Tăierea sporurilor bugetarilor şi eliminarea pensiilor speciale, spre Paştele Cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elanul premierului Florin Cîţu privind eliminarea unor sporuri, tăiat de liderii coaliţiei. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Elanul premierului Florin Cîţu privind eliminarea unor sporuri, tăiat de liderii coaliţiei. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Demersul premierului de a tăia din sporurile bugetarilor a fost ucis din faşă de colegii din coaliţia de guvernare, care s-au împotrivit variantei unei ordonanţe de urgenţă şi au cerut pasarea responsabilităţii către Parlament. Şi pensiile speciale pun probleme celor patru partide, dat fiind că nu există consens nici măcar privind cele ale parlamentarilor, ca să nu mai vorbim de ale aleşilor locali sau ale altor categorii,

Premierul Florin Cîţu a fost printre puţinii membri ai coaliţiei de guvernare care au susţinut că actuala putere ar trebui într-un timp cât mai scurt să reducă indemnizaţia de hrană pentru bugetari şi să fie tăiate mai multe sporuri considerate nejustificate, potrivit unor surse politice din echipa şefului Guvernului. Însă punctul de vedere al premierului Florin Cîţu nu a fost împărtăşit şi de liderii coaliţiei, Ludovic Orban şi Dan Barna pronunţându-se clar împotriva adoptării unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie tăiate sporuri.

„În ceea ce priveşte reforma în domeniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Cred că trebuie o analiză serioasă a sporurilor, unele nu-şi au justificarea. Problema e că pe lângă revizuirea legislaţiei, e nevoie de revizuirea actelor secundare: hotărâri de Guvern, ordine de ministru. Chestiunile acestea trebuie să facă parte dintr-un proiect serios elaborat de Ministerul Muncii şi printr-o consultare publică amplă, şi să fie păstrate sporurile cu justificare”, a declarat Ludovic Orban, marţi, şi a cerut public să nu fie făcut un ping-pong între Parlament şi Guvern pe tema eliminării sau reducerii sporurilor.

Surse liberale au declarat pentru „Adevărul” că Ludovic Orban este unul dintre principalii susţinători ai menţinerii în actuala formă a sporurilor, pentru a nu se ajunge la un conflict şi mai mare cu bugetarii, mai ales că Guvernul se confruntă cu proteste ale angajaţilor din domeniile sănătăţii, agriculturii şi din justiţie. De asemenea, liberalii simt şi presiunea clientelei de partid din teritoriu, fiind transmis mesajul că o eliminare a sporurilor ar fi văzută la fel ca scăderile de salarii din perioada Guvernului Boc. 

„Orban a dat înapoi şi când ar fi putut să umble la veniturile bugetarilor, în perioada stării de urgenţă. Aşa-zisa solidaritate cu persoanele aflate în şomaj tehnic nu a mai venit din zona bugetară, pentru că statul a plătit salariile integrale şi pentru funcţionarii care au stat acasă jumătate din timp”, au precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. „Subiectul nu mai e de actualitate”, declara Orban, la sfârşitul lunii aprilie, fiind întrebat de ce s-a răzgândit Guvernul condus de el pe tema şomajului tehnic pentru bugetari. 

Proiectul de lege, gata până la vară

O răzgândire asemănătoare a avut loc şi acum, deşi în urmă cu câteva săptămâni liderii coaliţiei vorbeau despre eliminarea sporurilor nejustificate într-o perioadă cât mai rapidă, acum pasează responsabilitatea către Parlament. „O să fie proiect de lege care va trece prin Parlament”, a declarat premierul. Fiind întrebat când preconizează că ar ajunge proiectul de lege în legislative, Florin Cîţu a răspuns laconic: „Până în vară”. În condiţiile în care proiectul ar ajunge în a doua jumătate a sesiunii parlamentare, modificarea sporurilor ar putea fi tergiversată până în toamnă, dat fiind faptul că procedurile din legislative pot dura şi mai multe luni, iar în iulie şi august este vacanţă parlamentară. De altfel, luni seară, Cîţu a recunoscut faptul că răzgândirea pe tema sporurilor a fost „o decizie politică” a coaliţiei, fiind invocat faptul că folosirea ordonanţei de urgenţă ca instrument pentru acest demers ar putea să ducă la respingerea actului normativ de către Curtea Constituţională.

La rândul său, Dan Barna a dat înapoi pe tema sporurilor, cu toate că formaţiunea pe care o conduce era foarte critică faţă de veniturile anumitor bugetari, în perioada în care erau în opoziţie. „Vom vedea care va fi decizia Parlamentului”, a conchis Dan Barna, în timp ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a garantat faptul că salariile din 2021 vor rămâne la nivelul celor din decembrie 2020.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite