Teodorovici, despre extinderea preşedinţiei rotative a CE pe mandatul Finlandei: poate ar fi de luat în seamă o discuţie despre această posibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a spus marţi că România ar putea asigura eficient preşedinţia rotativă pentru încă 6 luni după terminarea mandatului său, având în vedere că guvernul finlandez ce urmează să o preia se instalează mai târziu. Ţara noastră poate constitui o „alternativă”, susţine ministrul, sugerând şi că ar putea să aibă o discuţie cuTusk în legătură cu o asemenea posibilitate.

Teodorovici a spus că „în cazul în care se doreşte la nivel european, dacă la nivelul Finlandei Guvernul nu se instalează, nu ştiu, alte chestiuni interne, atunci poate fi luată ca alternativă (România – n.red.)” subliniind că îndoielile anterioare „foarte mari, nejustificate” nu s-au confirmat, preşedinţia României dovedindu-se una „pragmatică”, „eficientă” şi „rapidă” ca ritm de lucru.

„Dacă va fi la fel de pragmatică şi de eficientă şi de rapidă cum a fost preşedinţia română, dar am mai spus-o şi cu alte ocazii, având în vedere că şi guvernul dacă nu mă înşel finalndez se instalează puţin mai târziu, poate undeva prin iunie - iulie, dacă nu mă înşel, poate ar fi de luat în seamă şi o discuţie despre posibilitatea ca România să-şi extindă, să spunem aşa, asigurarea preşedinţiei rotative şi pentru următoarele şase luni de zile pentru a avea coerenţă, fermitate şi aceeaşi abordare pragmatică la nivel european”, a spus Eugen Teodorovici citat de digi24.

„Colegii de la nivel european au un anumit ritm de lucru. Pot să vă spun că au fost unele reclamaţii din partea colegilor din Europa, la nivel administrativ. Au fost chiar precizări în sensul că «Noi suntem învăţaţi să lucrăm puţin mai aşa...», mai în stil european, adică plătiţi bine şi... cu pasul pe loc. Colegii mei care au avut anumite mandate de negociere, anumite dosare, au prezentat anumite lucruri, au avut un punct de vedere foarte activ în faţa statelor membre şi aceasta a fost reacţia: «Noi nu suntem învăţaţi să lucrăm atât de...». Aceasta a fost dorinţa noastră: să rezolvăm foarte multe lucruri, într-un termen foarte scurt. Se pare că ne-a ieşit”, a mai spus Teodorovici, potrivit gandul.info

Întrebat dacă a discutat acest lucru cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ministrul a răspuns: „Cu prima ocazie când o să-l văd, mai ales că ştie şi limba română, o să ne înţelegem perfect”.

„N-am discutat-o. Ne-am oferit ca serviciu, logistică, experienţa acumulată şi cred că pentru întreaga Europă ar fi benefic ca o ţară precum România, cunoscându-şi nevoile, diferenţele de abordare, (vorbeam de standarde duble), multe altele, să poată să imprime noului mandat din Parlamentului European şi al Comisiei Europene această viteză de lucru, acest ritm şi această dorinţă de a schimba lucrurile în bine pentru întreaga Europă, nu doar pentru România. 

România, aşa cum este astăzi, şi cum funcţionează preşedinţia astăzi, este o preşedinţie care poate asigura, fără niciun fel de sincopă, orice fel de subiect, oricât de dificil şi sensibil ar fi acesta. Erau îndoieli foarte mari nejustificate”, a spus Teodorovici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite