Tanczos Barna: Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare
0Ministrul Mediului (UDMR) susține că rotativa guvernamentală va fi făcută potrivit protocolului și nu se pune problema ca Uniunea să piardă din porfofoliile pe care le are în Executiv.
„Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare. Dacă se discută, este pur și simplu o încercare de a introduce în discursul public o temă care astăzi în Coaliție nu există. Rocada se va face, așa scrie în protocol. Cred că protocolul, care a oferit stabilitatea atât de necesară României, va oferi în continuare până în 2024 stabilitatea care a salvat economia națională, care a salvat economia națională pentru o perioadă de criză și cu războiul la graniță”, a declarat Tanczos Barna, într-un interviu la Digi 24.
„Ceea ce trebuie să facă politicienii români este să ofere în continuare soluții pentru cetățeni în această perioadă foarte complicată. Este matematică simplă, coaliția aceasta a performat, are rezultatele poate cele mai bune din ultimii 10-20 de ani. Avem o coaliție care a oferit soluții într-o situație de criză energetică, criză economică generată de război, a oferit sprijin Ucrainei la graniță, avem putere și posibilitatea oferirii susținerii chiar și Turciei. Suntem care o țară care oferă în această zonă stabilitate”, a completat demnitarul.
Tanczos Barna susține că formula de trei ministere și portofoliul de vicepremier va rămâne pentru Uniune. „În momentul de față nu există absolut nicio discuție cu privire la portofoliile UDMR. Sunt convins că rocada se va face în mai, așa cum scrie în protocol. Nu există nicio discuție concretă în coaliție despre astfel de modificări. Discuțiile din partide și eventualele analize n-au rost să fie comentate, pentru că liderii de coaliție nu au deschis acest subiect”, a afirmat Tanczos Barna.
Cazul spinos al UDMR
PSD și PNL reevaluează la nivel intern schimbările care ar putea avea loc la rotativa guvernamentală din mai, fiind luată în calcul scoaterea UDMR din Coaliție sau diminuarea numărului de portofolii.
Până la schimbarea premierului mai sunt patru luni, dar discuțiile din interiorul principalelor partide încep să se intensifice pe mai multe paliere. Un mare semn de întrebare este legat de colaborarea cu UDMR, dacă să fie păstrată sau nu în Coaliție. Părerile diferă de la partid la partid.
La nivelul PSD, formațiunea care va domina și mai mult Coaliția și Guvernul din mai, social-democrații sunt în cumpănă dacă să accepte în continuare UDMR lângă ei și PNL, dat fiind că se apropie alegerile din 2024, iar Uniunea are ca „pată” cu impact electoral raportarea la guvernul de la Budapesta, susțin surse politice din PSD pentru „Adevărul”. UDMR nu s-a dezis de Viktor Orban nici la declarațiile controversate din vară și nici nu a căutat să prezinte scuze în alte momente controversate, când a fost vorba de posibile tensiuni pe tema unor manifestări anti-autorități și simboluri din România. Menținerea UDMR la guvernare ar putea provoca pierderea de către PSD a unor voturi în detrimentul AUR, pe linia de mesaje cu tentă naționalistă.
Pe de altă parte, o menținere a UDMR la guvernare e luată în calcul, dar prin diminuarea numărului de ministere. Iar un minister pe care PSD l-ar vrea luat de la UDMR e Dezvoltarea, care ar putea fi scos în față la negocierea cu PNL, la o reîmpărțire a ministerelor din mai. De asemenea, le-ar mai fi luate câteva funcții de secretar de stat, precum și unele de la nivelul instituțiilor deconcentrate.
Ochii pe Ministerul Dezvoltării
Potrivit unor surse din conducerea PNL, o parte a liberalilor vor, de asemenea, scoaterea UDMR de la guvernare, fiind considerată „inutilă” prezența reprezentanților comunității maghiare. Iar Dezvoltarea e portofoliul vizat și de liberali. Încă de la constituirea Coaliției, PNL a cerut acest portofoliu. Explicația este că de la acest minister pleacă banii către autoritățile locale, în programe ca PNDL și Anghel Saligny.
Discuțiile esențiale vor avea loc mai ales în apropierea rotativei, cu toate că de acum PSD transmite public faptul că ar vrea să aibă premier, dar și să păstreze ministere care, potrivit protocolului de colaborare, ar trebui schimbate în mai (Transporturile și Finanțele).