Suspendarea președintelui Klaus Iohannis nu ajunge în plen. Inițiativa a fost respinsă în ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inițiativa partidelor suveraniste pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis a fost respinsă în ședința Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. 

Inițiative ar mai avea nevoie de voturi și dacă va ajunge la vot în plen FOTO Inquam Photos
Inițiative ar mai avea nevoie de voturi și dacă va ajunge la vot în plen FOTO Inquam Photos

UPDATE:

Potrivit liderului deputaților USR, Ionuț Moșteanu, membrii din USR, AUR și SOS din BPR au votat ca inițiativa să fie aprobată și să ajungă în plenul Parlamentului. 

Inițiativa a fost însă repinsă în contextul în care nu a fost depusă concomitent în ambele camere ale Legislativului, așa cum cere regulamentul. Potrivit articolului 82 din regulament, alineatul (1), „propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României în cazul săvârşirii de către acesta a unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, făcută de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se depune concomitent la birourile permanente ale Camerelor Parlamentului”.

UPDATE:

BirourilE Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, înscrisă pe ordinea de zi a ședinței convocate în format online sâmbătă seară, 1 ferbuarie, de la 18.30. 

***

Ședinţa Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost convocată sâmbătă, 1 februarie, începând cu ora 18.30, în format online. Pe ordinea de zi fiind înscrise mai multe măsuri pentru adoptarea bugetului de stat pe anul 2025, dar și inițiativa partidelor suveraniste pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. 

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a depus pe 16 ianuarie cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, susținută de 161 de parlamentari. Inițiativa vine într-un context de criză politică, iar liderii POT consideră că mandatul președintelui a expirat, iar România are nevoie de o restaurare a democrației.

Demersul partidelor suveraniste pentru a obține un vot în Parlament privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis are șanse să ajungă la o distanță de mai puțin de 15 voturi. Procedura, care are ca scop demiterea președintelui, nu ar fi îndeplinită, dar ar fi un exercițiu de imagine pentru Opoziție. 

În contextul mai multor critici, unele venite chiar din interiorul coaliției de guvernare, președintele Klaus Iohannis nu ia în calcul demisia și va rămâne la Palatul Cotroceni până la depunerea jurământului de către noul președinte. Șeful statului a clarificat că își va îndeplini mandatul până în momentul în care va fi înlocuit de noul ales al poporului.

Alegerea privind finalizarea mandatului s-a auzit atât pe voci din rândul membrilor de partid, cât și din conduceri. Șeful Uniunii Democrate Maghiare, Kelemen Hunor, a afirmat că ar fi mai bine pentru coaliție dacă ar exista o demisie, însă a subliniat că nu va susține inițiativa partidelor suveraniste

USR, partid din Opoziție, a anunțat că va susține demersul. Pentru a trece însă, inițiativa mai are nevoie de voturi. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite