Șeful Alianței Maghiare din Transilvania, condamnat definitiv pentru șantaj. Mezei și-a depus mandatul

0
Publicat:

Mezei Janos, fost primar al localității Gheorgheni și șef al Alianței Maghiare din Transilvania, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, acesta depunându-și mandatul din funcția de la partid.

Mezei Janos (stânga), fost șef al AMT FOTO Facebook Mezei Janos
Mezei Janos (stânga), fost șef al AMT FOTO Facebook Mezei Janos

Demisia din funcţie a avut loc la începutul săptămânii, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş la trei ani închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie, în care a fost judecat pentru abuz în serviciu şi şantaj, sentința fiind pronuțată vineri, potrivit Agerpres.

Dintre cele trei capete de acuzare, magistraţii l-au achitat de abuz în serviciu şi instigare la delapidare, însă fostul primar de la Gheorgheni a fost condamnat pentru şantaj. În plus, politicianul trebuie să plătească 10.000 de euro daune persoanei care l-a denunţat şi să restituie cheltuielile de judecată. Totodată, a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Mezei a primit interdicţia folosirii drepturilor publice pe o perioadă de cinci ani.

Alianța Maghiară din Transilvania, partid pe care l-a condus, a rezultat din fuziunea a două partide ale comunității – Partidul Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar, și vrea să fie alternativa la UDMR.

În ziua în care a demisionat din funcție, Mezei János a respins condamnarea definitivă, calificând-o drept „ilegală”. „Condamnarea în dosarul meu este ilegală, acuzaţiile false care îmi sunt aduse sunt nefondate şi nu există nimic care să dovedească faptul şantajului, întrucât nu s-a întâmplat aşa ceva. Totodată, hotărârea instanţei este definitivă şi accept toate consecinţele acesteia. De aceea anunţ: îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al EMSZ”, a spus Mezei János într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

AMT, în căutarea unui nou șef

În termen de 60 de zile, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) trebuie să aleagă o nouă conducere, deoarece János Mezei, pe care instanţa l-a condamnat pentru şantaj şi a primit şi interdicţia folosirii drepturilor publice, va demisiona din funcţia de preşedinte a alianţei. Aceste aspecte au fost anunţate chiar de preşedintele demisionar şi István Csomortányi, vicepreşedinte al AMT, la o conferinţă de presă organizată, luni, la Târgu-Mureş.

Suntem pe deplin convinşi că János Mezei este nevinovat", a declarat István Csomortányi. Acesta a subliniat că acuzaţia de şantaj s-ar adeveri doar în cazul în care acuzatul ar fi realizat un profit personal în urma cazului, ceea ce nu s-a întâmplat

Discurs radical al AMT

Formațiunea pe care a condusă Mezei Janos s-a remarcat printr-un discurs radical. De exemplu, la începutul lunii ianuarie, formațiunea susține că amploarea declinului demografic arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, susținea fostul lider al partidului, referindu-se la datele preliminare din recensământ.

Janos Mezei a fost un membru important al formațiunii fiind cel mai reprezentativ ales local, dat fiind că a avut două mandate de primar al orașului Gheorghieni.

Alianța Maghiară din Transilvania are în prezent doar doi parlamentari, adică Zakarias Zoltan și József Kulcsár-Terza, amândoi cu ieșiri controversate. Primul a fost printre inițiatorii proiectului de lege anti-LGBT, în timp ce al doilea este inițiatorul constant al demersului referitor la autonomia așa-zisului Ținutului Secuiesc. Cei doi au ajuns pe listele UDMR la alegeri, pentru că toate la legislative toate formațiunile maghiare și-au unit forțele.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite