Stenograme. PSD a tratat cu indolenţă autonomia Ţinutului Secuiesc. PMP a avertizat că legea trece tacit. Lider PSD: Despre ce e vorba, că nici n-am văzut?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidele conduse de Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban au ignorat proiectul UDMR FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Partidele conduse de Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban au ignorat proiectul UDMR FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins definitiv de Senat, dar trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost posibilă prin delăsarea majorităţii partidelor parlamentare. Deşi ştiau de problematică din 12 martie, PSD, PNL sau USR au ignorat subiectul.

Proiectul de lege al celor UDMR-işti a ajuns pe masa deputaţilor din luna februarie, termenul de adoptare tacită fiind 25 martie. Raportul de respingere al Comisiei de administraţie din Cameră a fost dat pe 4 martie, fiind înscris pe ordinea de zi a plenului din 9 martie. Atenţionarea în ceea ce priveşte ajungerea în plen a proiectului a fost făcută de liderul de grup al al PMP, Marius Paşcan. 

Dovadă este stenograma şedinţei liderilor de grup din 12 martie, când la ora 14.39 s-au întâlnit reprezentanţii partidelor parlamentare într-o scurtă şedinţă. Redăm din stenograma şedinţei.

Alfred Simonis: Domnul Paşcan are o modificare de făcut la ordinea de zi pentru săptămâna viitoare.

Marius Paşcan: Da, domnule preşedinte. Este un proiect cu termen care trece de noi în 25; eu vă propun, pentru că nu se ştie când vom mai avea plen, PL-x 670 să fie adus de pe poziţia 112, să fie adus pe poziţia cinci.

Varujan Pambuccian: Despre ce e vorba în proiect?

Marius Paşcan: Da. Este autonomia Ţinutului Secuiesc, aşa este şi... Atenţie! Dacă nu-l dezbatem, va trece de noi în 25 şi merge la Senat. Şi de aceea vă cer... Dar preferaţi să nu-l discutăm deloc? Aveţi ceva...?

Alfred Simonis: Bun. Supun votului propunerea făcută de domnul Paşcan. Cine este pentru? Împotrivă? Se abţine cineva?  O abţinere şi un vot împotrivă. Adoptat. Două abţineri. Dar despre ce e vorba, că nici măcar n-am văzut... Bun. Mergem mai departe. Dacă mai sunt intervenţii la ordinea de zi? Dacă nu, vă supun votului ordinea de zi, cu această modificare făcută în Comitet. Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Nu sunt. Adoptat”. 

La ora 14.46 a fost terminată şedinţa liderilor de grup, care au mers din nou în sala de plen. Teoretic, ar fi trebuit ca pe ordinea de zi să fie adusă în primele subiecte şi proiectul de lege privind Ţinutul Secuiesc. Însă la reluarea şedinţei de plen, la 14.51 (prima parte a şedinţei avusese loc în intervalul 14.00-14.18) sunt discutate doar trei proiecte de lege: o iniţiativă privind măsurile din perioada carantinei, o iniţiativă prin care era permisă acordarea de zile libere a unui părinte pentru supravegherea copiilor în caz de închidere a unităţilor de învăţământ şi o iniţiativă pentru acordarea de ajutor financiar pentru plata unor bone. 

Subiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc nici nu mai e băgat în seamă. Nici pe 14 martie nu mai e încercată în vreun fel reluarea acestui proiect de lege. Ultima şedinţă de plen în care ar fi putut fi discutat proiectul de lege era pe 19 martie. Nu a mai fost. Aleşii au votat atunci doar încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Pe 25 martie a avut loc îndeplinirea termenului de adoptare tacită, iar o lună mai târziu, pe 23 aprilie, e trecerea tacită. 

Până la urmă, proiecul de lege a fost respins rapid de Senat miercuri, însă e pentru prima dată când o asemenea iniţiativă legislativă a fost adoptată de o Cameră a unui for legislativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite