Tema revizuirii Constituţiei, reaprinsă de șefii Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât șeful Camerei Deputaților, președintele PSD Marcel Ciolacu, cât și șefa interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu, au subliniat în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Întregite, necesitatea revizuirii Constituției actuale. 

Liderii Legislativului au evidențiat necesitatea revizuirii Constituției FOTO Arhivă
Liderii Legislativului au evidențiat necesitatea revizuirii Constituției FOTO Arhivă

Șeful Camerei Deputaților a susținut că „unul dintre cele mai puternice principii nou introduse în Constituția din 1923 a fost cel al „domniei legii” ca fundament al statului”, subliniind că tot atunci „s-a instituit și contenciosul administrativ și s-a asigurat independența judecătorilor”, dar și „percepția și rolul femeilor în societate”,  „o reușită remarcabilă”. Totodată, Marcel Ciolacu a susținut că o viitoare revizuire a actului fundamental al statului ar putea privi politicile dedicate femeilor, „astfel încât să garantăm cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică”. 

 „Constituția din 1923 a avut caracterul unui proiect de țară, acesta nefiind afectat de dezbaterile politice specifice dintre putere și opoziție. Chiar dacă la acel moment au fost voci care au considerat că acel proiect era ”nul și neavenit”, atunci când au ajuns la putere au respectat întocmai Constituția și au acționat prin instrumente ale democrației constituționale pentru a fi aplicată întocmai”, a mai arătat șeful PSD, susținând că acest lucru reprezintă un bun exemplu pentru politicienii de astăzi, „că atunci când partidele aleg calea unității în jurul intereselor naționale fundamentale au mai multe șanse în realizarea unor proiecte majore de țară”.

Totodată, șeful Camerei Deputaților a dat asigurări privind respectarea drepturilor fundamentele ale cetățenilor, care sunt garantate prin Constituție.

Șefii PSD și PNL din Parlament, consens privind necesitatea revizuirii Constituției

În același timp, șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu a subliniat că o revizuire viitoare a Constituției ar putea marca momentul potrivit pentru „a avea o lege fundamentală armonizată cu interesele societăţii, care să ţină pasul cu vremurile”.

Putem şi noi găsi o soluţie cum este, de exemplu, cea din primul articol al Constituţiei Republicii Franceze. Acesta cuprinde principiul ”favorizării prin lege a accesului egal” al femeilor şi bărbaţilor la mandatele electorale şi funcţiile elective, precum şi la responsabilităţile profesionale şi sociale. În această direcţie trebuie orientat în viitor şi textul constituţional românesc în măsura în care simpla enunţare a ”egalităţii de şanse” s-a dovedit a fi insuficientă”, a mai subliniat Alina Gorghiu. 

Reducerea vârstei de vot și încheierea mandatului de parlamentar 

Șefa interimară a senatului a amintit în cadrul discursului său și de o altă prevedere pe care a propus-o pentru revizuirea Legii fundamentale a țării, care privește reducerea vârstei de vot la 16 ani.

Nu putem să nu implicăm tinerii în viaţa cetăţii de vreme ce suntem în era digitalizării, a informaţiei rapide care îi ajută să îşi formeze o opinie politică! Este cea mai bună modalitate de a restabili echilibrul între generaţii într-o Europă cu o populaţie în curs de îmbătrânire. Alte ţări europene sunt angajate deja pe acest drum. Chiar anul trecut, Belgia a redus vârsta de vot la 16 ani pentru alegerile europene. La această modificare, merită să cugetăm”, a conchis liberala.

Revizuirea Constituției a fost reamintită de șefa interimară a Senatului și în cazul unui scandal care a arătat neputința privind eliberarea din funcție a aleșilor Legislativului. Gorghiu s subliniat atunci că o viitoare revizuire a Constituției trebuie să aibă în vedere posibilitatea eliminării unui deputat sau senator din Parlament, cu votul electoratului.

Revizuirea Constituției, după anul electoral 2024

Și președintele României, Klaus Iohannis, afirma anul trecut că ar fi necesară revizuirea Constituţiei, pentru a fi modernizată, susținând însă că demersul nu ar fi posibil înainte de 2024. 

„Cred că e nevoie de modernizarea Constituţiei. Trebuie să fim realişti. E un proces politic amplu, care în final ajunge la referendum. Acest proceduri sunt foarte complicate, greu de pus în practică. Da, cred că e nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei şi nu cred că e posibil politic până în 2024”, a declarat Klaus Iohannis atunci.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite