilor.

„E adevărat că a intrat în Parlament pe listele UDMR, dar face parte din formațiunea Uniunea Maghiară din Transilvania”, a spus reprezentantul Uniunii, pentru „Adevărul“.

„Eu nu știu la cine a făcut referire domnul deputat. Ce pot să spun este că România este dată ca exemplu de bune practici privind drepturile minorităților. Probabil s-a referit la extremiști, pentru că în cadrul Coaliției nu este niciun fel de problemă. Fiecare parlamentar se poate exprima, dânsul are punctul ăsta de vedere. Să citească documentele oficiale și să vadă că România este exemplu de bune practici în respectarea drepturilor și statutului minorităților naționale”, a afirmat Florin Roman, vicepreședinte al PNL, pentru „Adevărul”.

Social-democraţii, prin vocea lui Florin Petre Manole (președinte al PSD Sector 1), spun că UDMR ar trebui să se delimiteze de această abordare. 

O țară în care Coaliția de guvernare conține partidul reprezentativ al unei minorități nu poate să aibă o politică de stat împotriva acelei minorități. Politică de stat înseamnă că Guvernul, miniștrii implementează politici antimaghiare, în cazul acesta. Eu nu cred că Tanczos Barna, Kelemen Hunor și ceilalți miniștri UDMR implementează politici antimaghiare. Motiv pentru care aceasta este o declarație absurdă, o declarație care nu poate decât să stârnească naționalism de-o parte și de alta și este o declarație de care mi se pare normal ca într-un termen decent liderii UDMR să se distanțeze. În toate partidele sunt politicieni care fac sau declară lucruri prostești. Cred că este un astfel de caz și acum”, a declarat Florin Petre Manole, fost membru al CNCD în perioada 2015-2016.

Statul român, generos cu minoritățile

Politica României în ceea ce privește minoritățile este una dintre cele mai generoase din toate statele europene. De-a lungul timpului, Varujan Vosganian (fost ministru, acum lider ALDE), politician de origine armeană, a arătat de la tribuna Parlamentului că statul român dă sume de ordinul milioanelor de euro fiecărei minorități recunoscute, finanțează salarizarea întregului personal clerical, oferă spațiu de emisie TV și radio și inclusiv are prevederi electorale speciale pentru a încuraja accederea în Legislativ a cât mai multor aleși din rândul minorităților etnice.

Cine e Alianța Maghiară din Transilvania

Alianța Maghiară din Transilvania a rezultat din fuziunea a două partide ale comunității – Partidul Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar, și vrea să fie alternativa la UDMR. Alianța Maghiară din Transilvania are în prezent doar doi parlamentari, adică Zakarias Zoltan și József Kulcsár-Terza, amândoi cu ieșiri controversate. Primul a fost printre inițiatorii proiectului de lege anti-LGBT, în timp ce al doilea este inițiatorul constant al demersului referitor la autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc. Cei doi au ajuns pe listele UDMR la alegeri, pentru că toate formațiunile maghiare și-au unit forțele la legislativele din 2020. Recent, AMT a rămas fără președinte, după ce vinerea trecută șeful acesteia, Mezei Janos (fost primar al localității Gheorgheni), a fost condamnat definitiv pentru șantaj, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite