Un deputat UDMR, lider al Alianţei Maghiare din Transilvania, critică România după închiderea dosarului "Micii din Odorheiu Secuiesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lider al Alianței Maghiare din Transilvania a anunțat că plângerea depusă în anul 2017 pentru o presupusă infracțiune de instigare la ură, în urma unui incident la Odorheiul Secuiesc, a fost clasată pentru că faptele s-au prescris, potrivit Hirado.hu.

Zoltan Zakarias Facebook

Alianța Maghiară din Transilvania amintește într-un comunicat de presă publicat marți că deputatul AMT, la acea vreme președintele filialei din județul Harghita a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, și Zsolt Ölvedi, fostul preşedinte al PPMT din Odorheiu-Secuiesc, au depus o plângere împotriva unor autori necunoscuți, în urma publicării pe internet a unui videoclip, în septembrie 2017.

În clipul cu pricina, un bărbat român, care se prezintă drept „Milițianul” încearcă să demonstreze că un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit cu mici pentru că nu vorbea limba maghiară. În urma incidentului s-a descoperit că bărbatul a încercat în repetate rânduri să cumpere mici înainte ca magazinul să deschidă și că înregistrarea video a fost făcută cu intenția de a instiga.

„La momentul respectiv, politicienii PPMT au depus o plângere pentru infracţiune motivată de ură, împotriva unui autor necunoscut, la care autorităţile române abia acum au oferit un răspuns oficial. Autorităţile au anunţat că dosarul s-a prescris şi că nu vor exista consecinţe juridice”, se arată în comunicatul AMT, potrivit sursei citate.

Deputatul UDMR Zakarias Zoltan, susține că decizia autorităților din România nu este o surpriză, devenind „o practică sistemică faptul că autorităţile din România întârzie sau chiar obstrucţionează investigarea faptelor comise împotriva maghiarilor din Transilvania, iar dacă se fac progrese, de obicei, victimă este comunitatea maghiară”.

Publicatia menționată citează și un deputat român,Zakarias Zoltan , reprezentant UDMR în Parlamentul României și președinte al Alianței Maghiare din Transilvania, care acuză că „în România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”.

„Instituţiile şi comunităţile noastre au fost atacate şi au avut loc chiar şi agresiuni fizice. Gândiţi-vă doar la ceea ce s-a întâmplat în cimitirul din Valea Uzului, unde au fost folosite catarge de steaguri şi bastoane pentru a ataca maghiarii care s-au adunat să comemoreze şi care se rugau paşnic”, a subliniat deputatul.

Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în acest caz la momentul întâmplării incidentului. Colegiul director al CNCD a decis că fapta prezentată prin filmul din speta nu intruneste elementele constitutive ale discriminarii directe, lipsește tratamentul diferențiat si nu exista un raport de cauzalitate intre criteriul invocat si fapta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite